Každý vypravěč je zároveň hrdinou vlastního příběhu…Vychází audiokniha Ostrov oceňované autorky Bianky Bellové

Každý vypravěč je zároveň hrdinou vlastního příběhu…Vychází audiokniha Ostrov oceňované autorky Bianky Bellové

Tisk

ostrov 200Jedna z nejúspěšnějších současných českých spisovatelek Bianca Bellová vydala v rámci letošního jarního Velkého knižního čtvrtka novou knihu Ostrov. Její audioverze se chopil zkušený režisér Hynek Pekárek a minulý týden vyšla v produkci vydavatelství OneHotBook. Za mikrofonem se vystřídali renomovaní interpreti Taťjana Medvecká a Jan Vlasák.

 

Knihy Bianky Bellové byly přeloženy do mnoha světových jazyků a získala za ně mimo jiné ocenění Magnesia Litera nebo Cenu Evropské unie za literaturu. Její nový román Ostrov (nakl. Host, 2022) je knihou příběhů, v nichž si podává ruku Marco Polo se Šeherezádou a které výmluvně odráží svět raného novověku i mentalitu jeho obyvatel. Nedlouho po svém vydání se dočkala audioverze v režii Hynka Pekárka.

Kupec Izar se na Ostrově po letech opět shledá s kněžnou Núrit, tentokrát se však namísto milostných hrátek opájejí kouzlem starých příběhů. Co všechno charismatický obchodník za dobu jejich odloučení prožil? Jak si svůdná kráska mezitím vedla v roli panovnice? A za jakých okolností se vlastně jejich cesty kdysi rozešly? Odpovědi by snad mohl nabídnout Izarův cestovní deník, který si co do poutavosti nezadá s exotickým dobrodružným románem a na jehož stránkách se mísí křesťanská tradice s orientální smyslností. Podobné otázky ovšem zaručeně netrápí třetího nehrdinského hrdinu tohoto příběhu, syna místního hovnaře, který spolu s vysmívaným řemeslem zdědil též samotu a bídu, a přesto statečně bojuje se svým osudem i s předsudky ostatních obyvatel Ostrova.

Audioverze nového románu Bianky Bellové se chopil zkušený režisér Hynek Pekárek. A potvrzuje, že autorka vzdala hold vypravěčství a příběhům: „Příběh knihy Ostrov utkala autorka z nití exotismu, paměti starých mořeplavců a pohádek tisíce a jedné noci. Bylo-li kdysi řečeno, že žádný člověk není ostrov sám o sobě, ústřední dvojice knihy, kněžna Núrit a obchodník Izar mi naopak připomínají plovoucí ostrovy, jež se nikdy nepropojí. Kněžnina ostrovní říše nemá jméno, pojmenoval jsem si ji Lacrimosa.“ Za mikrofon povolal stejně etablované interprety, herečku Taťjanu Medveckou a herce Jana Vlasáka a spolupráci s nimi shrnuje slovy: „Pracovat s Taťjanou Medveckou a Janem Vlasákem je pro režiséra odměnou a krásnou příležitostí být přítomen procesu tvorby, jehož smyslem je na počátku i na konci Slovo. Hudba Ondřeje Brouska je jedním slovem skvělá.“

ostrov1

Bianca Bellová (*1970) je autorka s bulharskými kořeny a rodinnými vazbami napříč Evropou se narodila v české metropoli. Je absolventkou Vysoké školy ekonomické v Praze, pracuje však jako překladatelka a tlumočnice z angličtiny. Knižně debutovala roku 2009 Sentimentálním románem (v revidované verzi vyšel znovu v roce 2018), po němž následovaly prózy Mrtvý muž (2011) a Celý den se nic nestane (2013). Román Jezero (2016) jí vynesl řadu ocenění – mj. cenu Magnesia Litera pro Knihu roku či Cenu Evropské unie za literaturu – a dočkal se mnoha překladů. Po vydání dalšího románu Mona (2019) publikovala svou první sbírku povídek Tyhle fragmenty (2021). Na jaře roku 2022 jí v domovském nakladatelství Host vyšel zatím poslední román Ostrov.

