Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

Tisk

archiv Markéta Stehlíková 4Divadlo začala hrát již během studií na DAMU, když hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde v současné době hraje Markéta Stehlíková v inscenacích – Dámský krejčí, Linda Vista nebo Babyboom. Do povědomí diváků se dostala zejména díky roli policistky Kláry v nekonečném seriálu Ulice, kterou hraje již sedmým rokem.

Vyrůstala jste s mladším bratrem v Ostravě v neumělecké rodině. Co vás přivedlo k herectví? Někde jste řekla, že umělecké sklony jste zdědila po dědečkovi z matčiny strany a rodiče z vás chtěli mít doktorku nebo právničku. Čím jste chtěla být vy?

Já jsem asi o tom nikdy nepřemýšlela, jakože bych měla nějaký sen. Měla jsem spolužáka a ten od první třídy vykřikoval, že bude hasič a já mu záviděla, že ví, co chce. Asi jsem chtěla pomáhat lidem, pečovat. Buď být sestřička, nebo doktorka. Ale zase teď můžu být tím vším v roli.

Na DAMU byly vašimi spolužačkami Barbora Poláková nebo Zuzana Stavná, která pochází ze Slovenska, z Košic a díky ní jste psala básničky ve slovenštině a později jste si zase zahrála ve videoklipech Báry Polákové. A co dnes píšete ještě básničky?

Básničky už ne. Občas postřehy ze života. Myšlenky. Chtěla bych dodržovat pravidelnost v psaní deníku, ale já mám s pravidelností asi trochu problém.

archiv Markéta Stehlíková

Již během studií jste hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde hrajete v inscenacích – Dámský krejčí, Linda Vista nebo Babyboom. Jaké role ráda hrajete? Je vám bližší drama nebo komedie?

Nemám vysněný typ role. Musí mě postava něčím nadchnout. Oslovit. Musím rozumět jejím pochodům a dokázat rozeznat emoce. To mě baví strašně tohle zkoumání. A pak pozorovat jak se mi ten nový typ člověka vkrádá do opravdického života. A pak zas musí odejít. Nechci bydlet se všemi těmi holkami.

I když jste hrála v několika filmech, do povědomí diváků jste se dostala zejména díky roli policistky Kláry v nekonečném seriálu Ulice. Jak se vám role hraje?

Hraje se mi krásně. Už skoro 7 let. Je součástí mně. A nejvíc jsem ráda, jak pozoruju ten život postavy, kterou jsem spoluvytvořila a čerpám z vlastního života. A někdy se nám to v něčem potká. Hraju to, co žiju.

Objevila jste se také v německém špionážním filmu Pod jedním nebem. Jaká byla spolupráce se zahraniční produkcí?

To byl takový sen, o kterém jsem ani nesnila. Byla to mimořádná práce, velká škola v přístupu k práci. A samozřejmě setkání se s maximální profesionalitou.

archiv Markéta Stehlíková 2

Vyzkoušela jste si také roli modelky, když jste stála modelem kadeřníka Jana Kořínka a spolu jste se zúčastnili světového semifinále soutěže v Paříži. Jaká to byla pro vás zkušenost?

To považuju za velké vykročení ze své komfortní zóny. Samozřejmě výlet do Paříže s mými kamarády (Jan Kořínek a Jan Čtvrtečka, majitelé kadeřnictví) byl božský. My si to vždycky umíme užít, ale takovou trému jsem neměla asi nikdy v životě. Obvykle v divadle mohu prezentovat nějakou postavu, tady jsem byla sama za sebe. Ale s lákou na to celé vzpomínám.

V soukromí jste maminkou. Vedete vaši dceru také k umění?

Snažím se. Vyrůstá v tom, že máma chodí do divadla. Občas jde se mnou a miluje to tam. Jedno mé představení už viděla pětkrát. Začala jako dítě nahlížením v zákulisí, dnes už si sama chodí sedat do hlediště. Jinak samozřejmě máme rádi galerie a taky velká část našich přátel jsou umělci. No, uvidíme, čemu se bude chtít v životě věnovat.

archiv Markéta Stehlíková 3

A co odpočinek a koníčky? Máte na ně čas?

Miluju odpočinek, válení se ve voňavé posteli. Miluju čtení, miluju procházky a poslouchání podcastů. Někdy je čas, někdy se nestíhám pomalu ani najíst. V mém životě chybí pravidelný režim, ale je to tak jak to je a já jsem šťastná.

Markéta Stehlíková

  • Narodila se v Ostravě 28. 6. 1984. 
  • Vystudovala hudebně-dramatický obor na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a herectví na DAMU v Praze.
  • Film a TV – Ulice, Single Lady, Krásno, 3 sezóny v pekle, Muži v říji. 
  • S Bárou Polákovou natočila videoklipy – Kráva, Nafrněná, Generace.
  • Má mladšího bratra a dceru Josefínu.

archiv Markéta Stehlíková 5


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ježíš je mou největší srdcovkou, říká textař a libretista Michael Prostějovský

michael perex 1
I když je autorem textů k mnoha starším hitům, v posledních letech zazářil Michael Prostějovský především jako libretista světových muzikálů, které se v Česku hrají. Tím prvním byl Jesus Christ Superstar, ale přebásnil do češtin...


Literatura

Batman má problémy s ptactvem

batman sovi tribunal 200Scott Snyder (Americký upír) s Gregem Capullem (Spawn), který mimo jiné dělal i obaly k deskám kapel jako Korn nebo Disturbed, dali hlavy dohromady a ...

Divadlo

Osmý ročník Pernštejnlove startuje předprodej a láká na Robina Ferra nebo Válku Roseových v podání Divadla Tramtarie

pernstejnlove-200Na pět červencových dnů od 25. do 29. července se Zámek Pardubice a jeho nádvoří, parkán i valy stanou dějištěm 8. ročníku divadelního festivalu pod širým nebem Pernštejnlove. I letos láká na řadu kvalitních divadelních představení, kte...

Film

Mimořádná událost pro fanoušky českého humoru i milovníky vlaků

MU Jana Plodkova Igor Chmela 01 foto Jaroslav KutheilMimořádná událost je sympatickou českou komedií, jejíž zápletka se inspirovala skutečnou příhodou. Jestli se chcete od srdce zasmát a už vás nebaví velké množství ne...