Vyšly Pohádky k neuvěření

Vyšly Pohádky k neuvěření

Tisk

Pohadky k neuvereni 200Nejsou pohádky jako pohádky. Když je píše člověk moudrý, nadaný smyslem pro humor a nadsázku, člověk znalý jejich pravidel a současně odhodlaný je porušovat, zpravidla se urodí možná sice nenápadné, alem přece jen zjevné skvůstky. Kdysi tento předpoklad stvrdil Jan Werich svým Fimfárem, nyní lze stejná slova vztáhnout na Terryho Jonese a jeho Pohádky k neuvěření.

 

Terryho Jonese (1942) si pamatujeme jako jednoho z členů legendární anglické skupiny Monty Python, která se i po svém rozpadu čas od času schází ke speciálním veřejným produkcím - nejnověji bylo takové divadelní představení, uskutečněné v druhé půli července 2014, přenášeno i do několika českých kin. Jako herec ovšem proslul hlavně svými ženskými postavami, které dokázal roztomile karikovat a opatřit rozkřičeností, ale rovněž se prosadil jako režisér.

Nejprve dohlížel na kolektivní "montypythonovské" komedie (proslulá je zejména biblická persifláž Život Briana), později zpracovával samostatná a na původním seskupení nezávislá díla (Žabákova dobrodružství). K pohádkově laděným příběhům, byť rozličně posouvaným a svérázně domýšleným, měl vždy blízko, takže není divu, že se odhodlal k vlastní tvorbě.
¨
Vlastnoručně sepsal jedenadvacet kraťoučkých pohádkových příběhů, někdy nabádavých nebo osvětlujících, někdy potrhle rozmarných, někdy však také děsivých a hororových. Nalezneme ozvuky bratří Grimmů, Andersena, Dickense, keltského folklóru. Pokaždé ovšem vnesl překvapivý náhled na klasické zápletky (třeba v příběhu o mořské panně, kouzelném zrcadle nebo Sněhurečce), nepohrdnul však ani vlastními náměty, občas si s potěšením pohrál s groteskní morbiditou a fantaskními kruťárnami. Poutavě vyprávěné příběhy přitom nehodlal dospělácky přetáčet k psychoanalytickým výkladům, dokládajícím, že v podtextu pohádek se může skrývat sexuální symbolika, jak to učinila Angela Carterová v Krvavé komnatě.

Pohadky k neuvereni obalka

Psal je doopravdy pro děti, byť možná trochu odrostlejší a také otrlejší, které by třeba dokázaly ocenit Děsivé dějiny (známé u nás z televizního uvedení). Všimneme si, že rád do popředí vysouvá povahu a očekávání člověka jako rozhodující prvek pro vnímání událostí, v nichž se ocitá. Někdy se i sebehrozivější zážitky mohou stát pouhou zábavou jako v případě věčně rozhádaných Micka a Macka, jindy pouhá ustrašenost vede ke zhoubě, jak tomu bylo v pohádce o unaveném draku, který nikoho neohrožoval ani nikomu neškodil.

Vedle lidských hrdinů vystupují i postavy zvířecí, stejně jako v dávných bajkách vybavené mluvou a zosobňující nejrůznější člověčí nectnosti. Někdy Jones začlení atributy současné sci-fi, když přivádí na scému dinosaura a cestování časem. Rovněž si všimneme, že občas přímo oslovuje čtenáře ("A uhodnete proč?"), aby jej silněji vtáhl do děje, jindy se vysloveně pokouší navodit, že pohádky jakoby někdo vypráví třeba při posezení u ohně a vypomáhá si přitom slůvky ozřejmujícími nehotovost či prozatimnost. Zaposlouchejte se třeba do tohoto úryvku o zlomyslném rušiteli nočního klidu: "A když se ujistil, že obyvatelé domu spí jako dudci, co myslíte, že začal tropit? Vyklouzl zase ven a zabušil na domovní dveře, aby všechny zburcoval. Namouduši. A vždycky měl na svědomí ještě jednu věc, ale teď si zaboha nevzpomenu jakou...").

České vydání Pohádek k neuvěření je opatřeno původními ilustracemi Michaela Foremana. Čtivý a nejen dětského čtenáře oslovující překlad, který se snaží zachovat svéráz i verbální bezprostřednost originálu, pořídil Petr Matoušek.

Pohadky k neuvereni

Báječný bavič Terry Jones: Pohádky k neuvěření
Ilustroval Michael Foreman
Přeložil Petr Matoušek
Vydalo nakladatelství Euromedia Group, k.s. - Knižní klub, Praha 2014. 152 stran

Hodnocení: 100%

Foto: Euromedia Group

www.euromedia.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Uličník přibližuje festival Praha žije hudbou evropským metropolím

Praha zije Hudbou3 perexPřinášíme vám rozhovor s Janem Gregarem, ředitelem hudebního festivalu Praha Žije Hudbou 2018. Multižánrový festival Praha Žije Hudbou představí od čtvrtka 7. do soboty 9. června 2018 ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Romantika s erotikou, natvrdo a bez zábran

Be zabran perexRomán Bez zábran je třetí knihou T. L. Swanové ze série Milesův klub. Prostor zde dostává další z bratrů Milesových, Elliot. Je nechutné bohatý, nesmírně pohledný a neskutečně protivný. Alespoň jeho zaměstnankyně Kahryn Landonová tuhle je...


Literatura

Až uvidíte Batmana stát v záři Gotham City

batman tichoKdyž jsem poprvé dostal do rukou komiksovou knihu Batman: Ticho, hned mě na ní zaujalo grafické provedení. Jak jistě všichni dobře víme, každá kniha je jiná. Kresba od Jima Leeho je skvostná. Nicméně n...

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

Avatar nemůže své příznivce omrzet

altFilm Avatar (2009) se těšil obrovské popularitě a díky šmoulímu zbarvení mimozemšťanů si na něj dodnes každý vzpomene. Kvůli pěkným vizuálním efektům a nápadité anatomii různých mimozemských příšer se dá sledovat s úžasem. Napodruhé však může působ...