Nejvzácnější drahokam? Alexandrit!

Nejvzácnější drahokam? Alexandrit!

Tisk

Alexandrit 200Myslíte si, že nejvzácnějším drahým kamenem současnosti je diamant? Omyl! Princezny o tom už vědí své… a chtějí alexandrit.

 

 

 

Vzácná varieta minerálu zvaného chryzoberyl byla objevena teprve kolem roku 1833. Zvláštnímu kameni do té doby nikdo nevěnoval pozornost. A to i přesto, že se vyskytoval poměrně často na stejných místech, jako tolik oblíbené safíry.

Novému drahokamu dal jméno ruský carevič Alexandr II. (zvaný později Veliký), který v době jeho objevení oslavil 16. narozeniny a stal se tak plnoletým.

Alexandrit2

Alexandrit svými vlastnostmi okamžitě zaujal snad všechny výrobce šperků. Je to totiž třetí nejtvrdší nerost na světě, takže se dá výborně brousit. Navíc mění barvu. Za denního světla je alexandrit zelený, při jakémkoliv umělém osvětlení se zbarvuje do fialova. Vědci tuto přeměnu barev dlouho nedokázali vysvětlit. I proto je alexandrit dodnes opředen tajemstvím. Záhadou je také jeden obraz s podobiznou matky Alexandra Velikého. Alexandra Fjodorovna na něm má zvláštní náhrdelník ze zelených a fialových kamenů. Přestože to na první pohled vypadá, že se jedná o alexandrity, tento obraz vznikl daleko dřív, než byl zvláštní nerost objeven. Vědcům se totožnost kamenů na obraze dosud nepodařilo objasnit.

Největším nalezištěm alexandritu byl ruský Ural. V tajemnějších dolech se ovšem údajně už netěží. Nějaké alexandrity se také podařilo objevit na Cejlonu a v Brazílii. V Česku se tento zvláštní drahokam nevyskytuje.

Ale nezoufejte! Díky současným technologiím je možné alexandrit vyrobit i uměle. Šperk s umělým kamenem vás navíc vyjde mnohem levněji.

Alexandrit1

Foto: www.zivedrahokamy.cz a www.juwelo.de


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S odstupem bych po poslechu alba už zase mnoho věcí udělal jinak, říká Oldřich Bohadlo

bohadlo 200Někde tam jsi. To je název debutového alba náchodského tria BohadloBand, jejímž výhradním autorem je její kapelník, kytarista a zpěvák Oldřich Bohadlo. Jeho texty, melodie a zpěv jsou poznávací značkou skupiny, která se sice na první pohled může j...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

World-music festival říznutý jazzem a folkem se blíží

folkove prazdniny 200Několik festivalů v jednom, tak by se daly charakterizovat Folkové prázdniny, pořádané už za tři týdny v Náměšti nad Oslavou. Hlavní scéna v renesančním zámeckém parku bude podobně jako v minulých letech doplněna o Oranžovou...


Literatura

100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny

Červená propiska (perex)Ať už češtinu milujete, nebo nesnášíte, tahle knížka může být váš skvělý parťák na každý den. Procvičíte si v ní ty největší přešlapy českého jazyka a jednou pro vždy si uděláte jasno, jaký...

Divadlo

Igor Bezdieniezhnykh z Tanečního centra Praha je mistrem a vicemistrem Evropy ve stepu

Igor Bezdieniezhnykh European TAP Dance Championship 2023Stepař Igor Bezdieniezhnykh, pedagog a absolvent konzervatoře Taneční centrum Praha, patří mezi nejlepší ve svém oboru. Tanečník, který je původem z ...

Film

Plzeňské Finále opět přichází

FP perexŠkarohlíd by mohl namítnout, že ocenění určených pro domácí audiovizuální tvorbu je nějak moc - vedle Českých lvů jsou to Trilobiti, dále ceny filmové kritiky a nyní též Zlatí ledňáčci udělovaní festivalem Finále ...