Opravdové zločiny o zvrácenosti některých lidí

Opravdové zločiny o zvrácenosti některých lidí

Tisk

Opravdové zločiny 200Lucii Bechynkovou mohou znát nejen posluchači Evropy 2, ale i fanoušci populárního podcastu Opravdové zločiny. Nyní se pod hlavičkou společnosti Albatros Media dostává na pulty knihkupectví i stejnojmenný titul, nabízející vyprávění o těch nejotřesnějších zločinech z celého světa.

Podcast Opravdové zločiny vytváří autorka společně se svou kolegyní Barborou Krčmovou. Jeho knižní vydání je ovšem sóloakcí samotné Lucie. Daleko více v něm tak najdete její osobní vklad, a to nejen prostřednictvím popisů samotných zločinů, ale i následných rozhovorů s několika odborníky.

Únosy, vraždy, znásilnění...

Můžete se „těšit“ na několik desítek těch nejhorších vražd, únosů a znásilnění. Někdy i všechno dohromady. Popisy jsou často velice brutální a nechybí jim opravdu zvrácené podrobnosti. Dokazují, že na světě mohou pobíhat opravdu sadističtí lidé, kteří jsou schopni čehokoliv. Pro mnohé představují jednotlivé případy jejich noční můry, protože se občas týkají i malých dětí. Emočně tedy může být čtení pro citlivější jedince poměrně náročné.

Na 280 stran textu se vešlo několik desítek činů proběhlých po celém světě. Díky tomu je jasné, že se nedočkáte úplně podrobných popisů výslechů nebo samotných provedení vražd. Jednotlivé příspěvky jsou zpracované na 4 až 10 stránkách. Najdete v nich často něco málo z dětství vrahů, které zpravidla nebylo úplně šťastné.

Vedle toho se dočkáte popisu místa činu po objevení policisty, základních údajů k jednotlivým proviněním či výši trestu, kterou pachatel obdržel. Nečekejte tedy sáhodlouhé romány, ale spíše faktograficky přesné základy.

Trestná činnost kvete v každém století

Neznamená to ovšem, že by text nebyl čtivý. Autorka vysílá čtenáře po stopách zločinu a oni jen s vytřeštěnýma očima sledují, jaké zrůdnosti se během minulosti odehrávali. Najdete tu sériového vraha už z 19. století, ale většina příběhů se odehrála ve 20. století. Časová posloupnost není úplně dodržena, takže budete postupně skákat napříč lety. Ono by to také bylo velice složité, protože někteří z "přítomných" se dopouštěli své trestné činnosti i desítky let.

Nechybí ani několik fotografií vrahů nebo jejich obětí. Díky tomu si budete moci k jednotlivým jménům přiřadit i tváře a zapůsobí na vás o to silněji. Jestli to ještě vůbec jde, protože už samotný text bude pro mnohé opravdu silné kafe.

Jak to vidí právník, dozorce, kriminalista

Nakonec přichází trojice rozhovorů. První je s právničkou, která hovoří zejména o svých studiích. V nich měla možnost navštívit věznici nebo být několikrát účastníkem pitvy. Následuje vězeňský dozorce, mluvící o úskalích své práce a nejhorších zločincích, jenž hlídal. A nakonec je tu kriminalista, popisující vlastně věci podobné, jen s důrazem na vlastní profesi.

Opravdové zločiny jsou skutečně zajímavou knihou, která všem zájemcům o svět zločinu může přinést mnoho důležitých informací. Najdete tu případy z celého světa, jen ty naše domácí tu jaksi chybí. Zřejmě to tedy bylo záměrem a možná se dočkáme i samostatného souboru českého zločinu.

Na závěr nezbývá než varovat všechny z vás. Buďte opatrní na sebe i své blízké. Po světě pobíhá řada zlých či šílených lidí, kteří čekají na svou další oběť. Bohužel to není pouze minulost. Poslední brutální vražda této knihy se odehrála v letošním roce a je tak opravdu aktuální.

Opravdové zločiny 450

Opravdové zločiny

Autor: Lucie Bechynková

Žánr: Krimi, Literatura faktu

Nakladatelství: BizBooks

Rok vydání: 2021

Počet stran: 280

Hodnocení: 80 %

https://www.cpress.cz/tituly/74519085/opravdove-zlociny/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nic Maeder (Gotthard): „Divné bylo vzbudit se a být ve všech novinách.“

gotthard nic maederŠvýcarská hard rocková kapela Gotthard téměř před dvěma lety přišla tragicky o zpěváka Stevea Lee. Dne 5.října 2010 zemřel ve Spojených státech. Steve zůstává nadále v srdcích a myšlenkách fano...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lahodné zastavení na Pohořelci

Coffee ART perexPři procházce pražským Pohořelcem se lze zastavit pro lahodnou kávu v Coffee ART – Czech Original. V době protipandemických opatření tam prodávají výhradně nápoje či nějakou tu laskominu na zub. Až bude běžný provoz, budou k mání i...


Literatura

Smršť: thriller, který graduje jako sněhová bouře

altMůže dům postavený z kamenů, které byly kdysi dávno součástí kaple, a z trámů, po nichž se zoufale natahovali umírající námořníci, než se nad nimi zavřelo moře, přinést někomu štěstí? Brněnské nakladatelství MOBA přišlo na trh s novým románem z pera mistra seversk...

Divadlo

Labutí jezero – baletní klenot v ústeckém divadle

200divSeveročeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem má na svém repertoáru klasické zpracování Čajkovského baletu Labutí jezero. Baletní klasika „na špičkách“ vyprávějící severskou legendu o dívce Odettě proměněné v labuť si získala svou nesmrtelnost díky...

Film

Vyšly vzpomínky režiséra Juraje Herze

Herz 200Mnozí filmaři se rozhodli zanechat vzpomínky na svůj život i tvůrčí dráhu - někteří je sepisovali sami (Otakar Vávra dokonce dvakrát), jiní upřednostnili spoluúčast nějakého tazatele (například Věra Chytilová). Výpravná vzpomínková kniha Juraje Herze Au...