Díky evropským penězům došlo i k rekonstrukci chátrajícího objektu, kde je nyní také muzeum

Díky evropským penězům došlo i k rekonstrukci chátrajícího objektu, kde je nyní také muzeum

Tisk

SvendovaKdyž hodnotíme členství České republiky v Evropské unie, je dobré vidět obě strany mince. Evropská unie čelí v současné době mnoha výzvám a problémům. Přes všechnu kritiku musím přiznat, že naše členství v EU má na Českou republiku a hlavně české regiony i pozitivní dopad.


Členství ČR v ní nikdy nebylo bez problémů. Špatně vyjednané přístupové podmínky a výjimky nám nezaručily nejlepší start a následky pociťujeme dodnes. Mnozí představitelé České republiky mnohdy odsouhlasí slepě vše, co z Bruselu přijde. Jiným se pro změnu hodí vlastní neúspěch a neschopnost prosadit věci ve prospěch ČR podat občanům jako "za to může Brusel". Domnívám se, že v EU je potřeba posílit lidovou suverenitu. Je potřeba ukončit moc technokratů a nikým nevolených expertů, kteří řeší, jak moc zahnutý má být banán. Jsem proto pro revizi Smluv EU s cílem posílit pravomocí Evropského parlamentu jako jediné přímo volené EU instituce. Občané EU musí mít možnost se více zapojit do rozhodování k chystané legislativě a na jejich názor musí být brán větší zřetel než je tomu doposud (Evropská občanská iniciativa). V neposlední řadě je potřeba omezit vliv nadnárodních korporací a hlavně posílit mírovou roli EU.

Na druhou stranu, ministerstvo financí na svých webových stránkách uvádí, že "ČR získala jen z kohezní politiky na období 2014 – 2020 více jak 20,5 mld. EUR v cenách 2011, tzn. 23,1 mld. EUR v běžných cenách, což představuje 4. nejvyšší alokaci na obyvatele. V porovnání s podobně vyspělými státy jako ČR (Portugalsko a Malta) dosahuje ČR výrazně lepšího výsledku. V oblasti Společné zemědělské politiky ČR obdrží 6,1 mld. EUR na přímých platbách a 2,2 mld. EUR na rozvoj venkova. Celkově příjmy ČR z rozpočtu EU na SZP dosáhnou 8,3 mld. EUR a významně tak převýší příjmy z období 2007-2013, kdy činily 7,4 mld. EUR." Důležitým pro ČR bylo bezpochyby i prosazení tzv. pravidla čerpání prostředků "n+3", které ČR umožňuje čerpat prostředky těchto fondů ještě v průběhu následujících tří let.

Podívejme se nyní na pár příkladů projektů realizovaných z fondů EU v Praze a Středočeském kraji, přičemž bližší informace lze najít www.dotaceeu.cz. V hlavním městě bylo realizováno několik projektů, které přispěly jak ke zlepšení dopravní situace ve městě, vytvoření kvalifikovaných pracovních míst a podpoře vědy, výzkumu a inovací, ale i ke zlepšení životního prostředí za všechny uvádím tyto: DOPRAVA - prodloužení linky A pražského metra v úseku Dejvická-Nemocnice Motol, rekonstrukce tramvajové trati v ulici Evropská, VĚDA, VÝZKUM, INOVACE - vznikl Centra polymerních materiálů a technologií, VZDĚLÁVÁNÍ - zefektivnění informačních služeb pro veřejnost v Národní technické knihovně, ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ - zkvalitnění pitné vody "Voda pro Prahu", nový sběrný dvůr hlavního města v Perucké ulici a v oblasti SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - vybudování komunitního centra na Praze 14 atd.

Středočeský kraj je specifický tím, že je nejen největším krajem ČR co do velikosti, tak co do počtu obyvatel, ale jeho dopravní síť je klíčová pro spojení s Prahou, ale i uvnitř kraje. Není tedy s podivem, že se z EU fondů mimo jiné realizovaly projekty, které měly odlehčit dopravní situaci v regionu - jako byla stavba nového mostu přes Labe, který spojuje Brandýs nad Labem a Mladou Boleslav, nebo dostavba a modernizace dálnic a železničních tratí, například na trase Nymburk - Mladá Boleslav. V sociální oblasti to byla dotace na rekonstrukci a dostavbu Domova seniorů v Uhlířských Janovicích nebo na nový dům pro seniory v Rakovníku. Jedním z důležitých oblastí je i podpora komunitních projektů, jako byla rekonstrukce chátrajícího objektu v Kolíně a jeho následné přetvoření ve víceúčelový prostor, ve kterém se nachází muzeum, sál či městské informační centrum. Významným bylo bezpochyby vybudování Výzkumného centra ELI Beamlines v Dolních Březanech disponující největším laserem na světě. Toto centrum je největším projektem v ČR v oblasti výzkumu a vzdělávání.

Dagmar Švendová, kandidátka KSČM-České spojené levice do Evropského parlamentu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Honzou Vedralem o crowdfundingové kampani Headlineru

1 titulka-marpo-300x400Hudební magazín Headliner je na české scéně určitým unikátem. Navazuje totiž na kvalitní tištěné časopisy, ale v jeho stránkách si můžete listovat digitálně. Navíc velice často nabízí exklusivní obsah, který nik...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Patříte k milovníkům plánování? Vyzkoušejte diář od značky MŮJ.

mujdiar2024 PEREXMohlo by se zdát, že papírové diáře mají dobu své velké slávy už dávno za sebou, ale není tomu tak. Milujete papír, ruční psaní poznámek a dekorování? Pokud ano, bude papírový diář vašim věrným společníkem i v následujícím roce.

Z archivu...


Literatura

Magistrála Tima Postovita je melodickou sondou do pražských ulic

big magistrala-lvn-410799Magistrála je sbírka veršů, které porozumím, a neztrácím se ve slovech, jež mi nedávají smysl. Magistrála nepostrádá melodii. Naopak je plná harmonie, libozvučnosti a příběhu. Černobílý a pochmurný grafický výraz knihy skr...

Divadlo

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...

Film

KOUZELNÁ TAJEMNÁ CESTA THE BEATLES

the beatles magical mystery tourPřehrávám si LP Magical Mystery Tour a při písni The Fool On The Hill se mi vybaví slova Zdeňka Rytíře, která zpíval Ota Petřina v písni Nebýt tebe z LP Super-Robot (1978): ,,Nebýt...