Apokalypsa v komiksu - Živí mrtví 24: Život a smrt

Apokalypsa v komiksu - Živí mrtví 24: Život a smrt

Tisk

zivi mrtvi 200Pod taktovkou komiksového nakladatelství Crew v únoru vyšel již dvacátý čtvrtý díl u nás velmi oblíbeného černobílého grafického románu série Živí mrtví. Díl nese název Život a smrt a ukazuje nám, že ani po letech autor Robert Kirkman není u konce s dechem, ba právě naopak!

 

Robert Kirkman (*1978) je americkým komiksovým scénáristou a největší slávu získal právě za sérii Živí mrtví, která světla světa spatřila v roce 2003 a k dnešnímu dni čítá úctyhodných 28 svazků. Do češtiny se začala překládat v roce 2009 a Crew nyní vydává dokonce 4 knihy ročně!

Nevím, jak ostatní, ale obálky této série mě vždycky dokáží něčím zaujmout a ráda se dívám, jak se s každým dílem mění a vyjadřují náladu toho daného příběhu. Nejinak je tomu i u tohoto svazku. Překvapivě barevný a civilní svět, stále však v ohrožení touláků. Ale otázka základní otázka zůstává stále stejné – jsou největším ohrožením lidí mrtví touláci nebo živí?

Život a smrt nám přináší hned několik dějových linek a několik různých scenérií, ale všechno je správně vybalancováno a dohromady to skvěle funguje. Sledujeme Carla, jak zamíří za Šeptači, aby zachránil Lydii, se kterou přišel o panictví. U Šeptačů se na chvíli zastavíme a podíváme se jim na zoubek. Jejich heslo „přirozené přežití“, tedy návrat ke zvířecímu instinktivnímu chování, ostře kontrastuje s naší dnešní společností, která je svázaná sociálními normami a kterou se snaží udržet v chodu Rick v Alexandrii a Maggie v Hilltopu.

zivi mrtvi24 1

V hledáčku máme i Ricka a Ezekiela, jejich shledání je až podezřele idylické. Poodhrneme roušku tajemství minulosti i u Michonne a celkově sledujeme, jak se naši hrdinové snaží vystavět nový svět. To začíná třeba u takové na první pohled nedůležité věci, jako je pořádání trhu v Alexandrii, kde lidé mohou směnit plody své práce.

Jak si ale najít a vydobýt místo v novém světě? V novém upořádání věcí? Kdo vám v troskách minulého světa poví, co je správné? Jak vzbudit, zasloužit a hlavně udržet si respekt? Jak být správným vůdcem a řídit příkladem? Jedna věc je jistá – člověk je nejděsivější tvor. A slova Alfy: „Život je krev, bolest a obětování,“ mi stále rezonují v uších.

Tento díl byl nabitý událostmi, zajímavými myšlenkovými pochody i spousta šokujícími momenty. Až jsem byla přehlcená. Nicméně mě velmi těší, že Kirkman má stále co nabídnout, pořád dokáže udržet čtenáře přikovaného u příběhu a dovede šokovat. Již v květnu očekávejte díl 25: Bez návratu. Rozhodně je, na co se těšit!

 zivi mrtvi24 cover

Název: Život a smrt
Autor námětu a scénáře: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard, Stefano Gaudiano, Cliff Rathburn
Stínování: Cliff Rathburn
Obálka: Charlie Adlard
Překlad: Martin D. Antonín
Žánr: komiks, 24. díl série Živí mrtví
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2018, brožované
Počet stran: 136
Hodnocení: 95 %

Zdroj: www.crew.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odsta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

ŽIVÍ MRTVÍ: MÍLE A MÍLE

Zivi a mrtvi dva perexPo Shaneově smrti se Rick a celá skupina rozhodne, že se tábor musí přesunout. Musí jej přemístit na bezpečnější místo. Po cestě potkávají muže jménem Tyresse, jeho ceru Julii a jejího přítele. Jejich cesta vede menším...


Literatura

Když mrtvý muž vyřizuje účty

brka200Finský autor Antti Tuomainen není pro českého čtenáře velkou neznámou. V českém překladu už spisovateli vyšly tři knihy detektivního žánru. Ta čtvrtá, nejnovější, je ale docela zvláštní dílko. Detektivka, u které se dá zasmát, neboť zjistíte, že i mrt...

Divadlo

Divadlo Ungelt se chystá na léto. Jeho Letní scénu ovládne Touha jménem Einodis

ungelt200Ačkoliv to za okny dlouho vypadalo, jako kdyby jaro, a natožpak léto, nemělo vůbec přijít, v divadle Ungelt jsou lidé optimističtí a již s předstihem plánovali program letošní Letní scény. Co se chystá? Pojďme se podívat.

...

Film

Jak je důležité mít v životě bláznivou kamarádku

staying-alive 200Ze sobotního programu přehlídky Severský filmový podzim jsem tentokrát vsadila na slíbenou norskou komedii Staying Alive. Zájem o film byl obrovský a ukázalo se, že v Norsku nevznikají jen děsivé krimi příběhy, ale Norům jdou i takové, při kterých se budet...