Dezerty jedna báseň

Dezerty jedna báseň

dezerty 200Knihu s tímto názvem přední světové cukrářky Mirky van Gils Slavíkové nedávno vydalo nakladatelství Ikar. Kuchařka obsahuje recepty na makronky, madlenky, kokosky, vaflové trubičky a mnohé další francouzské dezerty.

Česká cukrářka krok za krokem představuje základní postupy, upozorňuje na možná úskalí a zasvěcuje také do poutavé historie jednotlivých dezertů.  „Chci vám ukázat, že vše nemožné je možné. Ptáte se, zda to dokážete doma také? Samozřejmě, že ano, proto jsem se do této knihy pustila,“ říká Mirka van Gils Slavíková.

Publikace obsahuje více než 50 receptů na makronky, madlenky, cannelés, financiers, kokosky, vaflové trubičky, lodičky z Marseille, bretaňské karamelky a další sladkosti. Svůj recept si v ní najdou začátečníci i zkušení cukráři. Náročnost zpracování u každého z nich je pro přehlednost graficky značena.

„Pokud se obrátíme do minulosti, tak platí, že v jednoduchosti je síla – některé jednoduché, přesto vynikající receptury přežily až do našeho věku. A v tom je to kouzlo,“ vysvětluje Mirka van Gils Slavíková.

Historie v současnosti velmi populárních makronek například sahá až do italského kláštera z 9. století. V roce 1533 odtud mniši odešli i s receptem a cukrářem Kateřiny Medicejské do Francie. O rozšíření makronek se pak zasloužily dvě benediktýnky, které přišly do lotrinského Nancy během francouzské revoluce.

dezerty

Vydělávaly si pečením a prodejem makronek. Postupně si přisvojily makronky i ostatní země a vznikly různě upravené receptury. Francouzské makronky jsou jemné a mandlové. Španělé přidali rozinky, oříšky a med. Indové používají kešú oříšky.

Mirka van Gils Slavíková zároveň pořádá kursy v GOURMET ACADEMY
(Vodičkova 2, Praha 1), zde je jejich seznam: http://www.patissiermirka.eu/course.html

(ac)

Přinášíme jeden z receptů z knihy Dezerty jedna báseň:
Pistáciové makronky
60 kusů
Ingredience
300 g moučkového cukru
300 g mandlové mouky
90 g bílků
300 g cukru krupice
70 g vody
110 g bílků
zelená a červená potravinářská barva
Na posypání: drcené pistácie

Postup

Moučkový cukr a mandlovou mouku prosejeme. Spojíme s bílkem, přidáme zelenou barvu a jen trochu červené na vyrovnání pistáciové barvy. Musí vzniknout hustá, hladká směs. Cukr s vodou svaříme na 118 °C – na bublinu. Dávku 110 g bílků šleháme a vlijeme za chodu svařený cukr, obarvíme na jemně zelenou. Šleháme při nižší rychlosti do vychladnutí. Obě hmoty jemně spojíme. Na pečící papír nastříkáme malé (asi 3 cmv průměru) pusinky, posypeme drcenými pistáciemi, pak s plechem klepneme. Necháme jednu hodinu před pečením schnout. Troubu předehřejeme na 160 °C. Pečeme asi 16 minut.
http://www.patissiermirka.eu/course.html


 

Přihlášení



Soutěže

Nevěřící, odejděte! (nebo vás zabijeme)

Nakladatelství Pavel Mervart vydalo cennou knihu o pronásledování křesťanů v zemích, které vyznávají islám (tedy zdaleka nejen v arabských). Nazývá se NEVĚŘÍCÍ, ODEJDĚTE! a sepsal ji MICHAL ŘOUTIL. Nakladatelství Pavel Mervart

Atlas ohrožených živočichů

Po více než roce od publikace Atlas vyhubených živočichů přichází duo Radek Malý a Pavel Dvorský (tentokráte i s pomocí manželky Pavly) pod hlavičkou nakladatelství Albatros s další poučnou knihou nejen pro děti Atlas ohrožených živočichů. Albatros Media a.s.

Tapír

  • Jsme na internetu
    Rok 2021 je pro Tapíra zlomový. Tištěný svět už nám nestačí. Abychom s vámi mohli být častěji, založili jsme pro...
  • Tapír 1/2021
    Od 7. ledna vychází nové číslo Tapíra. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Miroslavem Adamcem – Neznámé planety očima kreslířů...
  • Monika Tobischová v rozhlase
    Naše kreslířka, Monika Tobischová, poskytla ve čtvrtek 10.12.2020 rozhovor v Českém rozhlase K. Vary. Poslechněte si rozhovor ze záznamu. ROZHOVOR...

Rozhovor

Plastic People of the Universe. Vratislav Brabenec: „Jde o to, aby se člověk před každým blbým režimem nezačal klanět.“

200hudLegendární undergroundová kapela The Plastic People Of the Universe vznikla už v roce 1968 a její tvorba byla v počátcích ovlivněná zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou. Časem se z ní stala jedna z nejoriginálnějšíc...

Hledat

Videorecenze knih

Petr Janda užívá nekonečnej kyslík. Nové album Olympicu je plné živé muziky a silných příběhů!

„Jdu, kam mý nohy jdou, a tam, kde plyne proud. Nesmím se ohlížet, už vůbec ustrnout…,“ zpívá Petr Janda v písni „Šrám, co se nezahojí“, která má silnou melodii i text. Na novém albu Olympicu „Kaťata“, které vznikalo v době pandemie, je znát, že opravdu neustrnul. SUPRAPHON a.s.

Čtěte také...

Dezerty jedna báseň

dezerty 200Knihu s tímto názvem přední světové cukrářky Mirky van Gils Slavíkové nedávno vydalo nakladatelství Ikar. Kuchařka obsahuje recepty na makronky, madlenky, kokosky, vaflové trubičky a mnohé další francouzské dezerty.

Z archivu...


Literatura

C. D. Payne a jeho Helena

dedictvi helena payne 200Americký spisovatel C. D. Payne, otec Nicka Twispa a série Mládí v hajzlu, přišel po knize Neviditelný s dalším poutavým čtením. Jedná se o knihu Dědictví aneb jak Helena ke št...

Divadlo

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...

Film

Jak buřiči a rozvratníci zachránili Hollywood

bezstarostni jezdci zurici byciŠedesátá léta narušila snad všude na světě zavedené pořádky, které v kinematografii dosud panovaly. Zejména režiséři se chtěli vymanit z područí služebnosti - ať již ji zosobňovaly ideologické tlaky, jak...