Přítelkyně z domu smutku nejsou žádní andělé

Přítelkyně z domu smutku nejsou žádní andělé

Tisk

200knihaVyšla audiokniha Evy Kantůrkové - Přítelkyně z domu smutku a my vám přinášíme recenzi.




Kniha Evy Kantůrkové vznikala živelně v rámci potřeby autorky zbavit se hlubokých traumat získaných pobytem ve vězení, kam se dostala v roce 1981 za údajné podvracení republiky a pobyla zde 10 měsíců ve vazbě. Setkala se zde s celou řadou lidských osudů. Ženy, se kterými sdílela celu, se střídaly a vnášely do tohoto pochmurného světa plného otevřeného i skrytého násilí, podrazů, tvrdých výslechů a beznaděje své vlastní zážitky, zkušenosti, povahové rysy, ponížení i svoji ženskost a lidství ve všech možných podobách. V tomto „pekle na zemi“ se odehrávala řada drobných i velkých příkoří spojených s trápením, ztrátou všech nadějí, ale současně s objevením nadějí nových, porozuměním a lidstvím v jeho nahé podobě. „Přítelkyně“ (příživnice, zlodějky, překupnice, vražedkyně) nebyly žádnými andílky, mnohé byly hodně zkažené, souzené právem za kriminální činy a na opačném spektru než političtí vězni, ale i v nich se až na malé výjimky objevovaly záblesky lidství, soucitu a ochoty pomoci v nouzi. Slovy Evy Kantůrkové: „Darovaná cigareta tam znamená víc, než kdovíjaký lidumilný program; nebo například přiznání: „nevěřte mi, protože na Vás donáším“, vydá za všechny modlitby.“

kniha

Jana Štěpánková se ujala své role vypravěčky velmi dobře. Její zkušený hlas umí v posluchači vzbuzovat ty nuance, které měla autorka na mysli. Vžívá se do autorčiných zážitků, jako by byly její vlastní, ale rozhodně nepřehrává. Četba je to velmi decentní a plně dokresluje, spolu s hudbou a zvukovými efekty, popisované zážitky, které by asi čtenář nikdy nechtěl zažít.
Příběh je poutavý a rozhodně stojí za to si jej poslechnout nebo přečíst. Je dobře znát své dějiny i jejich odvrácené, neblahé stránky, a dělat všechno proto, aby už nikdy v budoucnu nemohl být člověk zavírán za své názory, beztrestně trápen, bezdůvodně ponižován a fyzicky i psychicky ničen.

Název: Přítelkyně z domu smutku
Autor: Eva Kantůrková
Interpret: Jana Štěpánková
Režie: Markéta Jahodová
Hudba: Milan Svoboda, Vladimír Popelka
Celkový čas nahrávky: 5 hodin 16 minut
Kategorie: audiokniha, mp3
Typ: jedenáctidílná rozhlasová nahrávka Českého rozhlasu z roku 1992
Vydavatel: JAZZ Music, s.r.o. ve spolupráci s Radioservisem, a. s., 2013
Hodnocení: 100 % 

Zdroj foto: Radioservis, a.s.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Radka Zaciosová: "Jsem to pořád já, jenom s drsnou životní zkušeností"

radka zaciosova200Právě vyšla kniha Radky Zaciosové Vozík a vězení je pro každého. Radka mi zhruba před dvěma lety poslala první verzi své knihy, neboť byla zvědavá na můj názor. Když jsem knihu dočetla, resp. „zhltla“, zůstala jsem v...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Když se ručičky na hodinách života zastaví, je třeba posunout je vpřed

voxi nulta-hodina200Jako audiokniha vychází v pořadí šestý román Jany Poncarové s názvem Nultá hodina.

...

Literatura

Horká čokoláda, skvostné hory, romance a pohoda

chata ve svycarsku 200Zatím nejnovějším přírůstkem v knižní sérii Romantické útěky britské autorky Julie Caplinové je Chata ve Švýcarsku. Kniha vyšla v září a opět potěší všechny příznivkyně cestování, dobrého jídla a milostných romancí.

...

Divadlo

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...

Film

Mezi vlky – zima je zpátky!
ImageParta vrtařů z aljašské ropné rafinérie se po několikatýdenní šichtě vrací letadlem zpátky domů. Cestou je ale zasáhne sněhová bouře a těch pár, co mělo to štěstí a havárii přežilo, se pokouší přežít ještě jednou, tentokrát mezi vlky...