Poznáte ptáky našich zahrad?

Poznáte ptáky našich zahrad?

Tisk

Poznáte ptáky našich zahradPraktická a milá kniha o poznávání ptáků potěší každého. Vydalo ji nakladatelství Kazda a autorem je Ulrich Schmid. Co můžeme v knížce najít a proč by neměla chybět v naší knihovničce?

Barevně ilustrovaná publikace Poznáte ptáky našich zahrad je jedinečná tím, že obsahuje více než 400 fotografií a ilustrací, přesný popis a povídání o ptácích našich zahrad, spoustu zajímavostí o 100 druhů ptáků, se kterými se můžete setkat v naší přírodě či na vaší vlastní zahradě a v okolí domova.

Nechci vás nijak podceňovat, ale jestli poznáte tak s bídou sýkorku a kosa, je opravdu na místě, abyste se v poznávání ptáků zdokonalili. Nedávno jsme s dcerou z okna sledovaly skákajícího většího ptáka, který velikostí těla a tak trochu i vzhledem připomínal strakapouda nebo datla. Bylo mi však jasné, že dle zbarvení to ani jeden z nich nebude. Dohledaly jsme, že se jedná o žlunu, což nás velice potěšilo. Zážitek na celý den :-)

Právě díky této knize můžete snadno určit, o jakého ptáka se jedná, a nebudete k tomu potřebovat žádné wifi připojení.

V úvodu knížky najdete výpověď autora, který popisuje, kteří ptáčci se vyskytují v okolí jeho vlastního domova. Je to příjemné čtení se spoustou barevných fotografií. Najdete zde tabulku, kde je uveden nejčastější výskyt 12 druhů ptáků v zimním i letním období, dále pak popis různých prostředí, kde se ptáci vyskytují, něco o jejich hnízdění a správném krmení. Pak už začíná encyklopedická část a na obálce knihy je i přehledná barevná tabulka s nejčastějšími ptáky a číslem stránky knihy, kde se o ptáčkovi dočtete víc. Tohle slouží jako rychlovka při vyhledávání ptáka podle toho, jak vypadá, pokud jej neznáte.

Kniha se mi velice líbí i po grafické stránce.

Autor knihy Ulrich Schmid

je biolog, který se věnuje pozorování ptáků, nějaký čas strávil na ptačích ostrovech na pobřeží Severního moře. Vede oddělení komunikace ve Státním přírodovědeckém muzeu ve Stuttgartu. Napsal již několik knih.

Název: Poznáte ptáky našich zahrad?
Autor: Ulrich Schmid
Překlad: Lenka Pučalíková
Počet stran: 189
Vydání: 2020
Nakladatelství: Kazda
Hodnocení: 100 %

Poznáte ptáky našich zahrad

https://www.knihykazda.cz/poznate-ptaky-nasich-zahrad/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dalibor Buš: Herectvo ma zásadne zmenilo

DB perexNarodil sa v Hranicích. Odmalička veľa čítal a doslova hltal westerny. Neskôr knihy zahodil, začal športovať a objavil v sebe najhoršieho futbalistu okresu. Časom zahodil aj loptu, vzal do ruky meč a objavil v sebe srdce bojovníka. Raz šermoval s ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nejvzácnější drahokam? Alexandrit!

Alexandrit 200Myslíte si, že nejvzácnějším drahým kamenem současnosti je diamant? Omyl! Princezny o tom už vědí své… a chtějí alexandrit.

...

Z archivu...


Literatura

Čtvrtá ruka. Tak trochu jiné love story

ctvrta ruka200V letošním roce se český čtenář dočkal nejnovějšího románu Johna Irvinga Ulice Záhadných tajemství, ale i třetího vydání Čtvrté ruky, které je desátým autorovým románem. Pojďme pryč od čísel a představme si znovu Patricka Wallingforda, nenap...

Divadlo

Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří: nabídne prohlídky, pátrání po ukradeném předmětu i večerní show před budovou

svandovo divadlo 200Oblíbený Den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost chystá v úterý 8. září pražské Švandovo divadlo. Divadlem a jeho zákulisím provedou zájemce například herečky Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Marie Štípková, herec O...

Film

Nebezpečné pokušení může přepadnout každého


nebezpecnepok0Film Nebezpečné pokušení (2015) je spíš taková tradiční inscenace o tom, co se může stát, když venku prší a všude je spousta rozdělané práce. Povinnosti, starosti o rodinu a majetek, šťastné manželství, ale jakoby tady něco chybělo.