Nejpopulárnější herecký výkon aneb neviditelný herec na vlnách Českého rozhlasu 2011/2012

Nejpopulárnější herecký výkon aneb neviditelný herec na vlnách Českého rozhlasu 2011/2012

Tisk

neviditelny herec stasovaJiž tradičně, po šestnácté, vyhlásil týdeník Český rozhlas anketu určenou široké laické veřejnosti, tj. především posluchačům a příznivcům Českého rozhlasu, kteří opět sami hlasovali o těch, jež jim připravili nejkrásnější chvíle při poslechu pořadů z programu Českého rozhlasu 2011/2012.



Anketě předcházela nominace

Ve třech kategoriích, tj. herec, herečka a slovesná realizace (hra, četba), na Českém rozhlase 2 bylo v sobotu 30. června 2012 nominováno 32 herců a hereček za výkony v rozhlasových hrách, četbách na pokračování a dramatizovaných četbách, které zazněly na vlnách Českého rozhlasu v sezoně 2011/2012.

Mezi herečky, které v 16. ročníku ankety Neviditelný herec byly nominovány, patří: Magdaléna Borová, Vilma Cibulková, Dana Černá, Nina Divíšková, Barbora Hrzánová, Eva Kodešová, Daniela Kolářová, Simona Peková, Tereza Richtrová, Zuzana Slavíková, Simona Stašová, Lucie Štěpánková a Šárka Vaculíková.

Mezi herce, které v 16. ročníku ankety ´Neviditelný herec´ nominovali, patříIgor Bareš, Otakar Brousek st., Otakar Brousek ml., Martin Finger, Arnošt Goldflam, Kryštof Hádek, Oldřich Kaiser, Rudolf Kvíz, Jiří Lábus, Martin Myšička, David Novotný, Michal Novotný, Martin Písařík, Viktor Preiss, Jan Sklenář, Josef Somr, Alois Švehlík a Ivan Trojan.

neviditelny herec trojan

Jak jsme hlasovali?

Termín ukončení hlasování byl stanoven na 24. září 2012, do kdy jsme my, věrní posluchači, Českého rozhlasu, mohli vyplnit anketní lístek v Týdeníku Rozhlas, nebo zaslat SMS zprávu na číslo 907 77 04 ve tvaru HEREC_příjmení, nebo naše oblíbence zapsat na webové adrese www.radioservis-as.cz.

Slavnostní vyhlášení v Divadle U Hasičů

V sobotu, v podzimní již čas, 20. října 2012, zveřejnil výsledky ankety neustále pohodový i pohotový a zkušený moderátor Aleš Cibulka, a to v přímém přenosu z Divadla U Hasičů v pořadu Tobogan na Českém rozhlase 2 – Praha. Dozvěděli jsme se jména tří nejúspěšnějších herců a hereček a vítěze v kategorii Nejoblíbenější slovesná realizace. Byli přítomni finalisté Barbora Hrzánová, Nina Divíšková, Simona Stašová, Viktor Preiss a režisér Dimitrij Dudík. Finalista Ivan Trojan se omluvil z pracovních důvodů, protože shodou okolností natáčel právě s Českou televizí, i když jen naproti v budově Úřadu zemědělských informací. Omluven byl i další finalista, Josef Somr.

neviditelny herec preiss

A jak to dopadlo?

Na prvním místě v anketě o nejpopulárnější herecký výkon v kategorii herec se umístil Viktor Preiss, na místě druhém Ivan Trojan a místo třetí připadlo Josefu Somrovi.

Na prvním místě v anketě o nejpopulárnější herecký výkon v kategorii herečka se umístila Simona Stašová, na místě druhém Bára Hrzánová a místo třetí připadlo Nině Divíškové.

Všichni zúčastnění vítězové byli odměněni kytičkou, dárkovým košem a dlouhotrvajícím potleskem nás, posluchačů, kteří jsme jim v Divadle U Hasičů fandili.

neviditelny herec divisova

A co nám vítězové na závěr Toboganu ještě prozradili?

Že „technika mluveného slova vyžaduje praxi, zkušenosti a je základem např. pro další práci v televizi i na divadle“ připomenul Viktor Preiss.

Nestárnoucí a stále elegantní paní Nina Divíšková, ve slušivém bílém kalhotovém kostýmku, nám prozradila, že druhý den odjíždí do Brna hrát, a že je šťastná, že vůbec má i to třetí místo.

A Bára Hrzánová? Ta přišla s pírkem ve vlasech, coby Vinnetou, jak sdělila, a pochlubila se, jaké krásné role v rozhlase dostává. Že už hrála slepici, mimo jiné i kozu, a že dokáže velmi přesně a psychologicky napodobit kozu šťastnou nebo rozčilenou, což doložila odlišným způsobem mekotu. A prý, abychom si nemysleli, je to také věda!

Paní Simona Stašová, jako vždy štíhlá, v červených šatech, přiznala, že se na práci v rozhlase vždy doma moc pečlivě připravuje, ale že má pocit, že výsledek je pak v reálu úplně jiný, a té domácí dřině že konečný výsledek vůbec neodpovídá..

