Růžový přebal neznamená „růžové čtení“

Růžový přebal neznamená „růžové čtení“

Tisk

zmr 200Sladce růžová obálka s něžnými ilustracemi a název Zmrzlinové sedmé nebe, román, co napsala Abby Clementsová, jasně evokují, že půjde o pohodovou knihu. Až jsem se bála ji otevřít, aby nebyla růžová příliš. Na druhou stranu nakladatel – Argo – sliboval, že příběh určitě bude stát za to, že nemůže být nicneříkající. Přesvědčila jsem se!

 

 

Děj románu není složitý a překombinovaný – dvě sestry, Anna a Imogen, zdědí po babičce Vivien staromilskou cukrárnu na pláži. Teď dívky stojí před nelehkou volbou: prodat ji nebo provozovat samy? Mají své životy, lásky, závazky. To všechno by muselo jít na čas, něco navždy, stranou, aby babiččina vyhlášená cukrárna se stala, jako kdysi za jejího života, centrem potkávání se. Mají přijmout onu výzvu? Anna konečně dosáhla postu obchodní ředitelky, Imogen pracuje v Thajsku na svém projektu – knize fotografií. Sestry výzvu přijmou a přes mnohé potíže Zmrzlinové sedmé nebe dostanou mezi vyhlášené podniky v Anglii. A právě díky potížím, které spadly na jejich hlavy, se pořádně rozhlédnou kolem sebe, přehodnotí vše, co bylo, najdou nové přátele, pevnější partnerské vztahy, s perspektivou dlouholetosti, hlavně se naučí plnit si vlastní sny.
Obrodou vztahů neprojdou jen Anna a Imogen. Stejně tak zamává babiččina poslední vůle s jejich rodiči a především s manželstvím jejich strýce, otcova bratra. I on zjistí, co drží jeho francouzskou ženu v jejich svazku. Nejtěžší zkouškou života projde otec sester, který najednou není pevným kamenem pro své holky a přestává být oporou své ženě. Po smrti matky se hroutí a jen těžko se vrací na své pozice, které si do té doby pevně držel. Ovšem i tato záležitost pomohla – dcerám a vlastně i manželce – aby skutečně dospěly.
Něžný příběh odehrávající se v milém prostředí ukazuje, jak je důležitá rodina, jak je potřebné, mít se o koho opřít, jak těžké je najít skutečného partnera do nepohody, jak se ubránit manipulaci jinými. Ten román je jako jeho obálka – příjemný, vkusně napsaný, citlivý. A i když se někomu může zdát přerůžovělý, tak takový opravdu není. Chutná jako dobrá zmrzlina – těší chuťové buňky, ale občas dokáže bolestivě zamrazit.

zmr 1


Výborný příběh, co po všech možných psychedelických románech a krutých thrillerech čtenáře pohladí. Je to oáza mezi knihami současnosti – oáza, v níž najdete hojně živé vody pro svou pohodu. Přeložila Magda Pěnčiková.

Zmrzlinové sedmé nebe; Clementsová, Abby: Argo, Praha 2014, první vydání, 272 strany, ISBN 978-80-257-1168-2.
Hodnocení: 90 %

 

Zmrzlinové sedmé nebe od Arga

Zdroj foto: www.kosmas.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavla Koucká: Čeští rodiče mohou být inspirací pro jiné země

Pavla-Pavel-de ti1Pavla Koucká je psycholožka. Pracuje v azylovém domě pro matky s dětmi a ve své soukromé praxi. Dříve působila jako šéfredaktorka časopisu Psychologie dnes. Je spol...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pes: Fakta, historie a vztah k člověku

pes 200V srpnu vydalo nakladatelství Esence přímo geniální knihu o nejlepším příteli člověka. Ádám Mikósi a kolektiv sepsali knihu s jednoduchým názvem Pes a podtitulem Fakta, historie a vztah k člověku – a to všechno v jedné knize!

...

Literatura

Šokující zločin. Hluboko pohřbené tajemství. Dokáže novinářka zjistit pravdu?

Navrat domu perexJe Štědrý večer roku 1959. Na konci horkého dne objeví místní muž na pozemku velkolepého sídla několik bezvládných těl. Když je obyvateli přivolána policie, poklidné městečko Tambilla se stává dějištěm vyšetřování nejzáhadnější vra...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Krimi thriller Promlčeno hlásí dotočeno

promlceno 200Promlčeno je natočeno. Diváci budou mít možnost spatřit vynikající herecké výkony a malý zázrak, který se stal během natáčení celovečerního krimi thrilleru Promlčeno s hvězdným obsazením. Film mimo jiné otevírá kontroverzní společenské téma p...