Odhalte, jak to bylo s vraždou na konci války

Odhalte, jak to bylo s vraždou na konci války

Tisk

videnske zlociny 200Kriminální román současného rakouského autora bestsellerů Andrease Pittlera je druhý ze série Vídeňské zločiny.

 

 Každý z příběhů série Vídeňské zločiny se odehrává ve významném roce rakouské historie. Hlavní postavou je v nich svérázný vyšetřovatel, bonviván a poněkud neúspěšný milovník žen David Bronstein. Skvěle zachycená atmosféra staré Vídně, dramatické zápletky a propojení fiktivních a skutečných historických postav jsou zárukou zábavného a napínavého příběhu.

Major David Bronstein ve velmi sugestivně vylíčené atmosféře rozpadajícího se mocnářství vyšetřuje dva případy: vraždu mladé ženy a záhadné zmizení generálporučíka Wilhelma Spitzera von Grabensprung, který byl shodou náhod jeho velitelem na bojištích první světové války. Při putování spletitými slepými uličkami obou případů se Bronstein strachuje o život svého otce, který onemocněl španělskou chřipkou, ale zároveň prožívá vášnivou - a tentokrát opětovanou - lásku ke krásné revolucionářce Jelce. Cítí také nostalgický stesk nad rozpadem staleté říše a obavy z nového světa, který vzniká na jejích troskách. Kniha líčí rozpad Rakouska-Uherska a vznik nástupnických států jinak, než je u nás obvyklé, a nabízí tak českým čtenářům zajímavý a nepředpojatý pohled z druhé strany.

ANDREAS PITTLER *1964 je rakouský spisovatel a novinář. Jeho dědeček pocházel z Klatov a babička z Ostravy. Za dob monarchie se přestěhovali do Vídně. Po gymnáziu vystudoval historii na Vídeňské univerzitě, absolvoval s titulem doktora filozofie. Pracoval jako novinář a historik. Napsal řadu populárně naučných a životopisných knih. V roce 2000 vydal první román Der Sündenbock, od té doby více než dvacítku dalších. Jeho série o vídeňském kriminalistovi Davidu Bronsteinovi dosáhla v Rakousku mimořádné obliby a vyšla v mnoha vydáních. Byla přeložena do řady jazyků. V roce 2006 získal Stříbrnou medaili za zásluhy o Rakouskou republiku.

JIŽ VYŠLO:
1913 – PŘÍPAD PODIVNÉ SEBEVRAŽDY
Banální sebevražda bezvýznamného rakouského vojáka. Na první pohled se zdá být všechno jasné: dobrovolná smrt z nešťastné lásky není nic pro kriminalisty. Ale brzy se ukáže, že ani v případu, ani v životě komisaře Bronsteina není jasného vůbec nic.¨

videnske zlociny

Andreas Pittler: VÍDEŇSKÉ ZLOČINY II - 1918 VRAŽDA NA KONCI VÁLKY
Čte Miroslav Táborský
Režie Roman Štolpa
Celkový čas 10 hodin 22 minut

https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-673242-andreas-pittler-videnske-zlociny-ii-1918


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Martin Němec: Ale já raději stále znovu začínám, než končím...!

martin nemec 200Zatímco jedna kapela, kterou stvořil Martin Němec má čtyřicet let, druhé kapele je dvacet. Ta starší je legendární Precedens, ta druhá je už také kultovní a její název zní Lili Marlene. I když je každá jiná, je to Martin, který je jedin...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dobrodružství na dosah ruky

verne ocelove mesto 200A je to tady zase! Ptáte se, co? Ten pocit návratu v čase. Návratu do doby, kdy jsem hltala knížky Julesa Verna, Karla Maye nebo Alexandra Dumase. A že jich bylo! Knížky plné dobrodružství...


Literatura

Wulf Dorn – psychiatr s jedinečným talentem napínat čtenáře až do poslední chvilky (1. díl)

wulf dorn 200Knihy Wulfa Dorna nepatří do skupiny románů, na jejichž knihu se netrpělivě čeká několik dlouhých měsíců. Nepatří ani mezi nejprodávanější autory, kteří se pravidelně umisťují v prvních deseti předních příčkách. I přesto jsou jeho knihy velice ...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Méďa aneb když plyšáček ožije

Film Meda plakatKdo má rád americké filmy, může se jít podívat na nový americký film Méďa, a jakmile ho zhlédne, nemusí ani přemýšlet, o čem vlastně ten film je. Hlavně, že se zasmál, až padal na opěradlo sedadla před sebou. Naví...