Město nad městem

Město nad městem

Tisk

Město nad městemVynikající román Lucie Brejšové Město nad městem je přímo nabitý dějem, postavami, emocemi, myšlenkami, místy i prolínající se minulostí s přítomností. Je to příběh o naplněném životě, mladého muže, který nebudete chtít odložit. Knížku vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

 

Kniha začíná scénou z roku 1939, kdy velmi mladý Francisco se svou matkou donou Anou pomáhají jedné ženě při porodu s využitím starých léčitelských tradic. Dozvídáme se, že jeho matka má dar léčitelství a její syn se od ní učí. Postava nekonečně dlouho žijícího Franceska se prolíná celou knihu, v níž se střídá několik časových linek. Současnost pak představuje hlavní hrdina Marco, který je architekt památkář a zabývá se záchranou a novým využitím starých staveb. Město nad městem je čtvrť Santa Teresa v Riu de Janeiro, kde žil do svých deseti let, než se rodiče rozvedli. Vrací se sem po dvaceti letech, kdy se rozhoduje o svém dalším životě. Čtvrť Santa Teresa se za tu dobu značně proměnila, stala se ostrůvkem staré koloniální architektury uprostřed výškových betonových staveb. Od místního pamětníka Franciska se dozvídá, jak to bylo s jeho rodiči, jak žily rodiny, které znal z dětství, a také o českých kořenech svého praděda Kopeska. A ještě před svou cestou do Česka se zamiluje do krásné Julie, která přijela z Evropy poznávat Brazílii, a dá nový směr jeho životu.

Knížka je tak zvláštně plná všeho, co jen lze. Rozvláčná, popisná, nekonečně vysvětlující a podrobně rozvádějící a analyzující snad každou myšlenku či představu velkého množství postav, u nichž se dozvídáme o jejich životním příběhu. Autorka se rovněž dotýká mnoha celospolečenských a ženských témat. Evokuje mi bohatě rozvětvený strom plný propletených větví, mentální bohatost, plnost, preciznost a dokonalost ve všech ohledech až tak moc, že mi chybí jakási prostá jednoduchost, mentální klid a možnost ponechat čtenáře, aby si někdy v klidu mohl jen díky náznakům doplnit děj, myšlenku, cítit emoci, přemýšlet si a rozvíjet představivost. Vnímám, že kniha představuje velmi bohatou mentální sféru autorky a její způsob myšlení, potřebu hodně toho sdělit, její opravdu bohatý intelekt i vnitřní svět a originalitu osobnosti, která není rozhodně tuctová. 

Celý příběh je velmi kvalitně a vkusně napsaný, má hloubku, skvěle vybrané a poutavé téma, je precizně zpracovaný, nedá se hodnotit jinak než nejvyšším hodnocením. Myslím si, že Lucie Brejšová nezůstane jen u jedné knihy, psaní je její přirozeností a z knihy je cítit velký talent, který je potřeba využít. Takže autorce moc fandím a je třeba uznat, že je opravdu dobrá. Navíc se mi moc líbí, že si obálku ilustrovala sama.

O autorce

Rodiče ji úplnou náhodou vyrobili v Libyi, a i když se narodila už hezky doma v Čechách, faktem zůstává, že je made in Africa. Její rodina včetně maličkého jorkšírka bydlí v Praze, jen ona se pořád někde toulá. Do Londýna šla za láskou a touhou vyzkoušet si život v zahraničí, do Paříže za Sorbonnou, do Sevilly za sluncem a Velázquezem, do Itálie za starobylými kamennými vesničkami. Období studia a práce v různých zemích světa prokládá epickými cestami hlavně tam, kde nocleh stojí osm dolarů. V Jižní Americe se setkala s šamany a v Asii si osvojila přípravu pokrmů, jejichž chutě připomínají ohňostroj.

Do São Paula je zavedla manželova práce a bylo to poprvé, kdy si destinaci nevybrali, ale kdy jim byla vnucena. Brazílie. Země roztodivných přírodních krás, přátelští a věčně dobře naložení obyvatelé, město plné příležitostí a rajské pláže, co by kamenem dohodil, pro manžela dobrá pozice a zajímavý plat… Po třech vteřinách pečlivého zvažování nabídku přijali a do hodiny měli sbalené kufry. Sedm let pak do Evropy pašovali žabky Havaianas a rozdávali je přátelům. Sami vlastní dvacet osm párů.

Příběhy brazilských rodin, jejichž předci pocházely z Československa, a etnická i kulturní rozmanitost Brazílie i místní léčitelství a bylinkářství, které je díky bohaté vegetaci značně rozšířené, ji inspirovaly k napsání Města nad městem. V současné době připravuje další román z prostředí Paříže.

Město nad městem


Název: Město nad městem
Autor: Lucie Brejšová
Počet stran: 320
Nakladatelství: Šulc-Švarc
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 95 %

https://eshop.sulc-svarc.cz/mesto-nad-mestem/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jitka Ludvíková: „Nejsem sériový vrah, jsem jen spisovatelka. Asi si to budu muset nechat napsat na schránku.“

jitka ludvikova 200Jitka Ludvíková se narodila v roce 1981 v Jindřichově Hradci. Vystudovala Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Šeď právnického života si zpestřuje psaním knížek, které jsou plné laskavého humoru, jenž přináší čten...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

divka200Líbivá anotace a líbivé téma. Atraktivní. Přesto jsem si na „konec nudy“ a pořádné rozjetí příběhu musela téměř sto stran počkat. Potom, jako když autor nasadí druhou, třetí a čtvrtou rychlost a rozjel příběh, kterému nelze nic vytknout. Snad jen občas, ...


Literatura

Divoké papíry od Marosi di Giorgio jsou malba textem

Divoké papíry

Marosa di Giorgio (1932-2004) byla Uruguayská poetistka a novelistka. Je považována za jednu z nejznámějších literárních hlasů Jižní Ameriky. Její styl psaní je velmi expresivní a metaforický. Využívá prvky surrealistické i...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Falešně!

falesne  perexInvestiční bankéř Markus Føns je podezřelý z rozsáhlých investičních podvodů. Není tedy divu, že skončí za mřížemi. Podmínky jsou zde pro něj hrozné, a tak se uchýlí do samovazby ve zvláštním oddělení určeném těm nejopovrhovanějším věz...