Dezerty jedna báseň

Dezerty jedna báseň

Tisk

dezerty 200Knihu s tímto názvem přední světové cukrářky Mirky van Gils Slavíkové nedávno vydalo nakladatelství Ikar. Kuchařka obsahuje recepty na makronky, madlenky, kokosky, vaflové trubičky a mnohé další francouzské dezerty.

Česká cukrářka krok za krokem představuje základní postupy, upozorňuje na možná úskalí a zasvěcuje také do poutavé historie jednotlivých dezertů.  „Chci vám ukázat, že vše nemožné je možné. Ptáte se, zda to dokážete doma také? Samozřejmě, že ano, proto jsem se do této knihy pustila,“ říká Mirka van Gils Slavíková.

Publikace obsahuje více než 50 receptů na makronky, madlenky, cannelés, financiers, kokosky, vaflové trubičky, lodičky z Marseille, bretaňské karamelky a další sladkosti. Svůj recept si v ní najdou začátečníci i zkušení cukráři. Náročnost zpracování u každého z nich je pro přehlednost graficky značena.

„Pokud se obrátíme do minulosti, tak platí, že v jednoduchosti je síla – některé jednoduché, přesto vynikající receptury přežily až do našeho věku. A v tom je to kouzlo,“ vysvětluje Mirka van Gils Slavíková.

Historie v současnosti velmi populárních makronek například sahá až do italského kláštera z 9. století. V roce 1533 odtud mniši odešli i s receptem a cukrářem Kateřiny Medicejské do Francie. O rozšíření makronek se pak zasloužily dvě benediktýnky, které přišly do lotrinského Nancy během francouzské revoluce.

dezerty

Vydělávaly si pečením a prodejem makronek. Postupně si přisvojily makronky i ostatní země a vznikly různě upravené receptury. Francouzské makronky jsou jemné a mandlové. Španělé přidali rozinky, oříšky a med. Indové používají kešú oříšky.

Mirka van Gils Slavíková zároveň pořádá kursy v GOURMET ACADEMY
(Vodičkova 2, Praha 1), zde je jejich seznam: http://www.patissiermirka.eu/course.html

(ac)

Přinášíme jeden z receptů z knihy Dezerty jedna báseň:
Pistáciové makronky
60 kusů
Ingredience
300 g moučkového cukru
300 g mandlové mouky
90 g bílků
300 g cukru krupice
70 g vody
110 g bílků
zelená a červená potravinářská barva
Na posypání: drcené pistácie

Postup

Moučkový cukr a mandlovou mouku prosejeme. Spojíme s bílkem, přidáme zelenou barvu a jen trochu červené na vyrovnání pistáciové barvy. Musí vzniknout hustá, hladká směs. Cukr s vodou svaříme na 118 °C – na bublinu. Dávku 110 g bílků šleháme a vlijeme za chodu svařený cukr, obarvíme na jemně zelenou. Šleháme při nižší rychlosti do vychladnutí. Obě hmoty jemně spojíme. Na pečící papír nastříkáme malé (asi 3 cmv průměru) pusinky, posypeme drcenými pistáciemi, pak s plechem klepneme. Necháme jednu hodinu před pečením schnout. Troubu předehřejeme na 160 °C. Pečeme asi 16 minut.
http://www.patissiermirka.eu/course.html


 
Banner

Přihlášení



Vzpoura oceánů ohrožuje lidstvo

Tento fascinující ekothriller, v němž autor zobrazuje vzpouru přírody proti lidstvu jako hororový scénář, nad nímž se tají dech, se stal světovým bestsellerem. Jeho druhé vydání přináší na knižní trh nakladatelství Laser ze společnosti Euromedia Group. První díl už leží na pultech knihkupectví, díl druhý je aktuálně v předprodeji a můžeme se na něj těšit již v únoru 2023.


Laser

Zjistěte, jak přežít ve městě i v přírodě

Kurz přežití je název knihy od Amara Ibrahima, který se dlouhodobě věnuje přežití – pořádá kurzy i o něm přednáší. Tento titul by si měl přečíst každý.


BizBooks

Tapír

  • Tapír 2/2023
    Už se těšíte? My ano! Už 9. března (ano milé dámy, v den, kdy budete střízlivět z oslav MDŽ) vychází...
  • Slavíme 8 let
    Dne 22. 2. 2023 to bylo 8 let, co jsme vydali úplně první číslo Tapíra. Tehdy vycházel jen elektronicky.  ...
  • Tapír 1/2023
    Více na Časopis Tapír | E-tapír (e-tapir.cz)    
Banner

Rozhovor

Petr Kolečko: Člověk pořád začíná a pořád se učí

kolecko200Petr Kolečko v současnosti patří mezi naše nejvyhledávanější dramatiky a scénáristy. Velkou pozornost vyvolaly např. jeho hry Jaromír Jágr, Kladeňák, Federer- Nadal, Kauza Médeia, Poker Face či muzikál Pornohvězdy. Podílel se na seriálech Okresní př...

Hledat

Je libo dystopii?

Kdo sleduje knižní svět, nemohl minout knihu Znamenitá mrtvola od argentinské spisovatelky Agustiny Bazterricy. Jaká je?


Fobos

Čtěte také...

Dot to dot

spojovacky 200Dnes bych vám ráda představila nástupce nebo možná pokračovatele velice populárních antistresových omalovánek a to Spojovačky, chcete-li Dot to dot, tematicky zaměřené na zvířata. Autorem je dr. Gareth Moore, který do knihy zahrnul celkem 30...

Z archivu...


Literatura

Lubomír Müller: Obrázky času

Obrazky casu 200Ti, kdož se s tvorbou Lubomíra Müllera již setkali, otevírají jeho novou knížku (Obrázky času, JaS nakladatelství, 2022) se zvědavostí, co pokládá nyní, ve zralém věku, za důležité, a vězte, nejsou zklamáni. Už jej nezajímají citové zmatk...

Divadlo

Vyhynutí včelstev – naše smrt

altFalešní proroci hlásali konec světa už sice bezpočtukrát, zatím to chválabohu nikdy nevyšlo, na druhé straně nemusí být takováto představa totálního zániku planety Země pouhopouhou utopií. Naplnit ji mohou, ač se to na první pohled může zdát nereálné, i

Film

TITANIC ve 3D. Překvapí nás?
ImageŽelezný obr: Už jenom ze samého jména Titanic by nás všechny mělo zamrazit. Vždyť loď nesoucí toto vystihující jméno patřila mezi nejluxusnější a největší parníky své doby. Její neuvěřitelná ...