Opět se pořádá přehlídka 3Kino

Opět se pořádá přehlídka 3Kino

Tisk


3Kino logoPřehlídka 3Kino, v Praze zpřístupňující (vedle českých příspěvků) u nás téměř neznámou současnou tvorbu polskou a maďarskou, každým rokem nabobtnává. Ve dnech 10. až 15. října 2019 obsadí vedle tradičního projekčního sálu v Atlasu také dvě velká pražská kina, Lucernu a Světozor.

 

Letos mu zařazenu i soutěžní sekci, jíž nepochybně vévodí polský snímek Pan Jones. Režírovala jej Agnieszka Holland, absolventka pražské FAMU, která se zapsala i do povědomí českého publika, když zde natočila politické drama Hořící keř. Také Pan Jones, na polském národním festivalu označený letos za nejlepší film roku, se dotýká politického zákulisí: hrdinou je totiž západní novinář, jenž ve 30. letech (stejně jako mnozí kolegové okouzlen budováním komunismu) navštíví stalinský Sovětský svaz, aniž tuší, že jej čeká kruté vystřízlivění. Víceméně nedopatřením spatří hrůzné důsledky hladomoru na Ukrajině a odhodlává se získané poznatky zveřejnit. Hollandová se inspirovala skutečnými událostmi.

3Kino Pan Jones

Protože karlovarský filmový festival už po několik let přehlíží nejnovější tvorbu u našich sousedů, patří 3Kino mezi akce, které nabízí zájemcům vcelku ucelený, reprezentativní vhled do jejich tvorby. Daří se získávat i tituly, které vzbudily velkou pozornost diváků i odborné veřejnosti – jedinou výjimkou je sarkastická polská tragikomedie Klérus, zobrazující zákulisí katolické církve na životních osudech několika jejích představitelů, kteří mravně selhávají. Klérus (příznačně chyběl i v Karlových Varech) se nepodařilo organizátorům sehnat ani loni, ani letos. Je to velká škoda, protože v Polsku, kde vyvolal celonárodní diskuse, tento film spatřilo rekordních pět milionů diváků.

Naštěstí však z Polska spatříme jiný snímek, rovněž věnovaný dopadu náboženského fanatismu, a sice Návrat. Zde se ovšem pozornost upíná především na vnitrorodinné prostředí, kde se i vážné přečiny raději přehlížejí, ba tabuizují - protože kněz přece vždy musí být nezpochybnitelnou autoritou! Také z Maďarska dorazily zajímavé výpovědi, ať již se jedná o Trezor, zasazený do bouřlivých časů roku 1956, kdy došlo ke krvavému potlačení protikomunistického povstání, nebo o civilistně nachystaný Jeden den, který přibližuje výsek ze života upracované a ustarané ženy – i ta řeší problémy přinášející jí v lecčems bezohledný dnešek. Česko zastupují dramata Staříci a Tiché doteky; oba se dotýkají jak potrestání zločinů skrytých hávem pozapomnění, tak trýznivých zážitků mladičké dívky, která odešla do zahraničí přivydělat si jako au-pair..

3Kino  2019

Velkou poznávací hodnotu však mají rovněž ukázky polské filmové tvorby z dob mnohdy až zpřed čtvrtstoletím či dokonce ještě z 80. let.  Zastoupeni jsou přitom věhlasní režiséři řekněme starší generace: Krzysztof Zanussi, Kazimierz Kutz, Feliks Falk, Jan Jakub Kolski, Magdalena Lazarkiewiczová. Avšak naprosto jedinečnou příležitostí je uvedení vězeňského dramatu Výslech, který Ryszard Bugajski natočil v roce 1982. Film byl okamžitě zakázán a dočkal se označení nejhoršího protikomunistického výpadu, jaký v Polsku vznikl.  

3Kino Vyslech

Odehrává se počátkem padesátých let a ukazuje, jak zprvu vyděšená zpěvačka (úžasně ji ztvárnila Krystyna Jandová), vůbec nechápající, proč se ocitla za mřížemi, vystavena brutálnímu nátlaku, aby udala nevinného člověka, postupně získává sebevědomí i odhodlání do posledních sil vzdorovat svým vyšetřovatelům. A již zmíněná režisérka Agnieszka Holland tu prokázala i herecké nadání, když s velkou přesvědčivostí stvořila vedlejší postavu skalní komunistky, která své přesvědčení neztratila v náročných vězeňských podmínkách. Co je totiž důležité:  Výslech není v žádném případě nějaký schematický pamflet, naopak s až bolestnou vemlouvavostí přibližují ledví jednotlivých postav, nucených se nějak vyrovnat s dobou takříkajíc vymknutou z kloubů i vlastním svědomím. Jedná se o film, který nezestárnul, lze jej vnímat jako zdaleka nejen symbolickou ozdobu celé přehlídky.

www.3kino.cz/2019/09/28/program-vstupenky/

Vstupenky na jednotlivé filmy v rámci 3Kino si mohou diváci pořídit za cenu 90 až 140 Kč na pokladnách kin Atlas, Evald, Lucerna a Světozor nebo na webech těchto kin. Je rovněž možné zakoupit i dva typy akreditací: na 8 filmů za cenu 750 Kč a na 12 filmů za cenu 1125 Kč. Akreditace je možné získat na vyžádání u organizátorů MFF 3Kino na emailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Po zaplacení ceny akreditace na číslo účtu MFF 3Kino: 3899195339/0800, pošlete email na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript s potvrzením o zaplacení a seznamem filmů. Na jednu akreditaci je možné objednání i více lístků na stejný film. Rezervování lístků Vám bude potvrzeno a budete zapsáni na guest list k vámi požadovaným filmům.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Keramika i malba se staly mou velikou láskou, říká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová

tatarkovicova perex"Nádherné obrazy. Vyzařují neskutečnou pohodu a teplo a vy máte pocit, jako by rozzářily celý prostor foyer Domu kultury v Kroměříži. Tvorba olomoucké výtvarnice má neskutečné pozitivní atmosféru..." To jsou názory návštěvníků na n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak buřiči a rozvratníci zachránili Hollywood

bezstarostni jezdci zurici byciŠedesátá léta narušila snad všude na světě zavedené pořádky, které v kinematografii dosud panovaly. Zejména režiséři se chtěli vymanit z područí služebnosti - ať již ji zosobňovaly ideologické tlaky, jak...


Literatura

Lauro, ty jsi ale číslo

laur200Čtu od malička. Jakmile jsem se naučila rozpoznávat písmenka, každou volnou chvilku jsem trávila s knížkou v ruce. Nejraději asi vzpomínám na období, kdy jsem byla sedmačkou, osmačkou a hltala holčičí romány. Každé prázdniny jsem jezdila do Hradce Králov...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Milionář z chatrče Dev Patel jako rytíř kulatého stolu v novém celovečerním filmu Zelený rytíř

Zeleny rytir 200Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu, synovec krále Artuše, Sir Gawain, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel – obrovský a tajemný Zelený rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i s...