Taťjana Medvecká (* 1953) je výrazná česká herečka a dabérka ještě za studií na DAMU hostovala v Národním divadle a od absolutoria v roce 1975 je stálou členkou jeho činohry. Dvakrát získala cenu Thálie – za role Alžběty I. v Schillerově Marii Stuartovně (2000) a Antonie v Nilinově hře Poprvé vdaná (2002) – a je též nositelkou řady dalších divadelních ocenění. Na filmovém plátně se poprvé objevila v komedii Marečku, podejte mi pero! (1976) a blýskla se mj. ve snímcích Veronika, Muka obraznosti, Zámek v Čechách či Operace Silver A. Výrazná je její dlouholetá práce pro dabing – v roce 1997 byla poctěna Cenou Františka Filipovského za hlas Susan Sarandonové ve filmu Thelma a Louise – a rovněž účinkování v rozhlase (sedmkrát zvítězila v anketě Neviditelný herec). Roku 2012 obdržela sošku Českého lva za nejlepší vedlejší ženskou roli ve filmu Dům. Účinkuje i v těchto audioknihách vydavatelství OneHotBook: S elegancí ježka (2015), Paní Hemingwayová (2016), Měsíční tygr (2019), Svědectví (2020).

ostrov Tatjana

Jan Vlasák (* 1943) je rodák z Čáslavi, co vystudoval brněnskou JAMU, první angažmá získal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Prošel mnoha scénami (Divadlo Petra Bezruče, Státní divadlo, Divadlo E. F. Buriana, Státní divadlo v Brně, Realistické divadlo, Rokoko i Národní divadlo), v současné době působí v Městských divadlech pražských. Účinkoval v řadě televizních inscenací a seriálů (Tři králové,PF 77,Hodina tance a lásky, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Cukrárna, Cirkus Bukowsky, První republika, Svět pod hlavou) a filmů (Výchova dívek v Čechách, Milenci a vrazi, Vratné lahve, Bathory). Účinkuje i v těchto audioknihách vydavatelství OneHotBook: Atlas mraků (2013), Mycelium I–IV (2014–2017), Muž jménem Ove (2014; absolutní vítěz ceny Audiokniha roku 2014), Porodní bába, Praha noir (obě 2016), Knihy džunglí, Pohádky k neuvěření, Soumrak dne, Nekonečný příběh (vše 2017), Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema, Terror (obě 2018), Řbitov zviřátek, Povídky podivných (obě 2019), Čtvrteční klub amatérských detektivů, Pravomil aneb Ohlušující promlčení, Spasitel Duny, Umění závodit v dešti (vše 2021), Smrt na kůru (2022). Za roli Maigreta na dovolené byl v soutěži Audiokniha roku 2019 vyhlášen vítězem kategorie Nejlepší interpret (poslední ze série knih – Můj přítel Maigret, 2021).

ostrov obalka

Bianca Bellová: OSTROV
Účinkují Taťjana Medvecká a Jan Vlasák
Délka nahrávky: 5 hodin 53 minut
Režie: Hynek Pekárek

Více informací: https://onehotbook.cz/products/ostrov


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Arnošt Vašíček: Musí to být láska na první pohled. Šíleně bláznivá, která vás pohltí

archiv Arnošt VašíčekPZe svých cest za odhalováním záhad a tajemna si přivezl spisovatel a scénárista Arnošt Vašíček řadu velmi zajímavých artefaktů a sám sbírá muzejní repliky záhadných archeologických nálezů. A právě téměř dvě stovky jedinečných exponátů, které ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Objevte kouzlo audioknih na Světě knihy 2015

OneHotBook Svet knihy 200Vydavatelství audioknih OneHotBook bude letos na veletrhu Svět knihy od 14. do 17. 5. 2015 na pražském výstavišti v Holešovicích poprvé prezentovat svou produkci ve vlastním stánku L511, k čemuž připravilo i bohatý pro...


Literatura

Děti ulice to nikdy nemají lehké

nezlomny 200Spisovatelka Hana Hindráková píše vždy silné příběhy, nejčastěji z afrického prostřed. Nejinak je tomu u knihy s názvem „Nezlomný, která vyšla v nakladatelství Alpress.

 

...

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

Dvě filmové klasiky Davida Finchera na nejmodernějších nosičích

FincherDavid Fincher patří k nejuznávanějším režisérům současnosti a každý jeho počin je vyhlížen s velkým očekáváním. Jeho filmografie sice není tak obsáhlá a zatím sestává z deseti titulů, každý z nich je ale moderní klasikou. Dva z nich vyš...