Stává se spisovatel bavičem?

Stává se spisovatel bavičem?

Tisk

altJak si stojí spisovatel v současné ČR? Takovou otázku si kladla pražská konference uspořádaná Unií českých spisovatelů.

 

 

V Unii českých spisovatelů vedené básníkem Karlem Sýsem se sdružují především spisovatelé s levicovým světonázorem, je ale otevřena všem. Účastníci konference se shodli na tom, že postavení českých spisovatelů není jednoduché – psaním knih se v Česku uživí jen jednotlivci.

Podle některých v tuzemsku chybí knihkupectví s levicovou literaturou, autoři ji navíc často vydávají vlastním nákladem a prodávají ji na akcích, kde je shromážděno více lidí. Kupříkladu v příspěvku brněnské autorky Ivany Blahutové zaznělo, že pokud chce dnes spisovatel uspět, musí se stát bavičem, s čímž nesouhlasí. Trápí ji, že sociální role spisovatele je dnes redukována.

alt

Na konferenci se ozývaly i hlasy volající po utlumení stesků, ty jsou podle nich k ničemu. V nelehké době totiž vznikají ta nejlepší díla. Když je svět v pořádku, není o čem psát, když je v rozkladu, je o čem psát, zaznělo mimo jiné na konferenci.

Foto: autorka
  


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sny se mi plní, říká Taťána Kročková, autorka knihy Tajemství snů a jak ho rozluštit

Taťána Kročkováá (1)Zatímco její první kniha se jmenuje Tajemství snů a jak ho rozluštit, která vyšla v minulých dnech, její další připravovanou publikací by měl být tentokrát - román. To o sobě v následujícím rozhovoru prozradila Taťána Kročková, zá...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Odhalte magii čísel

magicka cisla200V nakladatelství Anag vyšla kniha Magická čísla s podtitulem Od Fibonacciho posloupnosti přes Labyrint luny až po zlatý řez a další tajemství posvátné geometrie.

...

Z archivu...


Literatura

Skřítkové podávají pomocnou ruku sobě i druhým

Skritkove perexPohádkový příběh Skřítkové psala autorka v posteli. Nebylo to však z pohodlnosti, ale z čiré nutnosti. Podstupovala totiž razantní chemo a radioterapii na oddělení JIP hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava. Motivací pro její tvorbu b...

Divadlo

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Film

Marion v New Yorku

altKomedie 2 dny v Paříži, známá rovněž z televizního uvedení, zachycovala, jak americký milenec Francouzky Marion byl pro neznalost jazyka i odlišné mentality zcela ztracen v jejím rodném městě. Ve volném pokračování 2 dny v New Yorku, k...