Naučte své děti starat se

Naučte své děti starat se

Tisk

vyber perMyslíte si, že zkušenosti přicházejí pouze s věkem a chovatelem nebo pěstitelem se můžete stát až v pozdním věku? Omyl! S novou edicí knih od autorek Kataríny Belejové a Petry Bartíkové se jimi stanou i vaše děti.

 

 

 

Pokračování úspěšné tvorby dvojice autorek Kataríny Belejové a Petry Bartíkové opět přináší dvojici knih pro nejmenší. Tentokrát se autorky zaměřili na pěstování rostlin a chování domácích mazlíčků. Jejich publikace, doplněné originálními ilustracemi Anety Žabkové, opět vydává nakladatelství Albatros.

Vyber si svou rostlinku
Pro každého budoucího pěstitele je připraven test, po jehož absolvování dítě získá určitý počet bodů. Podle rostlinkomatu si podle nich vybere rostlinu, na jejíž pěstování má už dostatek kompetencí. Rostlinkomat nabízí celkem tři úrovně, přičemž každá nabízí možnost tří různých rostlin. Po tom, co si dítě vybere svého favorita, nalistuje příslušnou stránku a dozvídá se o rostlině základní informace. Samozřejmě nechybí ani návod pro pěstování. S pomocí rodičů a užitečných informací zvládne zahradničit úplně každý!
Oceňuji celou řadu dalších možností, které kniha nabízí. Ať už to jsou jednoduché recepty s vypěstovanou zeleninou nebo drobné knížky, kterými je doplněna každá dvoustránka. K čemu mám naopak výhrady, je volba některých rostlin. Autorky pravděpodobně předpokládali, že po knize sáhnou rození mistři zahrádkáři, protože pro pokročilé zvolili například pěstování bonsají a to je i podle mě přespříliš. Nehledě na to, že případný neúspěch může do budoucna dítě odradit. Nicméně například při klíčení fazolek nebo některých semínek jsme si společně užili opravdu spoustu zábavy.

vyber 1

Vyber si svou rostlinku
Autor:
Katarína Belejová a Petra Bartíková
Ilustrace:
Aneta Žabková
Nakladatelství:
Albatros Media a. s.
Odborná spolupráce:
Ivan Dvořák, Český zahrádkářský svaz a Barbora Chrudinová
Celkové hodnocení:
60 %

 

Vyber si svého mazlíčka
I v tomto případě děti nejprve čeká rozřazovací test a následně mazlíčkomat, který dítěti přidělí vhodnou úroveň. Opět je zde volba mezi devíti zvířaty. Styl knihy zůstává hodně podobný, nechybí řada zajímavostí, knížky na každé dvoustránce, ani tipy na případné hry s konkrétním mazlíčkem.
Volba jednotlivých zvířat zde není tak nepřiměřená, i když věřím, že například se psem bude mít nejeden rodič problém. Doporučuji proto knihu pořídit až v okamžiku, kdy jste rozhodnutí pořídit si prakticky jakéhokoliv mazlíčka.

vyber 2

Vyber si svého mazlíčka
Autor: Katarína Belejová a Petra Bartíková
Ilustrace: Aneta Žabková
Nakladatelství: Albatros Media a. s.
Celkové hodnocení: 70 %


Závěrem
Knihy je určena dětem od 6 let, s čímž souhlasím zejména v případě knihy Vyber si svého mazlíčka, ale u druhé – Vyber si svou rostlinku, bych se nebála důvěřovat i menšímu dítěti, které pěstování rostlin zabaví na dlouhé hodiny a zároveň vytvoří i jistý stupeň zodpovědnosti, aby mohl později „povýšit“ na domácí mazlíčky.

 

Zdroj foto: Alena Teclová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Texty leží pořád přede mnou na pracovním stole, učím se stále", říká herec Dušan Sitek

foto dusan sitek perexPětadvacet let strávil v angažmá Městského divadla Zlín, kde vytvořil sto osmdesát rolí. Poslední roky už ale žije v Praze, kde původně nastoupil do angažmá Divadla pod Palmovkou. Dnes je Dušan Sitek na ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Generálka hromadné skladby ČASPV pro Světovou gymnaestrádu v Amsterdamu

WG 2023 perexVe dnech 23. – 25. června se ve Sportcentru České asociace Sport pro všechny Doubí u Třeboně uskutečnil poslední nácvik hromadné skladby, která bude reprezentovat naši organizaci a Českou republiku na významné mezinárodní akci.

...

Z archivu...


Literatura

Budou Čáry života nejlepší Young Adult knihou tohoto roku?

cary-zivota200Když se má objevit novinka od autorky populární knihy či série, vždy ji provází velké očekávání a zároveň i obavy. Dokáže se vyrovnat své předchůdkyni? Čarám života od autorky Veroniky Roth se to rozhodně povedlo.

Divadlo

Vánoční festival v divadlech Rokoko a ABC

vanocni festival divadlo rokoko abcDruhý ročník originálního jednodenního divadelního festivalu se uskuteční v sobotu 8. prosince. Podtitul vánoční skutečně přinese zážitky týkající se největších svátků v roce. Divadelní hry, doprovodný program a...

Film

Dovolená v Africe, dovolená za trest?

blended 200Ano, máme tu zase další romantickou komedii, která těžko dosáhne výborného hodnocení na filmových fórech, už právě jen z podstaty, že jde o výše zmínění žánr. A ano, skončí to happy endem, ale to tak nějak víme všichni, a kdyby to nevyšlo v prv...