Příjemné setkání se severskými autory

Příjemné setkání se severskými autory

Tisk

seversky 200Praha se na čtyři květnové dny stala nejoblíbenějším místem milovníků knižních příběhů, když v holešovickém Průmyslovém paláci pořádala veletrh Svět knihy. Letos se zde představily knihy z více než třiceti různých zemí. Doprovodným programem byla také tradiční Noc literatury nebo Severský literární večer, který vám teď přiblížím více.

 

Skandinávský dům v rámci veletrhu Svět knihy uspořádal v pátek 15. května besedu se severskými autory ve sklepních prostorách Literární kavárny Řetězová. Pozvání přijali Emmi Itäranta (Finsko, 1976), Merethe Lindstrømová (Norsko, 1963), Jonas Karlsson (Švédsko, 1971) a Jakob Melander(Dánsko, 1965) a každého ze spisovatelů ještě doprovázel český tlumočník, díky kterému mohli rozumět i ti, kteří severské jazyky neovládají.  

seversky emmi


Jak to tak bývá, nejdříve dostaly slovo ženy, se kterými vedl rozhovor Michal Švec, který zároveň přeložil prvotinu Emmi Itäranty Strážkyně pramene. Strážkyně pramene je sci-fi románem, který se zabývá nedostatkem vody a jeho následky. Zajímavostí určitě je, že nakladatelé v různých zemích vydávají knihu pod odlišnými názvy. Tak zatímco v Česku vyšla pod již zmíněným názvem Strážkyně pramene, finský originál Teemestarin kirja se dá volně přeložit jako Deník čajové mistryně a v anglicky mluvících zemích si knihu můžete pro změnu koupit pod názvem Memory of Water (Vzpomínky vody). Zajímalo by mě, který název byste vybrali vy? Předností knihy jistě je, že ač se jedná o sci-fi, je napsána velice jemným poetickým jazykem.


O názvech knih hovořila i Merethe Lindstrømová, která se zabývá ve své tvorbě především současnou povídkou. K nejoriginálnějším názvům jejich děl určitě patří Sexorcista – titul, který vyžadoval nakladatel, aby kniha už na první pohled zaujala.

seversky merethe


Od průvodce první části obě dámy dostaly otázku, o čem by psaly, kdyby si vyměnily žánr s kolegyní. Merethe odpověděla, že nejspíše něco ve stylu Matrixu a Emmi by zůstala u svého ekologického tématu. Každý ze spisovatelů nám ze své knihy přečetl kousek v originále a herec Martin Severýn z Divadla NaHraně pak přečetl o něco delší kousek v češtině.


V druhé části dostali slovo muži v duelu Dánsko versus Švédsko a moderátorem byl Robert Novotný, který přeložil Melanderovu knihu Krvavý vítr. Na začátku Jonase Karlssona oslovoval Johane, ale brzy na to přišel a pak se nám přiznal, že předchozí dny, kdy vedl rozhovory s Jakobem Melanderem, pro změnu autora oslovoval Larsi – což je hlavní postava Jakobových krimi románů.

seversky jakob


Zůstaňme nejdříve u Jakoba Melandera. Ten do své románové postavy Larse Winklera vložil spoustu ze svého vlastního života, třeba to, že byl v mládí pankáč. Sám Jakob hraje na kytaru, a když píše, představuje si text jako hudbu. Ale Lars není Jakobovou kopií, i přesto, že mají mnoho společného, vložil do postavy Larse i odlišnosti, díky kterým se dle jeho vlastních slov více dozvídá sám o sobě.


Oba spisovatele spojuje divadlo – zatímco Jakob v něm pracoval jako dramaturg (dramaturgie byla také předmětem jeho studia), Jonas Karlsson je i herec a kromě prózy se věnuje i psaní divadelních her. Jonas za nejgeniálnější literární prostředek považuje dialog. I svou novelu Místnost napsal nejdříve jako dialog a až posléze se zaobíral tím, čím vše „obalí“.  Robert Novotný vznesl dotaz, zda se může Jonas nějak ztotožnit s hlavní postavou své knihy Björnem, načež Jonas ihned reaguje: „Björn jsem já.“ Ale pokud jste knihu četli, víte, že Björn je poněkud nesnesitelná postavička. Recenze vyjde na našem webu v nejbližších dnech.

seversky jonas


Jonas nám také vyprávěl historku o tom, jak u něj zazvonil starší manželský pár, který bydlí ve stejném domě, a ptali se ho, zda místnost v jeho románu opravdu existuje nebo ne, že se o tom hádají a potřebují svůj spor rozsoudit.  Prozradil také to, že mnoho lidí vnímá místnost jako určitý zástupný symbol – třeba za drogy nebo víru. Ale každý si o místnosti máme myslet své a představovat si konkrétní a vlastní vysvětlení a řešení.


Večer byl velice příjemný a přátelský, spisovatelé byli velice milými hosty. Věřím, že Prahu nenavštívili naposledy. Dozvěděli jsme se toho ještě daleko více, ale myslím, že informací už stačilo. Příště neváhejte a přijďte!


Foto: Zuzana Vorlíková, Skandinávský dům
www.skandinavskydum.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radůza: „Hudba se nedá dělat bez radosti, bez úporného zaujetí a vášně.“

raduzaK rozhovoru s námi svolila mladá maminka a především písničkářka a harmonikářka Radůza. V hudbě se věnuje především šansonu, ale nebojí se ani folkových melodií. Písním vždy dominuje skvělý text. Nejen o nich je tento rozhovor, ve kterém...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Milujete pálivá jídla? Navštivte Chillibraní!

chillibrani logoFestival milovníků pálivého Chillibraní spojený s Mistrovstvím České a Slovenské republiky v pojídání pálivého jídla Chilližrout se uskuteční 7. září v areálu brněnské přehrady. Co ...


Literatura

Kdo miluje jinak

kdomilujejinak perexLibrary Journal napsal: "Fossumová nikdy nepíše o jednoduchých tajemstvích. Vytváří spletité příběhy, zalidněné plnokrevnými postavami, a proto si v současné vlně skandinávské detektivní literatury vydobyla čelní místo." A je pr...

Divadlo

Nora aneb Domeček pro panenky

nora D21 200V úterý 18. prosince se v Divadle D21 uskutečnila velkolepá premiéra klasické severské hry Nora (taktéž známé pod názvem Domeček pro panenky). Kultura21 vám přinesla pozvánku i rozhovor s režisé...

Film

Dobové detektivní drama Úsvit má plakát z dílny hollywoodské designérky Desi Moore

plakát ÚSVIT film (2)Několik dní před světovou premiérou, která se odehraje 1. července v Hlavní soutěži 57. MFF Karlovy Vary, tvůrci zveřejňují plakát k filmu Úsvit. Autorkou plakátu je renomovaná hollywoodská designérka Desi Moore. Ve filmové...