Vikingové a jejich Thor

Vikingové a jejich Thor

Tisk

vik 200Při vyslovení hesla „Vikingové“ si vybavím nádhernou přírodu severu, bojové drakkary a umění mořeplavby, tajemnou mytologii, nezlomné muže a v neposlední řadě i kulturu. Ať už bohatou historii obyvatel Skandinávie, či novodobé kulturní prostředky, jež vyprávějí o době dávno minulé.

 

Já se vydám do rozmanitých vod komiksu a nabídnu povídání o jednom z nejlépe zpracovaných námětů, jež se vikingů  dotýkají – grafický román Thor Vikingové od ikonického scénáristy Gartha Ennise a pečlivého kreslíře Glenna Fabryho.

Příběh začíná v roce 1003, kdy je Harald Jaekelsson se svými muži proklet vědmákem, aby brázdili oceán a nenalezli oddech. Díky prokletí se ocitnou v New Yorku, nezničitelní, ale o tisíc let později a dělají to, co umějí nejlíp – plení, drancují a zabíjejí. Najednou se ale zjeví pán hromu Thor a chce jim zatrhnout zábavu. Zastavit běsnící Vikingy však není tak jednoduché, jak si představoval. Thorovi přijde na pomoc kouzelník Doktor Strange, který chce věštbu zlomit pomocí potomků vědmáka, jmenovitě „válečnice“ Sigrid, křižáka Magnuse a nacistického pilota Erika. Bitva sem, bitva tam a potoky prolité krve. Nebezpečí je zažehnáno, zloduši prohráli. Ale příběh končí jaksi rychle a uspěchaně.

Thor Vikingové, to jsou s ničím se nepárající jatka a násilí se špetkou humoru a sarkasmu. Jen ten konec přijde rychle a nenadále, klidně mohl být propracovanější. Ne jen taková přehlídka násilí. Co jiného však od Ennise čekat? Kresba je nádherná, propracovaná a detailní. Líbí se mi využití barev, jak nejsou příliš temné a působí jaksi hřejivě a pro danou látku vhodně.

Thor samozřejmě nesedne každému. Já toho namyšleného severského boha, co se tváří jako by sežral všecku moudrost světa, taky nějak nemusím, ale tento komiks patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co se dá o tomto superhrdinovi najít. U bran Asgardu, dejte Thorovi šanci i vy!

vik 1

 

Garth Ennis (* 1970) je v komiksovém prostředí legendou, neboť má na kontě řadu krvavých, sarkastických a úžasných sériií (např. Preacher, Banda, Hellblazer, Punisher).
Glenn Fabry (* 1961) je britský kreslíř, kterého v českém prostředí můžeme znát jako autora obálek k Preacherovi.


Název: Thor Vikingové
Autor: scénář: Garth Ennis ; kresba: Glenn Fabry
Žánr: superhrdinský příběh
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2011, paperback
Počet stran: 120
Hodnocení: 85%

( 0 hlasů )

vikingove 1

http://kultura21.cz/spolecnost/10262-festival-skandinavskeho-domu-vikingove


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda bych si zazpívala s Jaroslavem Svěceným

Miriam Čížková

Zpěv ji okouzlil již v dětství. Studium na konzervatoři nevyšlo, touha po zpěvu ale zůstala a nakonec se na základě konkurzu dostala do operetního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde pak zpívala i v opeře. Po odchodu z...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

ISLANDŠTÍ ANDĚLÉ

andele 200Island je pro nás středoevropany většinou neznámou zemí, ale jejich společenské problémy jsou podobné jako u nás. Autorka Stella Blomkvist své čtenáře o tom přesvědčuje ve svém vyprávění o rázné advokátce stejného jména i příjmení. ...


Literatura

Kam až může dotančit bláznovství?


cekani na bojanglese200Nakladatelství Plus v červnu obohatilo knižní pulty o titul Čekání na Bojanglese, rozvernou literární prvotinu začínajícího francouzského autora Oliviera Bourdeauta (*1980). Jedná se o román, který ve Francii zaznamen...

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Opět se pořádá přehlídka 3Kino


3Kino logoPřehlídka 3Kino, v Praze zpřístupňující (vedle českých příspěvků) u nás téměř neznámou současnou tvorbu polskou a maďarskou, každým rokem nabobtnává. Ve dnech 10. až 15. října 2019 obsadí vedle tradičního projekčního sálu v Atlasu také dvě ve...