Zdravá strava a životní styl je už delší dobou trend, ke kterému se přidává stále více lidí. Možná se dočkáme i toho, že tento způsob života nebude výjimečným, ale naprosto běžným. V představované kuchařce najdete stovku receptů, které sesbírala Academia Barilla, která má za úkol zachovávat tradiční italské recepty a propagovat je ve světě.
Hned v úvodu se můžeme dozvědět, že vegetariánství je v Itálii oblíbené už dlouhá staletí. Vždyť mezi nejslavnější osobnosti z historie, které se vzdaly masa, patří třeba Pythagoras, Seneca nebo Leonardo da Vinci.
Italská kuchařka je rozdělena do tradičních kapitol – předkrmy, polévky, hlavní jídla, dezerty. Zvlášť jsou zde pokrmy z těstovin a rýže. Pro jazykové fanoušky jsou zde uvedeny nejen české názvy, ale můžete se potěšit i originální italštinou. Některé z receptů jsou ještě doplněny informacemi z historie (např. jak se časem vyvíjely dnes velmi oblíbené gnocchi) nebo tipem od kuchařů, jak jídlo vylepšit.
Potraviny, ze kterých se připraví a uvaří většina pokrmů, jsou samozřejmě těstoviny, dále pak rajčata (klasická, cherry, sušená…), lilek, cukety, vejce, nesmí chybět panenský olivový olej a bazalka. Můžete ale narazit i na v Česku méně tradiční zeleninu, jako je artyčok nebo fenykl. Pro mě úplnou novinkou bylo objevení zeleniny rapini, která je vzhledem podobná špenátu. Znáte ji? Ochutnali jste ji? Podělte se s námi v komentářích.
Jak možná víte, Italové se zaměřují ve svých pokrmech na jednotlivé chutě, české chlebíčky jsou pro ně kulinářskou záhadou. Co mě obzvlášť zaujalo, jsou smažené cuketové květy, které se dají připravit jak na slano, tak i na sladko. I přesto, že je kuchařka pojmenovaná jako vegetariánská, najdou si tu své i vegani a celiaci, mohou si pochutnat třeba na netradičním salátu z růžového grepu a špenátu s vlašskými ořechy nebo cizrnové chlebové placce. Jistě jste už slyšeli a v lepším případě i ochutnali čokoládové suflé, a v této kuchařce najdete recept na parmazánové suflé.
Kuchařka ukazuje, že italská kuchyně nejsou jen těstoviny, pizza nebo focaccia („fokáča“), ale je toho ještě mnoho, co může český gurmán ochutnat. Tak zavázat zástěry, hrnce na sporák a hurá do toho!
Vegetariánská středomořská kuchařka - 100 originálních italských receptů/Vegetarian Mediterranean Style
Autor: Kolektiv autorů
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2015
Počet stran: 240
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto: www.kosmas.cz
http://www.kniha.cz/vegetarianska-stredomorska-kucharka/d-312696/
< Předchozí | Další > |
---|