Slepé skvrny od Daniela Prokopa jsou sondou do problémů české společnosti, které nevidíme, nebo nechceme vidět

Slepé skvrny od Daniela Prokopa jsou sondou do problémů české společnosti, které nevidíme, nebo nechceme vidět

Tisk

big slepe-skvrny-o-chudobe-vzdelavani-p-b1w-410685 (2)Kniha Slepé skvrny: o chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti od sociologa Daniela Prokopa přináší přehledné a čtivé eseje, podepřené množstvím dat z výzkumů a studií. Slepé skvrny jsou jednou z těch mála knih, u nichž si člověk s politováním říká, že tohle je přesně ta publikace, která by měla být povinnou četbou pro každého, kdo usedá do křesel poslanecké sněmovny či senátu.

Minimálně by to byl pěkný základ pro politicky činné lidi. Daniel Prokop v sedmi kapitolách reflektuje současné, dlouhodobé a prohlubující se problémy české společnosti. Ke každému problému nabízí také řešení, jak se s ním vyrovnat.

Naše společnost je rozdělena svobodou

Již ve výzkumu Rozděleni svobodou pro Český rozhlas byl Daniel Prokop jedním z autorů popisujících strukturu naší společnosti po přelomovém roce 1989. Z výsledné analýzy vyšlo, že česká společnost není polarizovaná, jak se mnohdy zmiňuje, ale že je překvapivě fragmentarizovaná. Tato fragmentarizace nám brání mít společné cíle a budovat silnou demokratickou společnost. Ba co víc, často nejsme schopni o slepých místech ani vést diskuzi. Prokop se tak snaží v knize popsat jednotlivé problémy a vypomáhá si společenskými třídami – každá třída má totiž naprosto odlišnou zkušenost se sociálními problémy.

Stávající problémy a neschopnost porozumět chudším třídám vede k radikalizaci těch částí společnosti, které strádají. Nemalá část úspěšnějších a tedy bohatších tříd má problém se vůbec vcítit do pozice méně úspěšných spoluobčanů a svalují vinu na jednotlivce, nikoliv na špatný systém. Prokop proto také dekonstruuje mýty jako je rovnostářství české společnosti či funkce finanční gramotnosti. Vysvětluje z čeho plyne xenofobie a rasismus u Čechů, zároveň poznatky porovnává s jinými státy.

„Naučit se spíše radit, než trestat“

Napříč kapitolami Prokop dokládá, jak se mění víra v demokracii, jestliže dotyčný zažil sociální či finanční problémy. Nakonec z této teze dochází k tvrzení, že důvěra v právní stát v Česku je úzce závislá na důvěře v demokracii. Tato důvěra samozřejmě záleží na mnoha rozličných faktorech, nicméně čím více se lidé propadají v sociální nejistotu a finanční tíseň, tím více roste nespokojenost se státními zárukami. Podle Daniela Prokopa se tyto problémy spíše prohlubují, než aby se řešily.

Jakmile v Česku někdo upadne do chudoby, nebo se do ní rovnou narodí, je následně obtížné a často i nemožné se z ní dostat. Po selhání včasné pomoci přichází strmý pád do exekuční chudoby. Dostatečně tu nefunguje oddlužování, sociální systém by potřeboval reformu, daňový systém nesmyslně zatěžuje práci a zároveň tratí na danění majetku. A tak bychom mohli pokračovat dál.

Některé zákony mají zkrátka tolik byrokracie nebo jsou natolik neúplné, že se mnoho lidí a rodin musí pohybovat v šedé či černé zóně, aby vůbec měli na živobytí. Tento stav je pro český stát neuvěřitelně drahý a politici bohužel sklouzávají ke krátkodobým a neefektivním řešením. Tratíme na tom samozřejmě všichni bez výjimky. Navíc se část populace vzdaluje od demokratických postojů a tíhnou k populistickým slibům. Prvním krokem k nápravě od státu může být takový přístup, který bude spíše radit, než trestat.

Nahlédnutí do tektoniky české společnosti

Na Danielu Prokopovi lze ocenit, že vystupuje ze své sociální bubliny (liberálně-demokratické) a neargumentuje pouze tradičními narativy, jenž využívají především morální argumenty k tomu, aby vyléčily „nevzdělanou“ a neliberálně smýšlející část populace. Prokop totiž ukazuje, že navzdory mediálnímu prostoru, který informuje o problémech právě z oné „osvícené“ perspektivy bohatších, problémy české společnosti nespočívají v nějakém morálním východisku, nýbrž ve vážných strukturálních problémech, v níž musí necelá polovina populace žít.

Prokop usiluje o nastínění problémů, které buď jako společnost nechceme vidět, nebo si myslíme, že z dostupných informací, které jsou nám známy, již známe celý kontext. I z tohoto důvodu se kniha jmenuje „Slepé skvrny“, neboť odkazuje, jak sám Prokop píše, na „společenské problémy, které uvízly v našich slepých skvrnách, protože jsou specifické a mozek selhává, když je chce doplnit ze zjednodušujících, často falešných mytologií, které si rádi vyprávíme“.

Popularizační text pro všechny, co se zajímají o své sousedy

Slepé skvrny jsou zpracovány přehlednou a čtivou formou. Celkově se jedná o text popularizační, nikoli odborný. Pro čtenáře, který si chce ujasnit sociální a finanční problémy české společnosti – s úzkou vazbou na politické preference jednotlivých skupin voličů a proč se rozhodují, jak se rozhodují – bude skvělou volbou. Zběhlejší sociology neurazí, ale ani nenadchne. Ale troufám si tvrdit, že jim kniha není primárně ani určena.

O autorovi:

Daniel Prokop je sociolog, který několik let působil v agentuře Median, v současné době vede vlastní výzkumnou organizaci zaměřenou na sociální nerovnosti v české společnosti a vyučuje na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy

big slepe-skvrny-o-chudobe-vzdelavani-p-b1w-410685

Název: Slepé skvrny
Podtitul: O chudobě, vzdělávání,populismu a dalších výzvách české společnosti
Autor: Daniel Prokop
Počet stran: 286
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2022, třetí vydání

https://www.hostbrno.cz/slepe-skvrny-2/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj luxusní koníček

r„Kdyby mi někdo před pár lety vylíčil, kam všude se s fotoaparátem podívám, že budu kvůli focení vstávat před svítáním a dobrovolně vláčet batoh plný objektivů, vysměju se mu. Proč podstupovat takové nepohodlí, když je tolik jiných, kteří mi krásy světa zpros...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zábavné matematické hádanky pro každého. Ukažte, co umíte!

big zabavne-matematicke-hadanky-gUX-381634 (2)Máte rádi kvízy, rébusy, úkoly, hry a chytáky? Rádi soutěžíte a procvičujete si své mozkové buňky? Pak je tato knížka právě pro vás! Nakladatelství Dokořán připravilo dotisk kn...

Z archivu...


Literatura

Zeď, která brání svobodě

Zeď, perexUrčitě to jako knihomolové znáte. Někdy dostanete chuť přečíst si příběh, který vás nezavede do světa autorovy fantazie, ale do reality skutečných dnů. Příběh, který vypráví o osudu někoho jiného. O životě, který byl či je naprosto jiný než ten n...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Prolomení kódu Enigmy postrčilo soukolí světových dějin

KodEnigmy perexŽivotopisné válečné drama Kód Enigmy vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. Profesor matematiky a kryptoanalytik Alan Turing se spol...