Jsem občas tvrdohlavý a rád jdu proti proudu, říká Pavel Oparty

Jsem občas tvrdohlavý a rád jdu proti proudu, říká Pavel Oparty

Tisk

pave l oparty perexMalíř, grafik, fotograf a nyní i autor oděvní kolekce. To všechno je Pavel Oparty, který žije kousek od Ostravy. Má za sebou několik výstav, kde se prezentuje nápaditými variacemi svého výtvarného talentu. Známá je jeho volná tvorba či portréty známých osobností. Navíc velice rád kombinuje právě tváře s abstraktními prvky, což je specifický znak jeho práce. Stejně tak kombinuje i obrazy do koláží, které vytvářejí celek šatů, což odstartovalo jeho další éru v oděvním průmyslu…

Jak se daří ve tvé malířské tvorbě a kdybys měl charakterizovat letošní rok, tak co jsi všechno vytvořil?
Z mého pohledu je tento rok velice nestabilní, což se samozřejmě i nějakým způsobem zrcadlí nejen v mé malířské tvorbě. První týdny pandemického charakteru a nejistot se podepsaly na stopnutí nebo přesunutí naších různých projektů na další měsíce či rok, přes to všechno jsem se snažil pokračovat v produkci dalších děl, i když tvorba neprobíhala standartně v takové míře jako předešlé roky. Kromě malby obrazů jsem dále pokračoval taky ve vytváření nových návrhů látek z mých obrazů.

pavel oparty1

Jaká témata tě v poslední době uchvátila?
Myslím, že to mám pořád stejné jako v minulosti, neustále čerpám z koloběhu života, baví mě příroda, hudba, lidi, zvířata a vše, co k životu patří. Kolem nás je nepřeberné množství inspirace, stačí se jen rozhlédnout, zamyslet a pak už to jde samo. Naše životy jsou jedno velké téma, které nabízí spoustu situaci či příběhů, které lze dále nějakým způsobem zpracovat, třeba právě formou nějakého díla - slovem, grafiky, fotografie či hudby.

 pavel oparty4

"Základním pilířem značky Oparty design je využití mých obrazů a grafik, které se přenášejí na látky a tím vznikají originální kousky oblečení."

Pokud vím, tak maluješ i portréty…?
Součástí mojí produkce jsou také portréty, které si velice často rád vytvářím k obrazů svému, pokud se jedná o mojí vlastní volnou tvorbu, tak velice rád kombinuji právě tváře s abstraktními prvky, myslím, že je to celkem specifický znak mojí práce.

pave l oparty

Stejně tak maluješ známé tváře? Koho v poslední době?
V poslední době jsem maloval například Lucii Bílou, které se obraz předával na nedávném koncertě anebo Annu K., Whitney Houston, Charlie Chaplina a další... V současné době pracuji na portrétu Cardi B., a už delší dobu se chystám zvěčnit Stewie Wondera…

Jak už bylo řečen, děláš také do grafiky a dobře fotografuješ…
Díky za kompliment, bohužel tento rok fotografování moc nepřál skrz různé zákazy. Co se týče mojí grafické sféry, tak tady dochází v posledních letech k zásadnímu zlomu, kromě klasické grafiky jsem se začal věnovat také trochu oděvnímu průmyslu. V roce 2016 jsem dostal nápad a následně vytvořil svojí první vizualizaci fashion kolekce mojí značky Oparty design. Realizace trvala nějakou dobu, ale na konci roku 2018, a to ve spolupráci s Naďou Kročkouvou, majitelkou agentury Enami, se natiskla první látka, která odstartovala mojí další éru. Postupem času přibývaly další a další látky, z nichž se začalo šít a k dnešnímu datu je na světě naše první oficiální kolekce hotová. Základním pilířem značky Oparty design je využití mých obrazů a grafik, které se přenášejí na látky a tím vznikají originální kousky oblečení. Vzhledem k tomu, že jsem občas tvrdohlavý člověk a rád jdu proti proudu, tak i naše značka tomu odpovídá. Mám rád svět barev, takže nečekejte žádnou klasiku v nudných jednolitých barvách. Snažíme se vytvářet zábavnou kolekci, která má vybočovat ze zažitých stereotypů.

pavel oparty2

Kromě abstraktních obrazů se často objevují i světové osobnosti, ať už ze světa hudby nebo filmu.
Rád kombinuji i obrazy do koláží, které vytvářejí celek jako například šaty nazvané „Hvězdy první republiky“, které jsou poskládány ze tří mých různých obrazů - Adiny Mandlové, Lídy Barové a Vlasty Buriana. Obrazy jsou tvořeny tužkama a v případě Buriana akrylem na plátno.

Co prezentace, výstavy? Kde jsi vystavoval a co máš v plánu v nejbližší době?
Jak už jsem zmínil, tento rok moc nepřeje kultuře a z tohoto důvodu bylo spoustu projektů buď zrušeno nebo přesunuto na další rok s výjimkou jednoho, který proběhla 5 října v Městské knihovně v Orlové, pokud do té doby nepřijdou další nařízení a zákazy. Značka Oparty design ve spolupráci s Enami předváděůa poprvé oficiálně kompletní fashion kolekci na křtu knihy Hanky Kavalové. Součástí tohoto projektu byla taky mini výstava mých obrazů a grafik.

pavel oparty3

Co tvůj volný čas a relax?
Ve volném čase velice rád sportuji, přes léto vyhrává jednoznačně kolo a plavání. V zimě občas i sáhnu po nějaké knížce, především jde o literární díla faktů, neustále prahnu po nových informacích nejen z oblasti umění, ale především historie, psychologie či zoologie.

Foto Pavel Oparty


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Magdalenou Wagnerovou

200 rozhovor„Rok co rok si naplánuji na léto nejvíc práce,“ řekla nám spisovatelka Magdalena Wagnerová

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jirka Hadaš: „Mám vždy velkou radost, když s námi děti blbnou a řádí a jsou spokojené.“

hadas perexZanedlouho se bude v Amfíku Bukovina u Uherského Hradiště konat velká akce pro děti – Pigyáda. Na ní se objeví dětmi oblíbený kouzelník Jirka Hadaš, který je velmi dobrým kamarádem s prasátkem Pigym. Neváhali jsme proto a položili mu několik ot...


Literatura

První den mého života

prvni den meho zivota 200V srpnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství XYZ kniha se záhadným názvem První den mého života oceňovaného italského režiséra Paola Genovese. Necháte se nalákat na přečtení?

 

...

Divadlo

Zdenek Merta a jeho hosté si zahrají u klavíru v Městském divadle Brno

merta200Kdo zná Zdenka Mertu více než jen jako výtečného klavíristu z divadelních a koncertních sálů, ví, že je tento muž výborným a vtipným společníkem, šarmantním svůdcem nečekaných myšlenek a také pozoruhodným vypravěčem s uměním naslouchat jiným. Na hudbu po...

Film

Jako nikdy vhlédneme do duše umírajícího umělce

200filmFilmový obraz lidí, vědomých blížícího se konce své pozemské pouti, zdůrazňoval v minulých desetiletích hlavně jejich nenadálou aktivitu, kdy se pokoušeli něco změnit či prosadit - z české tvorby lze uvést zejména Kachyňova Směšného pána (1969), jatého př...