Miluj mě, nebo střelím!

Miluj mě, nebo střelím!

Tisk

milujmestrelim perexDita má Zdeňka. Šimon má Kateřinu. Oba páry středního věku se neznají a žijí si dlouholetá spokojená manželství. Dita je úspěšná spisovatelka, Šimon je vysokoškolský profesor. Stačí však jedno náhodné setkání a všechno je vzhůru nohama.  

 

 

Celkem sympatická obálka knížky Miluj mě, nebo střelím mě přiměla k tomu, abych ji otevřela a začetla se. Proniknout do děje vůbec nebylo složité. Václav Gruber tak hezky poskládal text, že mě nechtěl pustit, abych knížku odložila. Současně jsem se ale chvílemi musela pousmát, to když mi připadal text trošku naivní a přímá řeč kostrbatá, ale pak mi došlo, že to asi napsal přesně tak, jak to v životě chodí. Ve skutečnosti se taky něco říká tak jako kdyby člověk neměl pět pohromadě. A to se mi na tom nakonec moc líbilo - viděl a popsal věci bez příkras a uměleckých obratů, prostě lidsky a obyčejně. Četlo se to samo, opravdu! I když mi z podstaty příběhu bylo všelijak.  

Dita se poznala se Šimonem a v tu chvíli věděli, že to nemůže jinak dopadnout. A i když se navzájem přesvědčovali, že jsou kamarádi a že nechtějí, aby to zašlo za hranici, kterou si ovšem nestačili určit, lhali si každý sobě i navzájem. Šimon toužil po Ditě a Dita po Šimonovi. Tak moc, že se oba chvílemi chovali jako puberťáci. Šimon chtěl Ditu a Dita chtěla Šimona. Zatímco ale milovali oba svého partnera, s nímž prožili kus života, tu chybu udělali. Jim to ale jako chyba nepřipadalo. Jejich vztahy se začaly hroutit, ale ti dva se vznášeli na růžových obláčcích. A neviděli, jak se smyčka stahuje. Oba si byli tak jistí, že do jejich třetího světa nikdo nevstoupí, že zapomněli být opatrní. Až jednou...  

"Jsme kamarádi," říká Šimon svojí ženě, která něco tuší. "Ano, jsme blízcí kamarádi."  
"Jak blízcí?"
 "Jsme hodně blízcí kamarádi..."  
"Chceš odejít k ní?"  
"Kat, co tě to napadlo, proboha ..."
 "Spali jste spolu?"
 "Ne,"
Šimon nezaváhal. "Nespíme spolu." Nikdy jsme s Ditou neusnuli a neprobudili se vedle sebe. Nikdy ...  

Obdivovala jsem Kat, jak dokázala takovou situaci ustát, jak klidně se Šimonem promlouvala, jak se snažila v takové chvíli, kdy byla sama úplně rozervaná, racionálně uvažovat. Její snaha zachránit vztah na mě udělala obrovský dojem. Kdybych já byla bývala kdysi reagovala tak, jako Kat ...  

Přišla záchrana? Přišla včas a nebo na poslední chvíli? Neprozradím víc, snad jen to, že jsem se, obzvášť ke konci knihy, zamýšlela jako žena, partnerka, jedna z nás všech, které to může potkat taky. I když jem byla jednoznačně na straně Kat. Ditě jsem vůbec nefandila. Od začátku jsem věděla, že se dostane do problémů. A to odhalení jsem jí přála. Ale nebudu vás víc ovlivňovat svým názorem.  Celkově vzalo, prožila jsem na 219 stranách příběh, který bych osobně prožít rozhodně nechtěla. Ani z jedné strany. Je zvláštní, jaký mají muži někdy cit pro popis a vykreslení situací. Panu Gruberovi se to fakt moc povedlo!

Miluj mě, nebo střelím  

milujmestrelim
Autor: Václav Gruber
Žánr: Beletrie pro dospělé  
Nakladatelství: Marovská Bastei, MOBA, s.r.o. Brno  
Rok vydání: 2014, vydání první, vázaná  
Obálka: Marcel Bursák/ PT MOBA  
Odpovědná redaktorka: Ivana Fabišíková  
Grafická úprava: Marcel Bursák/ PT MOBA  
Počet stran: 219
ISBN: 978-80-243-5819-2  
Hodnocení: 85%

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Pošta: Nejsou pro mne důležité výsledky, ale cesta k nim

martin posta 200Zpěváka Martina Poštu můžete znát nejen z řady muzikálů, ale také například z kapely Laura a její tygři. O tom, které role ho nejvíce baví a jak se dostal z jeviště k profesionálnímu koučování, se doč...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Životní terno aneb život za život

zivotni-terno 200Připravte si kapesníčky, je zde další dílo od Fredrika Backmana. Tentokrát krátký příběh nazvaný Životní terno.

 

...

Literatura

Václav Erben - Osamělý mrtvý muž

osamely mrtvy muz perexKoncem srpna začala televize Prima vysílat detektivní seriál Kapitán Exner na základě příběhů Václava Erbena. I díky tomu vydalo v říjnu nakladatelství Knižní klub příběh Osamělý mrtvý muž, Případy kapitána Exnera 1.díl.

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

DVD Zvonilka: Tajemství křídel

zvonilka magicbox 200Distribuční společnost Magic Box přináší na DVD další díl volné série Zvonilka s názvem Tajemství křídel. Studio Disney se opět zaměřilo na dívčí publikum a připravilo pro ně ...