Jiří Bartoň beseduje o své knize, ale také natočil nový film a má i novou roli v divadle

Jiří Bartoň beseduje o své knize, ale také natočil nový film a má i novou roli v divadle

Tisk

Barton perexJiří Bartoň, který je jedním z autorů Velké knihy herců první republiky a protektorátu, bude besedovat v úterý 10. září v 18 hodin v Knihovně Města Mladé Boleslavi. Kromě toho čekají spisovatele a herce další zajímavé akce a také nové role. Zatímco na jevišti to bude ve hře „O klucích aneb Jsem kuchta!“ postava státního zástupce, v kině se objeví jako Max v novém filmu „Promlčeno“.

 


Zdaleka nikoliv pouze filmografií a stroze rekapitulující životopis pětadvaceti filmových hvězd přináší Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou Jiří Bartoň připravil s Robertem Rohálem. Publikace se totiž zabývá nepříliš zveřejňovanými skutečnostmi a snaží se jít pod povrch faktů. Odhaluje některé osudové kroky, situace a tajemství jednotlivých osobností a samozřejmě rozebírá jejich dílo a postoje.


Vedle kapitol, zabývajících se dodnes známými umělci jako Jiřinou Štěpničkovou, Věrou Ferbasovou, Karlem Hašlerem, Annou Letenskou, Jaslavem Marvanem a mnohými dalšími, se čtenář seznámí také s osudy pozapomenutých hereček Jarmily Bechyňové nebo Zdeny Kavkové. Velká kniha herců první republiky a protektorátu není encyklopedií, ale ponorem zkoumajícím um, osobnost a charakter filmových herců v kontextu doby, ve které žili a tvořili.

Barton 1


Vedle besed, kterými tuto knihu propaguje už začátku letošního roku prakticky po celém Česku, čeká Jiřího Bartoně bohatý pracovní program. Před pár týdny dotočil scény do nového českého filmu "Promlčeno" (režie Mirek Veselý), kde má roli Maxe. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě vraždy. Vedle zmíněného Jiřího Bartoně hrají Karel Roden, Norbert Lichý, Zuzana Bydžovská Vladimír Kratina nebo Sabina Rojková. Premiéra se chystá ke konci roku.


V létě začal herec zkoušet hru německého autora Davida Giesselmanna "O klucích aneb Jsem kuchta!". V režii Romana Urbance půjde o vtipnou, sarkastickou, ironickou, absurdní hru o chování dnešní mládeže, v níž se autor po svém vyrovnává s narůstajícím násilím nudící se mladé generace. Čtyři nebezpeční mladiství kluci z různých sociálních skupin se setkávají s nekompromisní učitelkou a státním zástupcem Aschenbachem, který by je viděl nejradši za mřížemi. Ve vzduchu visí agrese, časová tíseň, ostří nožů, testosteron a horko z ploten...

Barton 2


Jiří Bartoň zde hraje postavu státního zástupce Charlese Maria Aschenbacha. Společně s ním se v inscenaci objeví i Dana Pešková - jako kuchařka Christine - a dalších několik mladých herců Filip Červenka, Aleš Kaizner / Daniel Beroun, Martin Klapil, Darja Pavlovich a Martin Šnajdr. Komedii o třech dějstvích, která byla uvedena v Grips -Theater v Berlí ně, př eložila Anežka Rusevová a premiéry proběhnou 10.  října v Divadle U22  Praha 10 – Uhříněves a 11. října v Divadelním ateliéru ve Strašnicích.


V Brně pak 29. října odehraje dvě představení úspěšné divadelní adaptace slavné knihy „Pan Kaplan má stále třídu rád“ z produkce Divadla Parnas (v úpravě Jiřího S. Richtera a režii Aleše Kučery), kde má titulní roli. Zdramatizovaná kniha amerického humoristy Lea Calvina Rostena, kterou kdysi přeložil Antonín Přidal, slaví úspěchy i na českých jevištích už řadu let.

Barton 3


A aby toho neměl herec a šansoniér náhodou málo, uvede 27. září v lázních Kostelec u Zlína svůj celovečerní recitál Staré filmové melodie, v němž ho doprovází pianistka Marie Drkulová. V komorně laděném programu zazní písničky z českých a dnes už kultovních filmů jako Roztržka, Limonádový Joe, Mučedníci lásky, Začít znova, Ztracená tvář, Žižkovská romance, Lásky mezi kapkami deště nebo Den pro mou lásku. Jen jedna písnička – Modrá zem – je zahraniční provenience a pochází z amerického filmu Půlnoční kovboj.


Foto Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Hubeňáková: „I když si připadáme všichni vybití jak digitálky, humor si nesmíme nechat vzít!“

Zuzana Hubenakova 200Zuzana Hubeňáková je liberecká spisovatelka, která začínala jako blogerka. V roce 2014 zvítězila v prestižní soutěži Blogerka roku a v několika dalších ročnících na ni byla nominována. Do povědomí širší čtenářské obce se do...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Orient v Čechách? Židovští uprchlíci za první světové války

Orient 200V Galerii Roberta Guttmanna v Praze 1.února končí výstava Orient v Čechách? Židovští uprchlíci za první světové války, kterou připravilo v létě loňského roku  u příležitosti stého výročí vypuknutí 1.světové války Židovské muzeum v Praze.


Literatura

Rozmarná léta Menzelova

menzel rozmarnaleta perex„Když si člověk uvědomí, že všichni kolem něj jsou mladší než on, a že se tak ocitl v kategorii „dříve narozených“, začne z toho blbnout. Do současných prožitků se mu neustále pletou vzpomínky a své bližní otravuje...

Divadlo

Když se dětská říkanka změní v rukách šílence ve smrtící zbraň

200divLuxusní sídlo ležící na neobydleném ostrově skýtá mnoho příležitostí, jak příjemně strávit víkend ve společnosti osmi navzájem si cizích hostů, o jejichž potřeby se má starat manželský pár. Svou polohou a opuštěností se však může stát i příhodným místem pr...

Film

Šimon a Matouš nikdy nezestárnou a budou bavit ještě mnoho generací

Film Šimon a Matouš jedou na riviéru (1975) byl ve své době velmi populární a podepsal se na duši nejednoho malého rváče. Proč je mlácení a urážení lidí taková legrace, těžko říci. Oba hrdinové totiž narazí na šéfy mafie, kteří jsou sice mocní a n...