Mami, miluju! Knížka od Palána se zaměřuje na vztahy mezi matkami a dcerami

Mami, miluju! Knížka od Palána se zaměřuje na vztahy mezi matkami a dcerami

Tisk

big mami-miluju-nyK-514699 (2)Aleš Palán znovu zabodoval. Tentokrát vsadil na spletité vztahy matek a dcer, ženskou úlohu, a to, když to žena nemá v životě snadné. Co za tím vším stojí? Rozvrat původní rodiny, mateřská (ne)láska, problematické vztahy rodičů a potřeba se co nejdříve protloukat životem a někdy zkrátka jen přežít?

Aleš Palán je autor bestselleru Raději zešílet v divočině, držitel ocenění Magnesia Litera a autor mnoha knih plných (ne)obyčejných lidských příběhů. Ráda připomenu například jeho knihy Robinsoni a donkichoti nebo Nevidím ani tmu. Knih ale napsal desítky, na mnohých dalších se podílel jako novinář a publicista. Jeho práce spočívá především v rozhovorech s lidmi. Jeho knihy jsou nabité lidskými příběhy, které chytají čtenáře za srdce. Atmosféru dokreslují umělecké fotografie vynikajících fotografů. Na knize Mami, miluju, tentokrát Aleš Palán pracoval se svou dcerou Annou a autorkou krásných fotek je Libuše Jarcovjáková.

V knize Mami, miluju si můžete přečíst rozhovory s pěti různými ženami, dcerami, z nichž některé se staly již také matkami, které to zkrátka v životě neměly jednoduché. Místy to není snadné čtení. Tyto ženy se setkaly s domácím násilím, bídou, drogovou závislostí, útěky z domu, potřebou poznat svět nebo životem nahoru dolů jako na horské dráze. Když chybí dětem bezpečí a zázemí v původní rodině a je tak těžké říct: Mami, miluji tě, nastává boj o přežití a hledání svého místa na zemi, náročné ztotožňování se se svou ženskou a mateřskou rolí a maximální snaha o to, aby nedocházelo k přenášení problémů na další generace, ale aby jednou to dítě přišlo a řeklo: Mami, miluji tě od srdce.

Je zásluhou být matkou a je samozřejmostí milovat své dítě, anebo být jako matka milována? Mateřský pud je jedna věc, druhá věc je život, jaký svým dětem připravíme a to, co jim do života předáme. Co když je to jen to nejhorší z nás žen, které jsme trpěly pod nadvládou mužů po celá staletí, vybíraly si nevhodné partnery, pijany, zabijáky nebo hazardní hráče bez špetky zodpovědnosti? Přečtěte si příběhy, které vás třeba rozesmutní, anebo vám dodají odvahu a sílu. Protože takový příběh, může být i váš…

big mami-miluju-nyK-514699

Název: Mami, miluju
Autor: Aleš Palán, Anna Palánová
Foto: Libuše Jarcovjáková
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2023
Počet stran: 224

https://eprostor.com/kniha/mami-miluju


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastimil Horváth je zpátky na hudební scéně!

200rozZpěvák Vlastimil Horváth byl posledních sedm let v ústraní a nyní přichází s novou deskou. Na co se můžeme těšit? Jaké budou texty a co nejvíce změnilo Vlastův život? To a mnohem více se dozvíte v tomto rozhovoru!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Návod na vraždu pro hodné holky: Povedený young adult thriller

navod na vrazdu 200Nakladatelství Cosmopolis vydalo young adult thriller ověnčený titulem New York bestseller. Nese název Návod na vraždu pro hodné holky a napsala jej Holly Jacksonová.

...

Literatura

Dagmar Sedlická napsala knihu erotických esejů
ImageCopak to mají v kalhotách? Takový název nese kniha esejů o erotice autorky Dagmar Sedlické. Kniha je dílem zralé ženy, která má k tématu co říci.
...

Divadlo

Zemřel charismatický herec Tomáš Valík, hrdina pohádky O Janovi a podivuhodném příteli

 

tomas valik 200Po kratší nemoci zemřel ve věku nedožitých dvaapadesáti let 8. října v pražské nemocnici Na Bulovce známý herec Tomáš Valík. Na filmovém plátně debutoval koncem osmdesátých let minulého století, ...

Film

ZAČÍNÁ FILMOVÁ PŘEHLÍDKA 3KINO

3kino perexPražská kina ATLAS a EVALD přivítají ve dnech 1. - 8. listopadu 2018 pátý ročník filmového festivalu 3KINO, který se snaží českým divákům přinést to nejlepší ze současné kinematografie Visegrádské čtyřky – z Polska, Česka, Slovenska a Maďarska. V...