Setkání mistrů ozářila světová hvězda

Setkání mistrů ozářila světová hvězda

Tisk

sm perexDalší úspěšný ročník, tentokrát již 13., máme za sebou a opět přineslo klasické Setkání mistrů hodně zajímavých momentů a také plno kvalitních závodníků napříč mezi rally, rallycrossem a autocrossem.

 



Největší hvězdou letošního ročníku byl jednoznačně čtyřnásobný mistr světa Juha Kankkunen z Finska, který se na Sosnové ukázal ve Škodě Fabii WRC, ale také v exhibici v Opelu Kadet C-GT. Juha měl v neděli horečky a nebylo mu doporučeno aby do soutěžního speciálu usedal, ale tento mistr nad mistry nechtěl naplněné tribuny zklamat a představil se divákům. Další hvězdou byl italský showmen Paolo Diana se svým pekelně rychlým Fiatem 131 Abarth. Ten po celý víkend předváděl proč je tolik oblíbený a se svým Fiatem prakticky nejezdil rovně, ale pořád ve smyku.

sm2

Ve třídě soudobých rally vozů měl největší šance na vítězství Václav Pech, který svého tradičního Mini Coopera přestavěl na verzi WRC. Ve finále se postavil proti Jaroslavu Melichárkovi ze Slovenska, který měl k dispozici Ford Fiesta WRC od Martina Prokopa. Pech dokázal Melichárka porazit o pouhé 4 desetiny vteřiny. Na třetím místě zakončil Setkání mistrů Jan Černý, který v Česku představil Peugeot 208 T16 R5, se kterým by se chtěl představit v příští sezoně.

sm5

Skupinu historických vozů tvořilo zajímavé spektrum strojů a nejvíce k důvodů k radosti poskytl Petr Žáček na silném Audi Sport Quattro. Ve finále se mu snažil konkurovat Jiří Navrátil, který pilotoval Ford Sierra. Třetí skončil Tomáš Enge, který se s Oplem Kadet C-GT parádně sžil a na jeho jízdu byla radost pohledět.

sm3

V rallycrossu byl největším favoritem Pavel Koutný, který se na start překapivě postavil s Mitsubishi Lancer evo 9. Ve finálové jízdě, která se jela na 2 okruhy, mu dokázal plně konkurovat pilot dvoukolky Josef Šusta, který závodil se Škodou Fabia MK2 S1600. Třetí v rallycrossové divizi skončil závodník s pseudonymem "Luigi", který pilotoval stejný vůz jako Josef Šusta. V autocrossové divizi jsme letos postrádali větší počet závodníků. I proto se ve finále proti sobě postavily dvě zcela odlišné buginy. Jedna s pohonem všech čtyř kol a druhá bugina byla zadokolka.

sm1

Filip Šmíd, který řídil silnější buginu, dokázal porazit s nepatrným rozdílem Jana Kuneše na kartcrossu. Třetí v autocrossové divizi skončil Jakub Kubíček.

sm4

V průběhu celého závodního dne se po trati proháněly speciály, které se představily také v exhibici. Na trati tak diváci mohli vidět Ford RS 200 v rukách Václava Pecha, nebo Lancii Deltu, kterou pilotoval Juha Kankkunen. Společnou show mohli předvést Břetislav a Tomáš Enge s Opelem Kadet C-GT. Rodiné představení také ukázali otec a syn Semerádové na Mitsubishi Lancer Evo 9.

Ti co se dostavili na Sosnovou, nemohli litovat. O zábavu bylo postaráno po celý víkend. Nyní se fanoušci rally mohou těšit na Pražský rallysprint a také Na Mikuláš Rally Slušovice.

sm6

Autor foto: Jan Vondra

www.rallycross-sosnova.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K současné kariéře Dagmar Peckové patří operní i činoherní divadlo, hudební projekty a samozřejmě festival Zlatá Pecka

dagmar peckova200Vždycky tvrdě pracovala, což se projevilo už na začátku její kariéry, kdy proměnila své šance za mnohaletou mezinárodní kariéru. Talent, intelekt, ale také dřina a pokora, to už jaksi patří k pěvkyni Dagmar Peckové léta. A i když má...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nives, co to povídáš? se pohybuje mezi groteskou a melodramatem

Nives-co-to-povidas-obalkaPNives, poté, co její manžel zemře, se ocitá sama a v depresi, nemůže spát. Najde si překvapivé řešení, donese si z kurníku slepici, pojmenuje ji Giacomina, a kuře se stane její společnicí. S ní sdílí svou...


Literatura

Michaela Klevisová: Zmizelá v mlze

zmizela v mlze200Připravte si šálu, teplý svetr a několik hrníčků horkého čaje. Nebo ještě lépe svařeného vína, protože u téhle knihy vám bude opravdu zima. S Michaelou Klevisovou se dostaneme na nejsevernější cíp Evropy, vysoko za polárním kruhem do je...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

Natáčí se nový film Superžena

superzena perexTvůrci komedie Casting na lásku začali loňský rok s natáčením nového celovečerního filmu s názvem Superžena. Vizuálně netradičně pojatý snímek ze současnosti, který naráží na téma hledání postavení moderní ženy, slibuje atraktivní podíva...