Velmi lehká smrt je malé dílko s velkým etickým přesahem – ptá se po podmínkách přijatelného umírání

Velmi lehká smrt je malé dílko s velkým etickým přesahem – ptá se po podmínkách přijatelného umírání

Tisk

Velice lehká smrtVelice lehká smrt od filosofky a spisovatelky Simone de Beauvoir je napsána velice syrovou a upřímnou formou, která možná někoho až zaskočí. Kdo však zná psaní této filosofky, nebude překvapen, že i v této novele se jedná o částečně memoár, částečně autobiografii, a v neposlední řadě také o mnohé polemické myšlenky v duchu existencialismu.

 Udržovat někoho naživu za každou cenu je čirý pragmatismus

Děj se odehrává během takřka jednoho měsíce, kdy se její matce stane úraz a ona je nucena jít do nemocnice. Později se přichází na to, že má pokročilou rakovinu střev a nezbývá jí více jak několik dnů života. Nicméně lékaři a rodina to před ní tají a nikdo není schopen ji postavit před skutečnost. Matka Simone si tak myslí, že jde o pouhý zánět střev. Jak její nemoc postupuje, proměňuje se její vědomí a nakonec dlí v deliriu svého stavu a ani tehdy k ní nikdo není upřímný. Rozehrává se tu eticko-filosofická a emocionální partie nad umíráním a smrtí blízkých lidí. Silná vnímavost a empatie je tu projevována jako v ostatních dílech Simone de Beauvoir, včetně reflexí společenských konvencí, které je utvářeno především ve prospěch mužů.

Zvláštní pozornost pak zasluhuje přístup lékařů k umírajícím. Jeden přístup poukazuje na zachování lidské důstojnosti a možnosti přistoupit k rychlejší smrti, druhý leží na bezbřehém experimentování v zájmu vědy, udržování „naživu za každou cenu“ a minimální dodržování, co si o tom myslí pacient i jeho blízké okolí a to i navzdory, že dotyčný už má takřka nulovou šanci na přežití.

Simone tu pak přemýšlí o smyslu života v souvislosti se smrtelně nemocným člověkem. Je morálně etické jej udržovat při životě za každou cenu? Jsou utišující léky na bolest dostatečné a jak posoudit, zda dotyčný netrpí už příliš? Jak je možné, že lékař má téměř neomezenou moc nad pacientem? Simone také polemizuje nad tím, jaké je to umírat v nemocnici a doma, jaké je to umírat bez blízkých osob po svém boku.

Vztah dcery a matky a postavení žen

Simone de Beauvoir přemýšlí o své matce jako o pečovatelce svého otce, která za jeho života nemá čas pro své nitro ani své záliby a je z toho nevědomě frustrovaná. Tato frustrace se následně promítá do jejího chování k sobě i druhým. Je to typ ženy, která zasvětí život muži a po jeho smrti si uvědomí, že žila život svého muže a ne svůj vlastní. Nemá žádné zájmy z vlastního přesvědčení, její tužby se podřizují tužbám muže z „lásky“ a oddanosti rodině. Simone je naopak velmi volnomyšlenkářská a tyto společenské konvence a někdy i tabu v mnohém překračuje a hledá vlastní cesty, což se samozřejmě odráží i v jejím psaní.

Simone zde střídá několik myšlenkových proudů, byť se jedná o lineární vyprávění. Její psaní je strohé a velmi upřímné. Sleduje zde vztah dcery a matky. Místy probleskne Simonino dětství a dospívání a reflexe proč se stala téměř opakem své matky a emancipovala se z patriarchálních struktur (nebo o nich minimálně přemýšlí), což v jejich vztahu zapříčiňuje mnohé konflikty a nepochopení. Je tu podáváno psychologické pozadí do povahy matky, mentálním vývoji samotné Simone. De Beauvoir reflektuje, jak se žena mění prostřednictvím manželství s mužem, kterému je oddána především ze společenských konvencí a jakési morální věrnosti, která je silně zakotvená již výchovou.

*Překlad Velmi lehké smrti by si zasloužil současnější překlad – především u překládání některých jmen to působí až zastarale a nepatřičně. Například sestra Simone v originále psaná jako „Poupette“ je tu přeložena stejně jako v původních českých překladech jako Panenka.

Velice lehká smrt

Velice lehká smrt
Autorka: Simone de Beauvoir
Nakladatelství: Portál
Počet stran: 135
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 99%

https://obchod.portal.cz/beletrie/velice-lehka-smrt/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Uličník přibližuje festival Praha žije hudbou evropským metropolím

Praha zije Hudbou3 perexPřinášíme vám rozhovor s Janem Gregarem, ředitelem hudebního festivalu Praha Žije Hudbou 2018. Multižánrový festival Praha Žije Hudbou představí od čtvrtka 7. do soboty 9. června 2018 ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pobavte se u Zápisníku cholerika

zapisnik cholerika 200Zápisník cholerika přibližuje peripetie jednoho Pražáka odehrávající se na pracovním poli, v osobním životě i v rámci šermířství. Kniha vyšla v nakladatelství Pointa a vychází ze stejnojmenného blogu.


Literatura

Stromy jsou chytřejší, než si myslíme

Nez stromum dojde dech 200Nakladatelství Kazda vydalo další knihu milovníka přírody Petera Wohllebena s názvem Než stromům dojde dech a podtitulem Jak se stromy učí zvládat změnu klimatu a proč nás les zachrání, když mu to dovolíme.

...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede brilantní komedii Dealer´s Choice

Dealers Choice 200Nový rok začal před pár dny a Slovácké divadlo už hlásí první premiéru. Představí ji v sobotu 14. ledna a jedná se o brilantní komedii Patricka Marbera Dealer´s Choice, která se s obrovskými úspěchy uvádí po celém světě.

...

Film

MRAZIVÉ VRAŽDY S COOL DETEKTIVEM

snehulak1KRÁL SEVERSKÉ KRIMI JO NESBØ A JEHO ROMÁN, SVÉRÁZNÝ DETEKTIV HARRY HOLE A NA VRCH MICHAEL FASSBENDER V HLAVNÍ ROLI. Z TĚCHTO KOULÍ JE UPLÁCÁN FILM SNĚHULÁK, DETEKTIVNÍ THRILLER SE SKANDINÁVSKÝM KOLORITEM, KTERÝ PRÁVĚ VSTOUPIL DO NAŠICH KIN.