Noe – ještě jinak

Noe – ještě jinak

Tisk

Noe-komiks perexNapsat recenzi na jakoukoliv čtyřdílnou knihu, pokud si přečtete pouze první díl, je velmi obtížné. Je to jako malá ochutnávka. Namlsáte se a chtěli byste víc. 1. díl komiksu Noe: Trest za krutost vypadá velmi poutavě. Navíc čtenáře láká na film Noe s Russellem Crowem v hlavní roli, ve 2D a 3D s českými titulky i dabingem, který se promítá v kinech od 27. března 2014. Podkladem je známý biblický příběh o potopě světa, fantazijně rozvinutý a rozpracovaný Darrenem Aronofskym a Ari Handelem, který výtvarně vyjádřil zkušený Niko Henrichon.

 

 


Celý komiks přijal podobu klasických evropských alb s tvrdými deskami. První díl vyšel ve francouzském nakladatelství Le Lombard v roce 2011. V české verzi jej vydalo nakladatelství dětské literatury Albatros v roce 2014. Hlavním hrdinou je Noe, žijící v době mravní zkázy lidstva a značného sucha. Má vize, že přijde potopa, protože stvořiteli dochází trpělivost s nemravnými lidmi. Raději vše zničí, než by se díval na ten úpadek. Noe se snaží se ochránit svou rodinu a varovat lidstvo. Cestuje do Babylonu, ale se zlou se potáže. Důležitou roli přisoudili autoři obrům, kteří bývali anděly, ale přišli o svá křídla, když sestoupili z nebe, aby ochránili lidstvo, zasvětili je do magie a vědy. Lidé proměnili tyto dary v nástroje zkázy a obry zdecimovali. Zbylí obři lidem nevěří. Noa nejprve uvězní, ale pak jej propustí. Noe s obrem jménem Ogo cestuje k Araratu. Stane se zázrak a vytryskne voda v místě, kam Noe zasadil semeno. Tím se děj prvního dílu uzavírá.

Pokud by někdo očekával, že se seznámí s příběhem z bible, bude asi zklamán. Variant na známé téma je mnoho. Autoři se lehce odrazili od základu a doplnili si bílá místa po svém. Přestože je tento příběh určen čtenářům od 1O let, je to spíše typický příběh pro dospělé fanoušky komiksu, které může zajisté uspokojit. Komiksové zpracování je zdařilé a sugestivní. Fantazii se zde meze nekladou. Kresby zaujmou.

Je pravděpodobné, že i ostatní tři díly (Vše, co se plazí po zemi; Čtyřicet dní a čtyřicet nocí; Kdo prolije krev) budou v podobném duchu. Už teď jsem na ně zvědavá. Ráda pak porovnámkomiksové zpracování s filmovou verzí.

Noe. Kniha první: Trest za krutost/ NOÉ 1 – Pour la cruauté des hommes

Noe-komiks

Autoři: Darren Aronofsky, Ari Handel, Niko Henrichon
Přeložila: Lucie Šavlíková
Žánr: komiks
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2014
Počet stran: 72
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Mladá fronta

www.kniha.cz/noe-trest-za-krutost/d-295642/

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Party manažerka Vítání prváků vzkazuje: „Jsem Sebi. Přijďte!“

sebi 200Kdo nebyl na Vítání, jakoby nikdy nestudoval! To nyní musí pochopit všichni čtenáři tohoto rozhovoru s party manažerkou letošního Vítání prváků charismatickou Sebi Hájkovou. Ta na sebe práskla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pocta japonskému meči

pocta japonskemu meciV Policejním muzeu v Praze můžete ještě do 21.12.2012 zhlédnout jedinečnou výstavu, která nese název Pocta japonskému meči. Veřejnosti jsou zde vůbec poprvé představeny japonské meče a mečové zášt...


Literatura

Jeden rok s půvabným únoscem

365 dni anotace 200Dostala se mi do rukou kniha 365 dní, která je předlohou stejnojmenného filmu populárního na Netflixu. Pokud máte rádi erotické čtení, nesmíte si ji nechat ujít!

...

Divadlo

Nezapomenutelná Adina Mandlová ožije na scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi

Adina2001000 tváří Adiny je další z autorských projektů Městského divadla v Mladé Boleslavi, který sleduje životní osudy kdysi herečky Adiny Mandlové. Slavnostní premiéra hry Daniely Sodomové proběhne 30. září. Režisérka a choreografka Adéla Stodolová patří k nejvý...

Film

Letní filmová škola zveřejnila denní program. Dalším hostem festivalu bude Lav Diaz

LFS23 newsletter – 2 (2)Hostem 49. Letní filmové školy Uherské Hradiště bude filipínský režisér, držitel Zlatého lva z Benátek Lav Diaz, který převezme Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. V rámci doprovodného programu vystoupí Davi...