Bratření poezie a hudby v podání sourozenců Miroslava a Vladimíra Václavkových se odehraje v šumperské knihovně

Bratření poezie a hudby v podání sourozenců Miroslava a Vladimíra Václavkových se odehraje v šumperské knihovně

Tisk

bratreni perexBratření je název autorského podvečera poezie a hudby, který připravuje Městská knihovna v Šumperku na čtvrtek 22. května. Vystoupí v něm bratři Miroslav a Vladimír Václavkovi, výjimečné osobnosti současné literární i hudební scény.

 

 



„Narodili se v Rýmařově, patří k výrazným postavám spjatým s oblastí jesenických hor a podhůří, jejich význam však regionální úroveň přesahuje,“ uvedla Kamila Šeligová z Městské knihovny Šumperk.
Starší Vladimír patří k předním osobnostem české alternativní hudební scény. Mladší bratr Miroslav, jenž žije v Šumperku, na sebe upozornil především poetickou knihou vzpomínek na dětství Člunky.
„Svými texty doprovází hudbu bratra Vladimíra, ale také skupin Bluesberg a Hynkovy Zámky. V nakladatelství Knižní klub mu letos vyšel válečný román Železné včely,“ upřesnila Šeligová.
Kromě prózy Miroslav Václavek píše také básně, které publikoval v antologiích Ptáci z podzemí a Míjím se s měsícem i v literárním časopise Divoké víno. Český rozhlas knize Člunky věnoval pořad z cyklu Setkání s literaturou, svou tvorbu představil také v České televizi, Divadle Husa na provázku i na festivalu Krylonoce.

bratreni plakat

Autorem plakátu je Petr Válek.

„Hudba Vladimíra Václavka je a vždycky byla něčím jiná, nekompromisně silná. Jeho hudební začátky jsou spojeny s Ivou Bittovou a Pavlem Fajtem. Založil s nimi legendární skupinu Dunaj,“ připomněla Šeligová.
Jako kytarista a zpěvák se Vladimír Václavek uplatnil také v hudebních formacích E, Rale, V.R.R.M., Theatre Royal, Čikori, Klar a dalších. Dvě alba, na nichž se podílel, obdržela cenu Anděl Akademie populární hudby. Legendární Bílé inferno získalo cenu hudebních kritiků i Zlatou desku.

bratreni Vaclavek

Vladimír Václavek

Poeticko-hudební setkání s bratry Václavkovými se odehraje v šumperské knihovně ve čtvrtek 22. května od 18 hodin. Vstupné stojí 50 korun.

Foto Městská knihovna Šumperk


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro duši autora je psaní jako pro tělo člověka dýchání

archiv Lucia BraunováJiž v dětském věku si ráda vymýšlela příběhy a když se naučila psát, tak je přenesla na papír. V roce 2014 vyšla Lucii Braunové první kniha Nič krajšie už nepríde a psaní už neopustila. Letos jí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Herecká závist

zavist perexNení nad to, když má dítě zájem o nějakou činnost a zároveň v ní vyniká. Takto začínalo mnoho úspěšných sportovců. Ale hodí se to, i pokud se jednou stane člověk odborníkem na výpočetní techniku, lékařem či konstruktérem.

...

Literatura

Lhotákův vláček opět míří mezi děti

vlacekobalkaNakladatelství Albatros přináší nejen dětem nové vydání mnoha generacemi milovaného a jako rodinnou vzácnost uchovávaného leporela Šťastně dojeď, dlouhý vláčku!, jehož stránky zdobí nostalgický půvabné ilustrace jednoho z nejznámějších českých ...

Divadlo

Švandovo divadlo chystá Srpnové světlo, příběh absolutní lásky. Režisérem novinky bude sám autor Martin Františák

srpnove svetlo 200Srpnové světlo, novou českou hru renomovaného divadelníka Martina Františáka, uvede 24. září ve světové premiéře pražské Švandovo divadlo. Poetický příběh lásky s prvky thrilleru vypráví o neobvyklém milostném čtyřúhelníku lidí žijící...

Film

Cesty pánů Hanzelky a Zikmunda po světě

hanzelkazikmund perexV dobách, kdy československé televizní vysílání bylo teprve v plenkách a kdy informace o dění ve světě dostával divák především prostřednictvím filmu (a to jak díky cestopisným dokumentům, tak týdeníkům, uváděným před celovečer...