A co první muž, co ten nám řekl zajímavého? Neviditelný herec, Viktor Preiss, se nám upřímně svěřil, že má stále trému, že se mu stále třesou ruce, a to i když teď přijímá kytičku, že je nastydlý a že se těší do postele, a že si vezme raději prášek. A také to, že kdykoli zase rád přijde do rozhlasu pracovat.

Pokud jde o nejoblíbenější hru, zvolili jsme hru ´Na kometě´, kterou na námět románu Julese Verna, režíroval Dimitrij Dudík.

No, zasmáli jsme se pěkně všichni od plic. A tak to máme i vnímat, zejména můžeme-li na vlastní oči spatřit své oblíbené herce na jevišti tak zblízka, že jasně vidíme, že si na nic v tento slavnostní okamžik nehrají.

neviditelny herec stasova

Výherci z řad hlasujících v anketě

Seznam celkem 120 vylosovaných šťastných výherců najdeme na zadní obálce týdeníku Českého rozhlasu, v č. 43/2012. Mezi sponzory můžeme najít společnost Viamare, Lázně Jáchymov, společnosti Aligator, Sony, Juwital, Biogena, Divadlo v Dlouhé, Botanickou zahradu hl. m. Prahy v Troji, Hyundai, Filmexport, nakladatelství Paseka a Eminent, Dipro Proseč, Radioservis i Český rozhlas.

Jak to bylo vloni?

V loňském roce se nám nejvíce líbila rozhlasová hra od Davida Drábka ´Koule´, přičemž protagonisty nahrávky Pavlu Tomicovou a Jana Vondráčka jsme umístili shodně na místo druhé. Rozhlasová hra ´Koule´ zaujala Klicperovo divadlo v Hradci Králové, kde jsme ji už v květnu 2012 mohli zhlédnout jako hru divadelní.

Dejme hlas svému oblíbenému moderátorovi!

Asociace rozhlasových organizací vyhlásila 2. ročník ankety o nejoblíbenějšího moderátora a moderátorku českých rádií. Bylo nominováno celkem 17 osobností (Český rozhlas, Rádio Impuls, Frekvence 1 a Evropa 2).

Nominovaní moderátoři a moderátorky:

1 Libor Bouček
2 Pavel Cejnar
3 Karel Gott
4 Impulsovi
5 Martina Kociánová
6 Vlasta Korec
7 Petr Král
8 Pavel Kudrna
9 Z. Kepková, I. Vavřínová
10 Jan Pokorný
11 Leoš Mareš, Patrik Hezucký, Lucie Šilhánová – Ranní show z Evropy 2
12 Jan Rosák
13 Ruda z Ostravy
14 Karel Sladký
15 Těžkej Pokondr
16 Josef Veselý
17 Lucie Výborná

Nejpozději do 28. října 2012 proto ještě napišme SMS ve tvaru:
moderator mezera číslo moderátora
a pošleme ji na číslo
907 77 04,
nebo hlasujme přes webové stránky soutěže na
www.moderatorroku.cz.
Vítěze se dozvíme už 31. října 2012.

A závěrem ještě co řekl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.
„Jsem hrdý na to, že Český rozhlas i letos zaštiťuje a organizuje právě tuto anketu. Má totiž bohulibý cíl upozornit na důležitost mluveného slova, protože slovo sbližuje,“

Zdroj info a foto: internet, týdeník Český rozhlas


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nina Horáková: Pořád je na čem pracovat a posouvat se dál

Nina Horákova perexDivadlu a zpěvu se věnuje od dětství. Na svém kontě má řadu různorodých rolí jak v muzikálu, tak v činohře. Od roku 2015 je Nina Horáková v angažmá MDP a divadlo je pro ni základem herecké práce. Ho...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tenkrát na Spartě: Vznikl unikátní záznam nejen pro fotbalové fanoušky

tenkrat-na-sparte 200Spojením tvorby světoznámého fotografa Zdeňka Lhotáka, zlaté éry pražské Sparty a výpovědí z pera novináře Tomáše Poláčka se zrodila ojedinělá publikace o fotbalovém zákulisí v 80. letech minulého století. A už dopředu si ji mů...

Z archivu...


Literatura

Brambory na vloupačku potěší

bram 200Catharina Ingelman-Sundbergová napsala půvabnou krimikomedii určenou všem čtenářům, kteří mají rádi humor, detektivky, seniory a život vůbec. Přečetla jsem tuto knihu při čekání na jednotlivé kadeřnické úkony své zcela vytížené kadeřnice v tomto adventn...

Divadlo

Medicus: Dechberoucí příběh o touze umět pomáhat

Medicus200Historické období mezi 8. a 13. stoletím se v islámu označuje jako zlatý věk. Zatímco Evropa procházela temným středověkem, bojovala proti různým nájezdům a teprve se v ní ustalovaly budoucí národy, na Dálném východě probíhal obrovský vědecký, ekonomi...

Film

Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid

altDne 3. května vstoupí do distribuce českých kin nekonvenční dokumentární počin režiséra Karla Vachka. S podtitulem filmového románu se vydává pomocí kamery hledat pravdy o mimozemských i zemských civilizacích, reklamokracii a demokracii počítačových...