Nepostradatelná příručka pro všechny, kteří se chtějí dobře orientovat v účetnictví

Nepostradatelná příručka pro všechny, kteří se chtějí dobře orientovat v účetnictví

Tisk

ucetnictvi pro uplne zacatecniky perexV nakladatelství Grada vyšlo aktualizované zpracování příručky Účetnictví pro úplné začátečníky s účetními předpisy pro rok 2024. Dále obsahuje základní informace o účetnictví včetně vysvětlení jeho významu a funkce, přehled všeobecných účetních zásad, účetních metod a terminologie. Autor tohoto komplexního průvodce účetnictvím Pavel Novotný, s dlouholetou praxi v oboru, zpracoval skvělý nástroj pro snadnou orientaci v problematice účetnictví. 

Úvodní kapitoly obsahují základní informace o účetnictví, metodické postupy a účetní terminologii. Jsou základem k dobrému pochopení uvedených účetních případů, se kterými se účetní denně setkává při své práci.

K osvojení nabytých znalostí slouží celá řada praktických příkladů. Stejný význam mají kontrolní otázky, zařazené v závěru každé kapitoly.

Poslední kapitoly se věnují uzávěrkovým operacím a správnému sestavení účetní závěrky včetně následných povinností.

Opora pro začátečníky i pro účetní s praxí

Publikace tak poskytuje skutečnou pomoc nejen úplnému začátečníkovi, ale i studentovi či absolventovi rekvalifikačního kurzu. Je psána srozumitelně a logicky. Účetním v praxi pak poslouží k zopakování účetních souvislostí. Od knížek tohoto charakteru se zpravidla neočekává, že se stanou bestsellerem. Nicméně každý, kdo se v účetní sféře pohybuje, po nich rád a ve vlastním zájmu sáhne, aby byl – vzhledem k průběžným, byť drobným změnám - stále v obraze. Vždyť například Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, který známe dodnes, měl za dobu své platnosti 36 novel! I to je důvodem, proč se již několik let pracuje na reformě účetnictví. Podotýkám, že ani kapitola věnovaná novele platné od 1. 1. 2024, v této publikaci nechybí.

Autor nejpovolanější

Pavel Novotný vystudoval VŠE v Praze a absolvoval postgraduální studium se zaměřením na ekonomické informace v řízení podniku. Ze své dlouholeté každodenní práce získal bohaté praktické zkušenosti v oblasti účetnictví, financování a výpočetní techniky. V roce 1993 složil auditorské zkoušky a od zapsání v seznamu auditorů KA ČR pracuje jako auditor. Je držitelem certifikátu bilanční účetní. Dále působí jako lektor, především ve Svazu účetních, pro vzdělávací agentury a na Vysoké školy ekonomie a managementu, jehož absolventi dosahují tituly BBA a MBA. V současné době je členem lektorského týmu pro novou účetní legislativu, která je připravována v souladu se vstupem naší republiky do Evropské unie. Jako člen metodické komise Svazu účetních se podílí na jeho metodické práci a dílčím způsobem se též prezentuje publikační činností. Je autorem publikací Účetní asistent, Přechod do podvojného účetnictví podnikatele, Organizace, vedení a účtování pokladny a spoluautorem publikace Odložená a splatná daň z příjmů.

ucetnictvi pro uplne zacatecniky

Účetnictví pro úplné začátečníky 2024
Autor: Pavel Novotný
Datum vydání: 19. 1. 2024
Žánr: naučná literatura, právo, daně a účetnictví
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 223

Hodnocení: 100 %

www.grada.cz/ucetnictvi-pro-uplne-zacatecniky-2024-14270/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Abychom žili plnohodnotný život, nemusíme zvířata týrat “ říká Alena Buksová

zvirata perexAlena Buksová zasvětila svůj život práci v organizaci na ochranu zvířat. Jak se staví k současné situaci práv zvířat ve světě a jaká jsou podle jejích slov největší úskalí při práci v neziskové organizaci?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Večerníček zve nejen děti do svého království

vecernicek 200Večerníček slaví v letošním roce své padesáté narozeniny, které kromě televizních šotů připomíná i výpravná výstava ve Valdštejnském jízdárně Národní galerie a v Museu Kampa v Praze. Zejména pro dětské návštěvníky je určena interaktivní e...


Literatura

Být dobrou mámou je víc, než přeplavat La Manche

odsouzena talentem perexYvetta Hlaváčová, bývalá česká reprezentantka v dálkovém plavání, držitelka řady titulů a rekordů včetně ženského světového rekordu při přeplavání kanálu La Manche z roku 2006, konečně poznala pravé štěstí. Jeho zdroj...

Divadlo

Medicus: Dechberoucí příběh o touze umět pomáhat

Medicus200Historické období mezi 8. a 13. stoletím se v islámu označuje jako zlatý věk. Zatímco Evropa procházela temným středověkem, bojovala proti různým nájezdům a teprve se v ní ustalovaly budoucí národy, na Dálném východě probíhal obrovský vědecký, ekonomi...

Film

Nerozlučná tvůrčí dvojice Ken Loach a Paul Laverty obdrží v Karlových Varech cenu za celoživotní přínos filmovému umění

FFKV perexScenárista PAUL LAVERTY (*1957) a režisér KEN LOACH(*1936) zosobňují příklad pevně ukotvené umělecké dvojice, která se už patnáct let ideálně doplňuje: Laverty zajistí skvěle napsaný příběh, Loach se postará o jeho neméně skvělou realizaci, která...