Příběhy dětí, které přežily

Příběhy dětí, které přežily

Tisk

Deti ktere prezily perexTři židovské dívenky měly štěstí v neštěstí. V úkrytu se jim podařilo přežít druhou světovou válku. Pro Polku Selmu i její mámu zařídil její otec falešné doklady a rodné listy, které prokazovaly křesťanský původ. Krátce poté zmizel a rodina o něm už nikdy neslyšela.

Protože Sophiina matka mluvila německy, pracovala jako písařka u místního důstojníka SS, který neměl ani ponětí o tom, že zaměstnává Židovku. Italku Floru ukryla její matka nejdřív do kláštera. Když tento úkryt začal být příliš nebezpečný, přesunula se holčička do bezdětné francouzsko-švédské rodiny, která byla chráněna švédskou ambasádou. Holanďanku Carlu a její mámu zas ukrýval holič.

Osudy ukrývaných židovských dětí
S příběhy židovských dětí, které strávily druhou světovou válku v úkrytech, seznamuje čtenáře americký autor R. D. Rosen. Jeho kniha Děti, které přežily vypráví příběhy tří dívek – Selmy, Flory a Carly. Dívek, kterým štěstí, náhoda i dobří lidé pomohli přežít. Knihu v českém překladu vydalo Nakladatelství Brána.

Vliv dětských traumat na život v dospělosti
Kniha je rozdělená na tři části. V prvé části autor odvypráví životní příběhy dívek. V druhé části se zaměřuje na setkání přeživších obětí holocaustu a v třetí popisuje, jaký vliv měly válečné události a prožitá traumata na pozdější život ukrývaných dětí. Zmiňuje i založení celosvětové organizace Ukrývané dítě (Hidden Child), která sdružuje ty, kteří přežili, a dokumentuje jejich příběhy.

Mohlo by se zdát, že to, co tyto děti přežily během války, bylo tím nejhorším, co je v životě potkalo, ale často to byl jen začátek. I když si založili vlastní rodiny a uspěli v práci, jejich děsivé zážitky je neustále pronásledovaly a ničily je. Ve většině jejich příběhů tak navzdory všemu dobrému, co se jim stalo, a všemu, co dokázali, šťastný konec chybí. Proto je tato kniha náročným a smutným čtením a také připomínkou, proč se něco takového, jako byl holocaust, nesmí už nikdy opakovat.

Deti ktere prezily

DĚTI, KTERÉ PŘEŽILY
Autor: R. D. Rosen
Originální název: Such Good Girls
Překlad: Vít Mlejnek
Žánr: literatura faktu, historie
Vydáno: Brána, 2021
Počet stran: 328

Hodnocení: 95 %

www.knizniklub.cz/knihy/536576-deti-ktere-prezily


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Sylva Lauerová ví, jak zkrotit drzé opice

200lSpisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je autorkou, která se rozhodně nebojí otevírat tabuizovaná či hůře stravitelná témata. Ve svých románech i básních se dotýká hlubin lidské psychiky, duchovna, různých podob lásky a sexu, společenských témat. Díky tomu, že ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Záchrana dospívajících dívek s křehkou psychikou

OFELIe produhe perexDívky jsou ve své podstatě stejné u nás jako ve Spojených státech. Měla jsem zprvu lehké obavy, že dospívání amerických dívek bude nám zcela cizí, ale až na zcela jasné kulturní rozdíly, které vycítíme, je tu dobrých 80 – 90 pr...


Literatura

Zkrotí Jindřich VIII. svoji královnu Kateřinu?

Zkrocená královna, perexHistorie a dějepis ve škole nepatřily k mým oblíbeným předmětům. Nejspíš za to mohly sáhodlouhé přednášky o bitvách a vojenských strategiích. Pro holku nic moc záživného. Přesto mě vždy lákalo odhalovat minulost. A pr...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Do dávných tajemství není radno vstupovat

ztracena branaS policejním komisařem (Jiří Dvořák) a jeho kolegyní (Anna Geislerová) jsme se setkali už v Ďáblově bibli, kde společně s odborníkem na náboženství (Ivan Trojan) řešili s...