Láká vás včelařství? Pak si nenechte ujít tuto audioknihu

Láká vás včelařství? Pak si nenechte ujít tuto audioknihu

Tisk

helen-jukes--srdce-vcely-ma-pet-komor 200V nakladatelství Kazda vyšla po knize i audioverze titulu Srdce včely má pět komor s podtitulem Jak jsem se stala včelařkou od autorky Helen Jukes.




Helen Jukes je britská spisovatelka, včelařka a učitelka tvůrčího psaní. Její práce se objevily v Caught by the River, BBC Wildlife, Resurgence, Junket a LITRO. Učí tvůrčímu psaní na Oxfordské univerzitě a spolupracuje s neziskovou organizací Bee Friendly Trust, která usiluje o zvýšení našeho povědomí o životě včel a podporující péči o udržitelná stanoviště. Její práce se objevily v různých periodicích jako je New York Times, Port Magazine nebo Caught by the River. Helen Jukes žije ve Wye Valley.

Audiokniha obsahuje sedm kapitol (Brána, Úl, Včela, Orientace, Ztráta dohledu, Roj a Med) rozdělených do celkem 65 tracků. Kapitoly jsou odděleny nerušivým a na poslech příjemným předělem. Díky kratším skladbám je snadné poslech přerušit a dostat se brzy zpátky do děje. Celá kniha se zabývá autorčiným seznamováním se se včelami. Helen Jukes si kolem třicítky uvědomí, že potřebuje něco, co ji přesahuje, něco, co ji bude připadat smysluplné a přijde na jiné myšlenky než jen na práci. Nadchne se proto pro včely a tím se od základů změní její život.

Helen nejprve spoustu věcí zjišťuje, potkává se u toho s novými lidmi, zkoumá, jaké úly jsou nejlepší a dostává se i do muzea plného nejen hmyzích exponátů. Pak už to jde ráz na ráz, objedná si úl, s pomocí jej instaluje na zahradu a poté hlavně dostane od svých kamarádů včely. Ty se nekupují, protože podle starých mýtů darované včelstvo přináší štěstí. Tím Helen začíná včelařský rok, v rámci, kterého má možnost názorně zjistit, co vše obnáší chov těchto tvorů. Přes mnoho jejích starostí příběh spěje ke šťastnému konci, a to nejen v podobě medu…

Interpretkou audioknihy je herečka Martina Frejová Krátká dodávající tomuto vyprávění přidanou hodnotu. Skvěle totiž pracuje s emocemi, nejčastěji ztvárňuje autorčino nadšení, ale i nejistotu a obavy. Nejvíce mě v tomto ohledu pobavila věta ve stylu „A můžu od včel odjet? Nebude jim to vadit?“, která v audioknižní verzi ještě více vynikla. Interpretka se velmi dobře poslouchala a k dílu rozhodně pasovala. Dovedu si s ní představit i další díla a doufám, že ji budou tvůrci audioknih více obsazovat.

Srdce včely má pět komor je moc milé, a především zajímavé dílo. Nenásilnou formou se díky němu totiž můžete dozvědět spoustu nového. A pokud vás to nenaláká také si pořídit včelstvo, rozhodně se pak na včelaře budete dívat jinak!

Martina Frejová Krátká po studiu na JAMU nastoupila do Divadla Husa na Provázku o od roku 2013 byla členkou Švandova divadla, kde se prosadila také jako režisérka. V současnosti působí jako herečka, režisérka a lektorka na volné noze. Objevila se také ve filmech Nestyda, Jak básníci čekají na zázrak, Dukla 61 a seriálech Místo zločinu Plzeň nebo Specialisté.

 

helen-jukes--srdce-vcely-ma-pet-komor

Srdce včely má pět komor
Autor: Helen Jukes
Interpret: Martina frejová Krátka
Vydavatelství: Kazda
Délka: 6 hodin 21 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

Audioknihu můžete vyhrát v naší soutěži: Pronikněte do světa včel

https://www.knihykazda.cz/srdce-vcely/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Zpěvák a kytarista Petr Kocman: Jsem městský cowboy, který nosí stetson od narození

PETR KOCMAN 200Petr Kocman, zpěvák, kytarista a hráč na foukací harmoniku i mandolínu kdysi s Michalem Tučným vymyslel motto „Country je všechno, co se mi líbí.“ Přesně v tomhle stylu také žije. Muzika, kterou ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vychází závěrečná část detektivní trilogie Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany

Škvorecký Zábrana Vražda v zastoupení200Děj se odehrává v roce 1941. Doktor Pivoňka z detektivní kanceláře Ostrozrak tentokrát pátrá po vrahovi šéfredaktora kolaborantských novin. Ten byl během večírku otráven cyankáli z a...


Literatura

Průvodce kulturním děním přináší početná překvapení
ImageNakladatelství Academia připravilo mohutnou dvojsvazkovou encyklopedii Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967, kde čtenář nalezne kdejaký údaj o tom, v jakých podmínkách ...

Divadlo

Přímý přenos derniéry představení Dejvického divadla Ucpanej systém uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

ucpanej system200Nedosažitelné Dejvické divadlo mohou 19. dubna navštívit všichni, komu unikl boj o vstupenky na inscenaci tohoto legendárního a hereckými hvězdami protkaného souboru. Derniéra Ucpanýho systému, kde hlavní roli Boha ztvárňuje oblíbený Iv...

Film

Reggiovy dokumenty zachycují stav planety i poměry na ní

koyaanisqatsi 200Tato planeta skýtá přenádherné a majestátní kouty panenské přírody, nad nimiž se tají dech. Tato planeta skýtá množství druhů zvířat a rostlin. Na této planetě však žije i člověk. Člověk přetváří tuto planetu k obrazu svému. Přetváří p...