Jablka k podzimu neodmyslitelně patří. Jsou doslova „napěchovaná“ zdravím a při pravidelné konzumaci Vás spolehlivě ochrání před všemi podzimními neduhy. Sehnat v supermarketu kvalitní jablka je ovšem téměř nemožné. Jediná rada, jak získat chutné a čerstvé ovoce, zní: Nakupujte přímo u pěstitelů. Budete vědět, odkud plody pocházejí a ještě navíc ušetříte. Pokud to máte k ovocnářům daleko, nezoufejte! V pátek, 11. října, přijedou pěstitelé za Vámi. Na pražském Náměstí Jiřího z Poděbrad se totiž uskuteční Jablečné slavnosti.
Nabídnuto bude to nejlepší, co se v českých sadech letos urodilo. Těšit se můžete na tradiční i méně známé odrůdy jablek. Ať už sháníte plody na uskladnění nebo k okamžité konzumaci, určitě si vyberete. Z Jablečných slavností si také můžete odnést závin, koláče, nebo křížaly. Nabídka jablečných pochoutek bude skutečně široká a na své si přijdou i ti, kteří sladkému neholdují – paštika s jablky zaručeně nenechá nikoho chladným. Samozřejmostí je také čerstvý mošt – na slavnosti přijede pojízdná moštárna, takže si budete moci sami namoštovat své favority. Tvořivá dílna tentokrát dětem i dospělým nabídne možnost, vyzkoušet si umělecké vyřezávání z ovoce. Chybět nebude ani hudební vystoupení – živě zahraje například skupina Fribbles.
Akce se koná pod záštitou Ministerstva zemědělství a Ovocnářské unie. Předseda Ovocnářské unie, Martin Ludvík, se Jablečných slavností osobně zúčastní.
Mimochodem – věděli jste, že odborníci doporučují sníst aspoň jedno jablko denně? Důvod je prostý – jablko je doslova „továrna plná vitamínů.“ Pomáhá z těla vylučovat toxické látky a účinně obnovuje střevní mikroflóru. Navíc usnadňuje vstřebávání vápníku a hořčíku, čímž se podílí na prevenci osteoporózy. Jablka také účinně bojují proti průjmu či zácpě, čistí krev, snižují hladinu tuků v krvi a redukují cholesterol.
Dlouhodobé výzkumy v Japonsku navíc prokázaly, že pravidelná konzumace jablek snižuje krevní tlak.
Zdroj foto: internet
< Předchozí | Další > |
---|