Antikvariáty mezi námi

Antikvariáty mezi námi

Tisk

berni rulaZaplavují-li nás přebytečné knihy (mapy, plakáty, fotografie…), zpravidla se jich snažíme zbavit. Pokud je nechtějí ani příbuzní, ani kamarádi - a pokud je nám líto vyhodit je do popelnice, naději skýtají ještě antikvariáty. Jsou ale vybíravé a šmahem odmítají vše, co považují za obtížně udatelné či přímo neprodejné. Když budeme nabízet sebrané spisy Aloise Jiráska, asi těžko uspějeme.


Pokud antikvariáty přece jen vyjdou vstříc, počítejme, že dostaneme čtvrtinu, pětinu nebo třeba jen desetinu ceny, za kterou kniha či jiný vykoupený předmět bude k mání. To pak je rozumnější, abychom svou nabídku sami inzerovali na internetu. Jenže zřejmě oslovíme méně zájemců, než kolik jich pátrá na antikvárních stránkách. Antikvárníci mají zájem hlavně o publikace vzácné, ojedinělé, obtížně dostupné, publikace, po kterých je sháňka a které jsou v běžných knihkupectvích i ve vydavatelství už vyprodané. Cena se zvyšuje, pokud je autor - najmě patřil-li k uznávaným – vlastnoručně podepsal.

Pokud budeme nějakou knihu shánět, buďme opatrní. Co je důležité: pokud antikvariáty nabízejí zjevně předražené zboží, je dobré se přesvědčit, zda se přece jen ještě někde nevyskytuje za původní cenu. Kupříkladu svazky Berní ruly, přetiskující hospodářské soupisy z poloviny 17. století, se obvykle prodávají v řádu tisíců korun. Pokud bychom si takto chtěli pořídit všechny, které dosud vyšly (a je jich několik desítek!), museli bychom hluboko sáhnout do kapsy. A přitom některé díly lze sehnat původní cenu. Kupříkladu Berní rulu 28, popisující někdejší jihočeské Prácheňsko, bychom v Národním archivu pořídili za pouhých 73 korun. Přitom antikvariáty za tuto konkrétní publikaci požadují částku v rozmezí 1000 až 1200 Kč.

Když jsem všechny dotyčné prodejny (dvě z hlavního města a dvě mimopražské), které ji nabízejí, oslovil, zda by byly ochotny slevit, všechny to odmítly. Výdělek jim je nepochybně nade vše. Klidně zákazníkům zamlčí, že by tutéž knihu sehnali za zlomek v antikvariátech požadované ceny, kdyby pečlivěji pátrali, zda se někde – nejčastěji u vydavatele - ještě vyskytuje. Prostě: antikvariáty si ponechme jako poslední možnost. Bezostyšně nás okrádají a vůbec jim to nevadí.

berni rula

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nová deska kapely KOFE-IN je tady!


200rozJan Kunze spolu se svou kapelou jsou opět středem zájmu, jelikož jim vychází po dvou plackách nová deska. K této příležitosti připravili i klip ke skladbě s názvem Moje dobré nebe. O desce, klipu a dalších věcech vám teď poreferuje frontman sám.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Opusťte fádní život všedňáků a začtěte se do kouzelných Mýtů

myty9 200Po sedmi měsících čekání nám komiksové nakladatelství Crew servíruje nabušené téměř dvouset stránkové propracované a napínavé příběhy z dílny Billa Willinghama. Řeč je o Mýtech s pořadovým číslem devět a názvem Synové impéria. Klasicky vás čeká vysok...

Z archivu...


Literatura

Po Diovi je tady Caesar a jeho banda

ja caesar a banda 200Po necelém roce vydalo nakladatelství Edika pod Albatros Media pokračování knihy Já, Zeus, a banda z Olympu, tentokrát zaměřené na Řím: Já, Caesar a banda z Kapitolu s podtitulem Přímý přenos ze starověkého Říma.

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Největší z pierotů

200divDivadla mají za sebou přípravy na další sezonu a díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Ojedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne říjnová premiéra Městského divadla Zlín Největší z pierotů.

...

Film

Navždy spolu pro romantické duše?
ImageNavždy spolu je až neuvěřitelně klasický romantický film. Člověk by řekl, že už musí být americké publikum takovýmito filmy nasyceno, ale kdyby tomu tak bylo, tvůrci by se nejspíš tvorby dalších a dalších romanti...