Konec nadějím a nová očekávání

Konec nadějím a nová očekávání

Tisk
ImageLenka Kalinová své vědecké dílo zasvětila průzkumu dějin "socialistického experimentu", jak nazvala komunistickou éru naší novodobé historie. Všímá si, jak mohutné vlny nadšení, ať již se jednalo o těsně poválečnou, nebo pak tu, která souvisela s uvolněním v roce 1968, vyústily ve zklamání a bezmoc. Před pěti lety shrnula první část svých průzkumů, zahrnující období 1945-1969, v knize Společenské proměny v čase socialistického experimentu. Nyní přidává volné pokračování Konec nadějím a nová očekávání, věnované létům 1969-1993. Jak už název prozrazuje, nezastavuje své pojednání pádem komunistického režimu, ale všímá si také dění, které následovalo bezprostředně poté.

 


Kalinovou zajímá, jaké změny nastaly ve společenském klimatu po potlačení reformního úsilí spjatého s rokem 1968. Základní východisko formuluje jedinou větou: "Protože již neexistoval tradiční "třídní nepřítel", hlavním nepřítelem se stali protagonisté reforem a reformního hnutí, z nichž značná část byla dříve členy vládnoucí strany." (s.38) Nová vládnoucí garnitura se pokusila vrátit hospodářský i politický systém do dřívější podoby, jakkoli ta již byla zpochybněná a hlavně z dlouhodobého horizontu stěží udržitelná.

Image


Kniha, která bohužel pomíjí tak důležitou oblast, jakou je kultura v nejširším smyslu slova, se skládá se tří částí: v první, nazvané Charakter doby po roce 1968, autorka zkoumá proces potlačení dosažených změn a ustálení stavu, který existoval před nimi. V druhé části se věnuje sociálním poměrům v éře normalizace, zachycuje nejen materiální kritéria (spotřeba domácností, změny sociální struktury) či exaktně, zpravidla ze statistik doložitelné tendence (tabulky s nejrůznějšími ukazateli), popisuje také změny ve způsobu života, zkoumá posuny hodnotových měřítek i míru vzdělanosti. Společnost nežila v hmotné nouzi ani v existenční nejistotě, zvláště pokud se aspoň deklarativně přizpůsobila normalizačním požadavkům. Aforisticky postiženo, neplatilo již stanovisko 50. let vyjádřitelné slovy "kdo není s námi, je proti nám", nýbrž pokrytecká výzva rázu "kdo není proti nám, je s námi." Dlužno dodat, že korumpování společnosti - a zvláště mladé generace - bylo vcelku úspěšné.

Image


Třetí část popisuje nárůst opozičního hnutí vedoucího k pádu komunistickému režimu, i když přesnější by asi byla formulace, že se jednalo o nárůst opozičních nálad, které postupně postihly většinu společnosti, valnou měrou zjevně netušící, co pád režimu a přijetí tržního mechanismu přinese. Cením si toho, že Kalinová bez příkras postihuje důsledky hospodářské reformy, ve svých důsledcích vedoucí k výraznému oslabení koruny, ke skokovému zdražování a znehodnocování úspor. Vysloveně se tu dočteme: "Ekonomové srovnávali tento zásah do ekonomiky s měnovou reformou. Pro obyvatelstvo však byla provedená devalvace méně průhledná, a proto i přijatelnější, než jednorázové znehodnocení měny výměnou peněz, jak tomu bylo v roce 1953." (s.339)

Image


Autorka se hlásí k ideji generalizujícího nadhledu, který postihne širší časové i systémové souvislosti, aniž by bral na zřetel, jak sama píše, mnohé důležité mikrohistorické procesy. Domnívá se však, že případný důraz na ně by mohl vést až k ahistorické interpretaci doby (s.30-31). Jenže právě takovýto odklon od, řekněme, zkoumání mentality jednotlivých vrstev obyvatelstva, od dějin každodennosti, zatemňuje poznání, v jakém duchovním a názorovém obzoru lidé vlastně žili, jak se jejich smýšlení proměňovalo. Vyšlo by nejspíš najevo, že převážná část společnosti se s podmínkami normalizace sžila a nevnímala je jako něco dusivého - a proto se současné připomínání zločinů komunismu, navíc převážně zaměřené na dávno odvátou éru 50. let, tak často míjí účinkem. Zdá se, že měl pravdu Milan Kundera, když v Žertu napsal prorockou větu, že zločiny minulosti nebudou ani potrestány, ani odpuštěny, protože budou zapomenuty...


Lenka Kalinová: Konec nadějím a nová očekávání.
Vydalo nakladatelství Academia v roce 2012, 398 stran.

Foto: Academia, radimprochazka.com, Šternberk.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jean-Paul Didierlaurent o knize Čtenář z vlaku v 6.27

Jean-Paul Didierlaurent 200Francouzský spisovatel Jean-Paul Didierlaurent začínal s psaním povídek až v roce 1997 a přesto na sebe jeho románová prvotina Čtenář z vlaku v 6.27 strhává veškerou pozornost. P...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sedm hrobů a jedna zima – vražda kvůli politice

sedm hrobuStrážmistr Maratse se zotavuje a ačkoli by se rád vrátil do služby ví, že už to nebude možné. Po posledním případů odchází s těžkým zraněním do předčasného důchodu. Rozhodne se ho trávit v místě, kde vyrůstal, v přímořské oblasti v Grónsku. To...


Literatura

Rychle mluvit, pomalu psát

lauren 200Gilmorova děvčata pro mě byl vždy seriál, který pohladí na duši a pobaví naprosto unikátními osobnostmi z malého městečka Stars Hollow v Connecticutu. Během dlouhých let opakování seriálu se mé sympatie k jednotlivým hrdinům zvětšovaly, a když do s...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

Zvony nad Tbilisi zvoní umíráček

Zvony 200Dokumentární film Pavla Kolaji Zvony nad Tbilisi (2012) přibližuje stav kinematografie v současné Gruzii - a vyznívá jako nostalgické ohlédnutí na časy, kdy sice s obtížemi, ale přece jen vznikaly výsostně umělecké f...