Kniha Stromy jsou nejen atlasem, ale i studnicí zajímavostí

Kniha Stromy jsou nejen atlasem, ale i studnicí zajímavostí

Tisk

stromy200Nakladatelství Kazda pokračuje s vydáváním atlasů a průvodců – po těch zaměřených na květiny nebo ptáků přichází titul Stromy: Rozpoznejte 100 druhů od Holgera Haaga.

 

 

 

Kniha začíná úvodní kapitolou s krátkými texty s informacemi o stromech, jejich určování, lesu a také o tom, co nám stromy přinášejí, nebo jak to má strom v průběhu roku. Následují stránky o stromech rozdělené do kapitol podle typů listů: stromy s jednoduchými, nedělenými listy, stromy se složenými listy (dlanitě složenými nebo zpeřenými) a stromy s jehlicovitými listy. V závěru se nachází Další informace a Rejstřík.

V knize je představeno 100 druhů stromů, které se nacházejí v lesích, parcích a zahradách ve většině zemí střední Evropy s tím, že jsou mezi nimi jak původní druhy dřevin, tak nejběžnější druhy z jiných zemí, které byly slovy autora introdukovány buď jako okrasné dřeviny, nebo jako odolné městské stromy, případně jako potenciální užitkové dřeviny v lesnictví. Velmi mě zaujalo, že lesy ve střední Evropě jsou druhově poměrně chudé – v Česku najdeme jen asi 84 druhů stromů a na světě rozlišujeme asi 60 000 druhů a stále jsou objevovány nové.

U každého stromu je jeho český i latinský název, informace o jeho výskytu, názorná ilustrace stromu i některých detailů jako jsou květy nebo plody a doprovodný text. Z něj se dozvíte především nehrůznější zajímavosti, a ne žádné fádní nebo obecné informace. Já jsem se díky nim dozvěděla spoustu nového i o stromech, o kterých jsem si myslela, že je dobře znám. Například mě překvapilo, že rakytník řešetlákový dělající parádu v naší zahradě má rozsáhlý kořenový systém dosahující do hloubky 3 metrů a šířky až 12 metrů. Dále mě zaujalo, že se traduje, že z dřínu byl vyroben Odysseův luk nebo že celá rostlina brslenu je prudce jedovatá, a i při opracovávání brslenového dřeva se u truhlářů a řezbářů dostavily příznaky otravy. A věděli jste, že z žaludů roste nejlepší šunka?

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Naučte se poznávat stromy

Před čtením knihy jsem si říkala, že zřejmě žádný strom nebudu do zahrady chtít a shánět. Mé přesvědčení vzalo za své hned na stránce 27, kde jsem se zamilovala do středomořského druhu v podobě Zmarliky Jidášovy. Tento strom mě zaujal růžovými květy, které se navíc podle informací nají jíst a přidávají se do salátů. Už se na něj nemůžu dočkat. A brouka do hlavy mi vysadila také Zelkova pilovitá, protože se jedná rostlinu, jejíchž krásně zbarvené listy jsem na základní škole každý podzim záviděla spolužačce.

Pokud máte rádi přírodu a rádi se díváte kolem sebe a chcete k tomu mít i nějaký návod, určitě si tuto knihu nenechte ujít! Zajímavostí je v ní opravdu celá řada a má také krásné obrázky.

Holger Haag vystudoval biologii na univerzitě v německém Göttingenu, kde se také začal více zajímat o rostliny. Už dvacet let žije v Bádensku-Württembersku – tato spolková země na jihozápadě Německa patří k nejzalesněnějším a díky poloze a vyšší nadmořské výšce nízkých horských pásem je zdejší flóra mimořádně rozmanitá. Je autorem řady knih pro děti i dospělé.

stromy

Stromy
Rozpoznejte 100 druhů
Autor: Holger Haag
Překlad: Tereza Šafrantová
Žánr: příroda, rostliny
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 128
Hodnocení: 94 %

https://www.knihykazda.cz/stromy/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“

Inspirato 200Redaktorka, PR manažerka, milovnice Itálie a maminka dcery Adiny – to je Alice Rossi. Sympatická světoběžnice má kromě jiného na svém kontě také kuchařku italských receptů. Publikace se jmenuje Ispirato da Italia a v roce 2014 ji vydalo nak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Simpsonovi

SIMPSONOVI RODINA 200Když rodinka Simpsonových poprvé spatřila světlo světa, můj syn ještě dávno nebyl na světě. To mu bylo mínus třináct let. Tahle velká barevná kniha je kronikou pětadvacetiletého života postaviček, které někdo miluje a někdo ne...


Literatura

Plujeme stále na vlnách dějin?

na vlnach dejin perexHistorik MARTIN NODL (*1968) patří mezi naše přední “středověkáře“, jeho stati nalezneme v řadě odborných sborníků, samostatně je podepsán i pod několika knihami. Před několika lety jsme na těchto stránkách psali o po...

Divadlo

Legendární Past na myši ve Zlíně

past-na-mysi-perexMěstské divadlo Zlín uvedlo v půlce října loňského roku jednu z nejznámějších detektivních her na celém světě, Past na myši od Agathy Christie. Jak se světoznámého dramatu zhostilo zlínské divadlo a jak se vyvedlo rozuzlení, tak typi...

Film

3Kino nám zpřístupní středoevropské filmy, které bychom jinak sotva spatřili

3Kino perexKaždoročně se v listopadu pořádává rozsáhlá přehlídka 3KINO a ani letošek není výjimkou. Zájemci, kteří si musí vyčlenit volný čas na období mezi 3. až 12. listopadem, se mohou těšit na filmy vzniklé na teritoriu střední Evropy, kromě Česka ta...