Lesní klub Senohraby děti pokřtily zpěvem o drakovi

Lesní klub Senohraby děti pokřtily zpěvem o drakovi

Tisk

Skolka 200Není špatné počasí, pouze špatné oblečení. To je jedním z hesel Lesního klubu Senohraby, kde mohou pod dohledem zkušených pedagožek trávit dny děti od tří do šesti let. Zatím jich je desítka. Michaelskou slavností byla činnost klubu slavnostně odstartována.

Provozovatelky klub doslova „vydupaly“ ze země. Jedná se o někdejší jablečný sad, kde si i dnes lze ze stromu utrhnout sladké jablíčko a na jehož pozemku je zděná chatička, v níž je zázemí pro děti s knihovničkou i umývarnou, zajištěna je i toaleta. Do měsíce by tam měla být i elektřina. Provozovatelky klubu  by byly rády, aby k pedagožkám časem přibyl i muž, coby mužský vzor pro děti.  

„Obědy budeme dovážet, svačiny si děti přinesou v krabičkách,“ říká jedna z provozovatelek klubu Anna Voňavková. Ceník „školkovného“ lze najít na webu klubu: za dva dny v týdnu zaplatí rodiče 2800 korun měsíčně, za tři dny 3400 korun, za čtyři 4800 a za pět dnů 5500 korun. Je možné, za snížené ceny, nechávat děti v klubu jen na dopoledne.

Skolka 1

Na zahradě bude jurta

Drtivou většinu času budou děti trávit venku. „Říkáme rodičům, aby děti měly několik vrstev oblečení, to je v zimě nejvíc zahřeje,“ říká Voňavková. Na zahradě bude jurta. Provozovatelky by tam časem chtěly vybudovat permakulturní zahradu, aby se tam děti opravdu plně vyžily. V rámci Michaelské slavnosti bylo vidět, že děti jsou na zahradě jako doma už nyní.

Slavnost začala koncertem. „Až budu silný, silný jako svět, stanu se rytířem, chrabrým na pohled.  Až budu hrdina, silný jako býk, přemůžu draka, co v lese ruší klid,“ zpívaly dětmi pod pedagogickým vedením. Následovalo pohoštění a táborák.

Skolka 2

Podle provozovatelek lesního klubu neznamená, že děti z lesní mateřské školy nepoznají „výdobytky civilizace“. Naopak. „V zimě si děti uvědomí krásu teplého domova, po celý rok cestují veřejnou dopravou za různými návštěvami a účastní se kulturních a jiných společenských událostí ve svém okolí,“ uvádějí na webu klubu.


Foto: Andrea Cerqueirová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Magdalenou Wagnerovou

200 rozhovor„Rok co rok si naplánuji na léto nejvíc práce,“ řekla nám spisovatelka Magdalena Wagnerová

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Památný dub u Točné už housenky nedecimují

pamatny dub praha 12 perex
Loni v červnu si na listech památného dubu u Točné pochutnávaly housenky bekyně zlatořitné, trpěl suchem a špatným oboráváním. Letos je všechno jinak.

 

Z archivu...


Literatura

Romantika se vším všudy: Francouzská lekce

francouzska lekce200V červnu vydalo nakladatelství Metafora romantický příběh Tashy Boyd Francouzská lekce a musím přiznat, že takto si představuju pohádkový příběh o lásce. Něco na způsob toho, jak Popelka potká svého prince, ale má to příjemný dě...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

Predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián

Indian perexV bratislavskom Auparku sa 19. septembra uskutočnila svetová predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián. Ide o príbeh ako uviedol jeden z režisérov Patrizio Gente: „Do bohatého kreténa sa prevtelí duch starého indiánskeho náčelníka a pret...