Blíží se oslava Světového meteorologického dne

Blíží se oslava Světového meteorologického dne

Tisk

cloudBřezen je z pohledu meteorologie významným měsícem. Nejen, že je to první meteorologický jarní měsíc, ale 23. března se slaví Světový meteorologický den. A to už od roku 1961. Přitom už v roce 1947 byla ve Washingtonu podepsána „Dohoda o Světové meteorologické organizaci“, ale v platnost vstoupila po ratifikaci 23.3.1953. Světová meteorologická organizace (SMO), v současné době se svými 185 členy, patří mezi výkonný orgán OSN. Československo se přiřadilo už v roce 1947 jako 17. stát na světě.

Administrativní, organizační a publikační úkoly plní sekretariát se sídlem v Ženevě, která je financována z příspěvků členských států. Mezi hlavní úkoly světové meteorologické organizace patří podpora při výstavbě meteorologických center, systémů pro rychlou výměnu meteorologických dat a informací, zabezpečování jednotné publicity meteorologických dat a informací. SMO vydává velké množství publikací.

Světová meteorologická organizace každý rok vydává i téma na oslavu SMD. Tématem letošního Světového meteorologického dne je Podnebí a voda. Toto téma se zaměřuje na nedostatek vody a hospodaření s vodou: „Svět nyní čelí rostoucím výzvám způsobeným vodním stresem, povodněmi a suchem a nedostatečným přístupem k čistým zásobám. Je naléhavě nutné zlepšit předpovídání, monitorování a řízení zásobování vodou a řešit problém příliš velké, příliš malé nebo příliš znečištěné vody“.

Předpovídej počasí

Také já jsem se snažila udělat všem příznivcům ke SMD radost. Nakladatelství Paseka vydává knihu „Předpovídej počasí“, kde je moji spoluautorkou Martina Součková. První myšlenka napsání knihy vychází z toho, že v Česku fotbalu a počasí rozumí každý. Hned na úvod se přiznám, že muže v Ofsajdu od Karla Poláčka jsem sice četla, ale tím to se znalostmi fotbalu u mne končí - fotbalovým přenosům se totiž úspěšně vyhýbám. Domnívám se však, že vyhnout se hodnocení posledního zápasu je přeci jen snazší než uniknout informaci o počasí a hlavně vyhnout se jeho projevům a dopadům na náš život. To na počasí – fenomén dnešní doby, narazíme dnes snad všude – v rozhlase, televizi, novinách, internetových portálech aj., stačí si jen vybrat. Také téma hovoru se často točí kolem počasí, protože ovlivňuje naše každodenní plány, aktivity a v neposlední řadě i naši psychickou a fyzickou pohodu.

Předpovídej počasí

Součástí práce meteorologa je nejen vyhodnocování dat a porovnávání výstupů jednotlivých numerických modelů, na základě nichž se předpovědi sestavují, ale také předpověď počasí interpretovat tak, aby ji každý uživatel správně porozuměl a mohl ji využít ke svým účelům.

Opravdu ale dokážeme správně rozšifrovat a porozumět všem meteorologickým pojmům, které se běžně v předpovědi počasí vyskytují a které tam mají své nenahraditelné místo?


Právě k tomu by měla sloužit kniha „Předpovídej počasí“ – vysvětlí jednotlivé meteorologické pojmy a termíny, dá možnost nahlédnout do náročné práce meteorologa při sestavování každodenní předpovědi počasí, pokusí se zodpovědět na nejčastější otázky o počasí. Druhá polovina knihy je věnována praktickému cvičení – fyzikálním pokusům, které vysvětlují základní principy a rovnice nejen v atmosféře. Na závěr si můžete sami sestavit předpověď počasí.


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vsetín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

O radostech a strastech mateřství s nadhledem

4 hodiny perexAč je můj obvyklý žánr thriller nebo memoáry a literatuře pro ženy se vyhýbám obloukem, tento román mě k sobě připoutal na první pohled. A vyplatilo se. Marlène Schiappa se dokázala z úspěšné bloggerky vyšvihnout do role skvělé a vtipné s...


Literatura

Nová kniha Blanky Faltové Nezvi si vraha do života

NezviSiVrahaDoZivotaKniha Blanky Faltové Nezvi si vraha do života je označená jako kniha plná napětí a erotiky. Pod tím bych si představila úplně něco jiného, než ve skutečnosti je. Napětí je celkem jasné – občas se ráda bojím....

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně každé léto už čtrnáct let poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letn...

Film

Seděl režisér Roy Andersson na větvi a rozmýšlel o životě?

holub 200Švédský režisér Roy Andersson (viděli jsme od něho např. Písně z druhého patra a Ty, který žiješ) se zařadil mezi tvůrce festivalově ceněných filmů, jejichž samoúčelnost tvarová i syžetová, zahlcující významotvornou složku, vystupuje stále silněji do ...