O radostech a strastech mateřství s nadhledem

O radostech a strastech mateřství s nadhledem

Tisk

4 hodiny perexAč je můj obvyklý žánr thriller nebo memoáry a literatuře pro ženy se vyhýbám obloukem, tento román mě k sobě připoutal na první pohled. A vyplatilo se. Marlène Schiappa se dokázala z úspěšné bloggerky vyšvihnout do role skvělé a vtipné spisovatelky, které není upřímné komentování mateřských situací cizí.

 


Emílie a Morgane, dvě ženy na prahu třicítky, bývalé spolužačky, jejichž cesty se po maturitě rozdělily. Zatímco Emílie už nastoupila do života maminky a stará se o dceru Dali a mladšího syna Elliota, Morgane se za každou cenu snaží vystoupat ve své kariéře až na příčky nejvyšší.

Morgane se snaží, co může, ale vypadá to, že v boji s kolegou Jeanem o povýšení ji chybí jedna (doslovně spíše dvě) zásadní věc – není muž, ve společnosti ji neberou jako rovného partnera. A ještě víc jí od cíle posune pozitivní těhotenský test, nebo ne? Aby to děvčata měla s dobrým a zlým vyrovnané, Emíliin manžel Frank přijde o práci. Už předtím se do rodinného koloběhu moc nepřidával a teď, když prochází krizí, to není o nic lepší.

Co by to byl za příběh dnešní doby, kdyby v něm nesehrály nějakou úlohu sociální sítě. Emílie a Morgan se tak znovu dostávají do kontaktu a snaží se navázat tam, kde před lety skončily. Zatímco Emílie může Morgane předat moudra k mateřství, Morgane naopak radí, jak se dostat zpět do pracovního života.

Emílie glosuje své úspěchy i neúspěchy neuvěřitelně vtipně, její představy o tom, jak svět vidí její mateřské nadání, jsou k popukání – zvláště když dojde nešťastnou náhodou k dezinformaci o zdravotním stavu jejího syna.

4 hodiny


Marlène Schiappa předkládá příběh, který ukazuje, že změna je dobrá, že něco musí skončit, aby začalo něco jiného, lepšího, že zůstávat v nefungujícím svazku „kvůli dětem“ je hloupost, že je dobré mít přátele na vlivných místech a že upřímnost nakonec zvítězí.

Jednou větou – román o obyčejných lidech s každodenními starostmi a radostmi obalený v ironicky laskavém humoru.


Nanejvýš čtyři hodiny spánku/Pas plus de 4 heures de sommeil
Autor: Marlène Schiappa
Žánr: literatura pro ženy
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2015
Počet stran: 248
Hodnocení: 100 %                

Zdroj foto: www.kniha.cz

www.kniha.cz/nanejvys-ctyri-hodiny-spanku/d-306225/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inspiraci nacházím všude kolem mě, říká zpěvák a textař Vlady Gryc

Gryc foto perexLoni mu vyšlo nejen debutové album Já svý sny mám, ale povedla se mu i letní hitovka Te Quiero, která zaznamenala sérii úspěchů v rozhlasové hitparádě Česká dvanáctka. To jsou poměrně nedávné umělecké úspěchy zpívajícího textaře Vladyh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Krvavá britská detektivka v severském duchu

cervena lucerna 200Již třetí příběh o komisařce Katie Maguirové vypustil do světa britský spisovatel Graham Masterton. Pod názvem Červená lucerna se skrývá příběh o prostituci, který zanechá temnou skvrnu na vaší duši.

...

Z archivu...


Literatura

Pojďte se bát s květinářkou s temnou minulostí

ani mrtva ani ziva 200Ani mrtvá, ani živá – takový je název nového thrilleru z pera rakouské spisovatelky Ursuly Poznanski. Kniha vyšla v květnu u nakladatelství Kalibr a na více než tři sta stránkách rozehrává napínavý příběh o tom, jak člově...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

Nejočekávanější animovaný film posledních let Chlapec a volavka právě vlétl do kin

chlapec-a-volavka0Můj soused Totoro, Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie se řadí mezi nejpopulárnější animované snímky na celém světě a jejich režisér Hajao Mijazaki se může pyšnit miliony fanoušků. Po deseti letech se mistr animace vrací s nejnovějším snímkem, úc...