Po hlavě a nadoraz s Honzou Tománkem

Po hlavě a nadoraz s Honzou Tománkem

Tisk

po hlave a na doraz tomanekKniha je životním příběhem Honzy Tománka, obyčejného kluka, který po úrazu ochrnul. V tuto chvíli se jeho život láme a osud jako by se chtěl za vše špatné omluvit. Dává mu šance, do kterých se vrhá po hlavě a nadoraz. Jak se lze obrovskou vůlí a pílí vyšplhat až mezi elitu vrcholové paracyklistiky?

 

Podporu a pomoc na prvním místě nabízí rodina a ti ostatní už fungují v rolích odborných rádců. V knize jsou části tvořené ve spolupráci s výživovým poradcem Petrem Havlíčkem a fyzioterapeutem Martinem Šťastným. Ti se postarali o vrcholnou fyzickou kondici . Daniel Landa se v roli mentálního kouče postaral o silnou psychiku. Jeho vyprávění je obzvlášť zajímavé a svým způsobem se vymyká celé knize. Nebo je naopak třešničkou na dortu.

MUDr. Jiří Kříž, primář spinální jednotky v Praze Motole, vnesl reálný pohled na úrazy míchy, přiblížil to, co je skryto za zdmi spinálních jednotek. Díky tomu si uvědomíme, jak nesmírně fyzicky náročná je rehabilitace a jak velkou psychickou sílu musí postižení prokázat, chtějí-li se vrátit do běžného života. Jiří Kříž ví, o čem mluví – sám je po úrazu tetraplegikem.

po hlave a na doraz tomanek

Neděste se sportu

Velká část je věnována samotnému sportu, handbiku, tréninku i technické stránce. Pochopitelně, protože právě tento sport by měl být více vidět. Nepoměr mezi jeho popularitou u nás a například v Německu je až do očí bijící. Sama jsem do té doby handbike neznala a tak moje otázky jsou pravděpodobně právě takové, jaké by napadly vás. Snad proto se čtivo stává snesitelným a zajímavým i pro nesportovce.

O to víc potom zaujme zákulisí vývoje kol, Honza Tománek navíc vlastní firmu, která se touto činností zabývá. Není to nic jednoduchého a je to spousta piplavé práce. Stejně jako se sponzory.

Peníze jsou třeba

Kapitola věnovaná sponzorům nadchne materialisty – jak báječně vymakaný obchod! Ovšem ne tak docela. Generální sponzor Ing. Michal Vaněček, Ph.D., MBA za Nadaci T-Soft Eternity, vysvětluje, že sponzorství má v jeho očích i jinou, podstatně lidštější stránku. Tento pohled do zákulisí vrcholového parasportu je rozhodně zajímavý z více důvodů.

Příběh o člověku

Z mého pohledu je to pořád víc než sportovní kniha, kniha o jednom životním osudu, ve kterém kdosi využívá nejen každou šanci, která se mu naskytne a jde si za svými cíli. Po hlavě a nadoraz. Sport je jen jednou z možných cest.

Měla to být motivační kniha pro každého. Nakolik je, musí posoudit sami čtenáři. Honzovo dětství, osudný den, pobyt v nemocnici i v rehabilitačních ústavech, výpovědi rodičů, zejména jeho maminky, a kamarádů dávají všemu nádech, nad kterým bude možná někdy mrazit. I za tím vším úspěchem se skrývá tvrdý kus práce.

po hlave a na doraz tomanek

Vydalo nakladatelství Maxdorf, 2012, www.maxdorf.cz, Nadace T-SOFT ETERNITY www.nadaceeternity.cz
www.honzatomanek.cz a www.petrickova.cz

Zdroj foto: Renata Petříčková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se zpěvákem kapely The Rasmus - Lauri Ylönen.

lauriNaše redaktorka Pavlína Kohoutová, která žije ve Finsku, vyzpovídala zpěváka Lauriho z kapely The Rasmus. Hovořili o jeho sólovém albu s názvem ,,New World´´, o tom, proč se rozhodl vydat sólové album, první singl a o jeho ritu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Úklid domácnosti nemusí být žádná věda

Pet domacich prostredku 200V nakladatelství Kazda vyšla před pár dny moc zajímavá kniha nazvaná Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, která je plná praktických návodů.

...

Literatura

Ekonomika kořeněná kokainem a erotikou – Lumpové a beránci

Lumpove a beranci perexManželská a autorská dvojice Markéta Šichtařová- Vladimír Pikora patří mezi osobnosti, které obvykle servírují nepříjemnou realitu bez obalu. Nyní se však rozhodli udělat výjimku a ve své...

Divadlo

Fringe festival mluví anglicky, ale oslovit dokáže každého

alt Fringe festival, který probíhá v těchto dnech na Malé Straně v Praze, je všechno, jen ne ”okrajová”, ”druhotná” záležitost, jak by se ostatně dal přeložit jeho název z angličtiny. Mladá a bohužel prozatím málo známá divadeln...

Film

Když může být láska k vaření také záchranou před vyhoštěním. Francouzská komedie A do kuchyně! se dotýká problémů migrace dospívajících

A do kuchyne200Čtvrtý celovečerní debut francouzského režiséra Louise-Juliena Petita sleduje osudy mladých migrantů snažících se integrovat do tamní společnosti prostřednictvím kurzů vaření. S nimi jim má pomoct svérázná kuchařka Cathy, pro kterou j...