Bratři Lví srdce, dobrodružství pro děti nebo horor?

Bratři Lví srdce, dobrodružství pro děti nebo horor?

Tisk

bratrilvisrdce perexBratři Lví srdce vás zvou na dobrodružnou cestu, přinášející příběh dvou dětí v nostalgickém pojetí pohádkového světa. Tento příběh ve mně vyvolává rozporuplné pocity. Zanechal na mé duši výrazné stopy. Jak asi bylo autorce, co vše musela prožívat, že jí to inspirovalo k napsání zrovna takového strašidelného příběhu?

 

 

Je to spíše horor. Již na začátku se mi vtíravě krade do mysli poznámka: „Tohle že by měly číst 8leté děti? No to snad ne!“ Nikdy bych takový příběh nedala číst ani svému 9 letému synovi a už vůbec ne dítku s obrovskou fantazií.  Při čtení mezi řádky se mi úzkostí a smutkem stahovalo srdce. Mám ráda knihy spisovatelky Lindgrenové. Kdo by neznal její Děti z Bullerbynu.

Bratři Lví srdce je ovšem úplně jiná sorta užitého žánru. Sourozenci Jonatán a Karel putují pohádkovým světem Nangijalou, ohrožovanou krutovládou Tengila.  

Karel, vypravěč celého příběhu je mladším a velmi nemocným bratrem Jonatána, prakticky od narození odsouzenému ke smrti, nemohoucímu, upoutaný na lůžku, ale s milujícím bratrem, který je útěchou a světlem jeho dlouhých dnů. Maminka hodně pracuje, doma šije oblečení a stará se o chlapce. Tatínek Alex Lev prostě zmizel, jednoho dne se vydal na moře a nevrátil.

Bratři žili jeden pro druhého. A také jeden pro druhého by zemřeli, a to doslova. Jednou vypuknul v domě požár, maminka nebyla zrovna doma, odnášela šaty zákaznici a chlapci zůstali sami. Jonatán jako vždy bavil Karla a vyprávěl mu o pohádkové zemi Nangijale, kde bude stejně mrštný, obratný a zdravý jako kterékoliv jiné dítě. To proto, aby zmírnil Karlův – Suchárkův, tak mu Jonatán říkal, strach z blížící se smrti. A tak se při požáru stalo, že Jonatán s Karlem na zádech vyskočil z okna před blížícími se plameny a na místě zemřel.

Nedovedu si představit krutější okamžik v životě matky, když tragicky zemřel její krásný, zdravý syn a zároveň musí čekat na smrt přeživšího ale umírajícího Karlíka. Nakonec přijde o oba.

A tady příběh bratrů Lví srdce začíná. Oba se setkají v Nangijale na Dvoře Jonatána. Karlík je zdravý a nic jej nebolí. Užívají si vzájemné štěstí. Ovšem až do doby, kdy mu Jonatán vyjeví trápení jejich údolí. Tengil, krutovládce, který by se rád zmocnil jejich nového domova. No a tak se stalo, že oba bratři jdou vstříc novému dobrodružství k záchraně údolí. Na své cestě se ztratí, opět naleznou, potkají spoustu přátel i nepřátel, zrádce a bojují s krvežíznivou Katlou. Nestvůrným baziliškem v moci Tengila. I ji přelstí a přemůžou. Ale smrt ani oni nepřebijí. A tak se opět nacházíme na začátku.

Katla Jonatána ožehla svým plamenem a způsobila mu ochrnutí s pozvolnou smrtí. Suchárek je zničený při pomyšlení nad ztrátou svého bratra. Znovu už ne. Nevydržel by tu bolest. Musí být přeci jiná cesta. Také je. Jonatán mu řekne o Nangilimě. Pohádkovém světě, kde je štěstí, mír, ztracení přátelé, dědeček, a hlavně žádný Tengil. Jen stačí udělat jednu důležitou věc. Skočit.  Karlík ví, co tím bráška myslí. Musí spolu vyšplhat na sráz a skočit dolů. Tentokráte je to na něm. Dostal se i s bratrem na sráz a skočil s pocitem, že už se nikdy nebude muset bát.

Takže ve zkratce, příběh na mě působí jako podrobný návod k sebevraždě dítěte, které uvěří, že když skočí, dostane se do krásné země bez zlých pohádek. Tak trochu rozumím i  možnému záměru, zbavit děti strachu z nemocí a ze smrti. Otázkou však zůstává, zda to stejně pochopí i dítě. Rozhodně se tento příběh podobá spíše hororu než pohádce.

Pokud se i tak rozhodnete příběh dítěti číst, apeluji na váš zdravý rozum a prosím o pečlivé vysvětlení smyslu příběhu malému čtenáři. Mnohokráte děkuji, Věrka Dupynová.

Bratři lví srdce

bratrilvisrdce
Autor: Astrid Lindgrenová
Žánr: literatura
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2013
Počet stran: 151 str.
Hodnocení: 40%

www.albatrosmedia.cz

( 19 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Holub: Lenošení jsem dovedl k dokonalosti!

proste200Přinášíme rozhovor se spisovatelem na žánrovém pomezí - Jiřím Holubem.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak vycvičit draka

jak vycvičit draka perVeleúspěšné pokračování kresleného filmu Jak vycvičit draka, tak to je hit letošního roku. Aby toho nebylo málo, přináší nakladatelství Albatros knižní zpracování včetně pracovního sešitu pro všechny malé fanoušky.

...

Literatura

Nymfomanka aneb když je touha po sexu nemoc

nymfomanka 200V Knihy Dobrovský v edici Red vyšla kniha Nymfomanka. Její autorkou je uznávaná polská spisovatelka Sonia Rosa. Zapomeňte na 50 odstínů šedi a začtěte se do tohoto silného příběhu.

 

...

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

Co zosobňují Oscary

oscar soska200Tak skončilo letošní oscarové klání. Ocenění opět děkovali a vznikal dojem, že Amerika znovu nabídla to nejlepší, co nabídnout mohla. Zvítězilo Argo (na snímku), hlásající že američtí správní hoši dokáží vysvobodit rukojmí i ...