Jedinečný svět psích emocí: Pes je láska

Jedinečný svět psích emocí: Pes je láska

Tisk

psi emocePatříte-li mezi milovníky psů, určitě by ve vaší knihovničce neměla chybět kniha uznávaného odborníka na chování psů s názvem Jedinečný svět psích emocí, kterou vydalo nakladatelství Euromedia Group. Autor knihy, behaviorista Clive Wynne, se zabývá především vztahem psa a člověka a na základě svých výzkumů vyzdvihuje nesmírnou lásku psa k člověku.

V populárně naučné knížce se můžete dozvědět spoustu zajímavých informací o chování psů, o jejich schopnosti milovat a mít celou škálu svých emocí, které vyjadřují různými způsoby. Autor píše o svém životě, o svých psech a o poznatcích, které vychází z jeho vlastních zkušeností, zároveň také cituje jiné odborníky a přibližuje výsledky různých studií chování zvířat a lidí.

Psi mají zvláštní druh emoční inteligence, která jim umožňuje vycházet s lidmi způsobem, jehož žádné jiné zvíře není schopno. Kapitoly jako „Čím jsou psi tak jedineční“ „Tělo a duše“, „Jak se psi zamilovávají“ nebo „Psi si zaslouží lepší život“ zevrubně popisují, jak pes vnímá a cítí. Záměrem textu není jen psy studovat a porozumět jim, ale především jim díky novým znalostem pomáhat vést bohatší, spokojenější život.

Ukázka z knihy:

V mazlení s liškami jsem byl sice nováček, ale tohle zvíře bylo odhodlané mě všechno naučit. Tiše poňafávalo, vrtělo chlupatou oháňkou a čenichem se dotýkalo mého krku. Průvodkyně pustila i několik dalších lišek z klecí a ty pobíhaly kolem nás. Všechny se chovaly stejně. Jakmile se vzpamatovaly z prvotního nadšení, uklidnily se a chtěly pochovat. Vyfotili mě s liškami různých barev. Každý dávala intimně hlavu k té mé. Možná vypadaly jako lišky, ale bylo mi jasné, že Beljajev vytvořil naprosto jiný druh, velmi podobný psovi.

Na Sibiři jsem viděl ukázku, jak se z divokých zvířat nestojících o člověka dají stvořit milující domestikované bytosti. Dokazuje to, jak Dmitrijův zavražděný bratr Nikolaj věřil, že selekce může mít mimořádný vliv na dramatické změny zvířat v pouhých několika generacích. Beljajevův celoživotní experiment s liškami nás učí, že prostou selekcí je možné stvořit zvíře tak krotké, jako je pes. Tento fakt poodhrnuje závoj, i když jen malinko, jak nám evoluce mohla dát naše nejlepší přátele v živočišné říši. Jde o nejbližší věc, kterou díky experimentální demonstraci můžeme ukázat, jak psi získali své přátelství a náklonnost.

Název: Jedinečný svět psích emocí
Autor: Clive Wynne
Překlad: Renáta Tetřevová
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2020
Stran: 240
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group, a. s.
Hodnocení: 90 %

psi emoce

https://www.euromedia.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Básník Michal Talo: „Chcete-li vydat knihu, musíte si být jistí“

rok vepre michal 200Několik zvídavých otázek jsme položili mladému básníkovi Michalu Talo, který je autorem originální a osobité poezie skrývající se ve sbírkách Perly sviním, Jinak řečeno a Rok vepře

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Turistický seriál K21: Šťastná země

200 clanekMilí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...


Literatura

Spisovatel. Český erotický román, který se povedl

Spisovatel

Spisovatelka Lucie Salová vydala už svoji druhou knihu pro ženy. Po tématu poporodní deprese, kterému se věnovala ve své první knize nazvané Bez tváře se rozhodla napsat erotický román. Knihu nazvanou Spisovatel vydalo nakladatelství Epocha.

...

Divadlo

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...

Film

Petr Jákl pozval oscarového Michaela Caina do Karlových Varů a další film produkuje v zahraničí

Foto perex Michael Caine, foto © Stanislav Honzík (2)Nebylo snad sportovního fanouška, který by nesledoval olympijské hry, které byly pro českou výpravu velmi úspěšné. Se světem tohoto svátku sportovců je úzce spja...