Na našich představeních bývá veselo, říká Jiří Zbořil

Na našich představeních bývá veselo, říká Jiří Zbořil

Tisk

zbor perexModerátor a organizátor kulturních vystoupení Jiří Zbořil jezdí po republice s Divadlem Evy Hruškové, s Janem Přeučilem nebo se zpěvačkou Marcelou Březinovou. „Je vidět, že lidé byli dlouho doma a strašně jim chybí sociální kontakt - pobavit se, dát si skleničku a poklábosit o životě. To je strašně důležité,“ říká.

 

Jaký vás čeká pracovní rok?
Letošní rok 2022, rok se samými dvojkami bude, pokud nám to situace dovolí a já pevně věřím, že ano, ve znamení výjezdů s našimi představeními za diváky po celé naší krásné zemi. Nejčastěji jezdíme s Divadlem Evy Hruškové na různá místa hrát pohádky pro děti, ale také vystupujeme i pro dospělé v našem hudebně zábavném pořadu Jana Přeučila.

zbor3

S jakými představeními?
V podání Evy Hruškové a Zdeňka Rohlíčka mohou děti vidět krásné pohádky plné úžasných písniček a také si v těchto pohádkách samotné děti zahrají. U dětského diváka mají obrovský úspěch. V nabídce máme okolo jedenácti pohádek, takže je z čeho vybírat. A když zrovna nehrajeme pohádky pro děti, rádi pobavíme dospěláky s představením pro dospělé. Společně s Janem Přeučilem a Evou Hruškovou máme hudebně zábavný pořad plný zábavných historek z mistrovy tvorby, písničky, které si společně s námi mohou lidé zazpívat a také soutěžíme o různé ceny. Na místa se opakovaně vracíme a vracíme se tam moc rádi. Všichni rádi objevujeme nová místa a poznáváme nové přátele.

zbor1

S čím ještě do regionů vyjíždíte?
Součástí našich zájezdů bývají někdy i workshopy herecké tvorby, na kterých učíme společně s Janem Přeučilem a Evou Hruškovou místní divadelní soubory. To nás také velmi baví. Jako bonbónek máme pro fajnšmekry v nabídce rétorickou laboratoř Jana Přeučila. Nejezdím však jen s touto skvělou partou lidí, máme také společný pořad se zpěvačkou Marcelou Březinovou, která nikdy nezkazí dobrou náladu. Na těchto recitálech bývá také hodně veselo.

Můžete prozradit něco ze svého pracovního diáře?
To mohu. Absolvovali jsme vystoupení na zámku Šluknov, pokračováním je Rumburk, Nový Bor, Česká Kamenice, obec Rybníky a další místa naší krásné země. V létě se můžete vidět s Evou Hruškovou, Zdeňkem Rohlíčkem a Janem Přeučilem na hradě Svojanov, kde pravidelně probíhá divadelní pouť.

zbor2

Jiří Zbořil a Marcela Březinová

Jak těžké či jednoduché je v současné době pořádat kulturní akce?
Myslím si, že je to pořád stejné, co se organizace týká. Horší to bývá s návštěvností, někteří lidé se stále bojí chodit do divadla a na akce, ale pevně věřím, že se život vrátí brzy do normálu. Mám radost, že na našich vystoupeních je vždy plno.

Jak lidé reagují?
Diváci jsou úžasní. Přátelští. Je vidět, že byli dlouho doma a strašně jim chybí ten sociální kontakt - pobavit se, dát si skleničku a poklábosit o životě. To je strašně důležité. Jak říká Jan Přeučil: "Umění života spočívá v tom, uvědomovat si krásu všedního dne".

Redakce

Foto: archiv J. Zbořila


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Petrová: Nepříjemnosti života mne obohatily a ozdravily

raw200Kdysi začala s raw food, jako téměř každý, převážně ji k tomu vedly zdravotní důvody. A založila postupně dva weby věnující se především receptům a stravování, které sama považuje za zdraví podporující. A nyní se objevila jako součást knihy, která nejen prop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Therion: “Jako vždy bude velkým potěšením u vás hrát”

therion 200Tento vzkaz nám předává Christofer Johnsson ze švédské metalové skupiny Therion. Ta je headlinerem festivalu Made of Metal, který se koná 15. až 17. srpna v Hodoníně. Přivezou si novou zpěvačku...


Literatura

Co se stane, když policie má dva vrahy a dvě oběti v jednom?

55 200V nakladatelství Domino vyšla zajímavá a trochu jiná detektivka nazvaná 55. Jejím autorem je irský spisovatel James Delargy.

...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Začalo natáčení nového filmu Davida Laňky ÚTĚK

UtekPrvní klapkou začalo 6. listopadu v Říčkách v Orlických horách natáčení rodinného filmu Útěk podle stejnojmenné knižní předlohy Oty Hofmana. Štáb v čele s režisérem a scenáristou Davidem Laňkou v Říčkách zůstane do 26. listopadu. V hlavních rolích na...