V nakladatelství Universum vyšel atlas obsahující 140 druhů Jedlých rostlin v přírodě. Bude se vám určitě hodit jak při výletech, tak i na zahradě.
V úplném úvodu knihy se čtenáři více dozví o sběru a využití planých rostlin a mohou si více přečíst o struktuře knihy. Následují popisy jednotlivých rostlin řazené podle typického stanoviště (les, louka, pole a rokle, voda) a jedna kapitola je věnována plodům stromů a keřů. V rámci kapitol je pak dělení podle období sklizně. Velmi praktická je část zaměřená na jedovaté dvojníky, na které je upozorňováno už v průběhu knihy. V závěru knihy se nachází několik receptů z planých rostlin, přehled jejich využití a také rejstřík nebo informace o první pomoci při otravě rostlinami.
Čtenáři se nemusí bát ani odborných výrazů, protože ty jsou na začátku knihy názorně zakresleny a na konci se zase nachází obrazová pomůcka. V ní jsou jak květenství (od klasu po hlávku), tak například okraje listů, jejich tvar nebo postavení.
U každé rostliny je její český i latinský název, doba jejího sběru, tip do terénu a dále informace o znacích, výskytu a využití. To mě mnohdy překvapilo a přineslo něco nového, třeba to, že mladá tmavá poupata jitrocele chutnají po podušení na másle po žampionech nebo že se listy chrpy luční používaly jako náhražka chmele při vaření piva. Často jsem také nevěděla, že je daná rostlina jedlá (okřehek menší) nebo orobinec širokolistý, nebo jsem ji používala jinak. Zatímco jsem se smrkových výhonků dělala sirup proti kašli nebo voňavou sůl, dají se použít také nasekané do salátů, kde jim dodají jemně citronovou chuť. A věděli jste, že stonky úborů podbělu chutnají podušené na másle podobně jako chřest?
U knih jako je tato velmi oceňuji její menší formát, díky kterému je možné přibalit ji do batohu na výlet a pracovat s ní tak přímo v terénu. V tomto případě je skvělým pomocníkem i pravítko nacházející se na zadním přebalu knihy.
Kdo má rád dary přírody a nebojí se experimentovat nejen se známými bylinkami, ten by si tuto knihu neměl nechat ujít. Já ji rozhodně doporučuji!
Rudi Beiser je německý bylinkář, fyzioterapeut a autor knih o bylinkaření. Rudi Beiser se bylinkami zabývá přes 35 let, a má o jejich účincích a vlastnostech neuvěřitelné znalosti. Svých znalostí využívá jako lektor, který pořádá semináře o fytoterapii, pěstování, zpracování a využití léčivých rostlin. Autor své vědomosti přenáší také do knih, které jsou velmi oblíbené a v dnešní době žádané. Vlastní manufakturu, která se zabývá pěstováním bylinek a jejich následným zpracováním, a kde se rostliny pěstují ekologickým přístupem v Bio kvalitě. Rudi Beiser vydal například knihy: Jedlé rostliny v přírodě, Čaje z bylinek a ovoce, Jedlé bylinky a plody.
Jedlé rostliny v přírodě
Autor: Rudi Beisler
Překlad: Hana Janáčková
Žánr: hobby, příroda, atlas
Nakladatelství: Universum (Euromedia Group)
Rok vydání: 2024
Počet stran: 176
Hodnocení: 95 %
https://www.knizniklub.cz/knihy/654873-jedle-rostliny-v-prirode.html
< Předchozí | Další > |
---|