Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Tisk

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odstartuje na Prima family již pátá řada. Co tedy očekávat? Na co se máme těšit? Čtěte ...


Právě natáčíte pokračování úspěšného pořadu Ano, šéfe! Na co se mohou diváci těšit a přijdou nějaké změny oproti předchozím dílům?
Vítězná sestava se nemění, je to tak? Bude to, myslím si, typické „Ano, šéfe!“ s otřesným jídlem a neuvěřitelnými majiteli…

Objeví se v nových dílech opět Roman Vaněk, případně další zajímaví hosté?
Žádní zajímaví hosté se konat nebudou. Pokud by se konali, asi bych Vám to stejně neměl říkat :-)

Jeden z dílů byl natočený v Bavorsku. Můžete porovnat mentalitu místních kuchařů oproti českým? Najdeme v ní nějaké výrazné rozdíly?
Já se obávám, že se jedná o věci, které jsou nesrovnatelné. Ti dobří kuchaři, u kterých my bohužel netočíme, jsou před námi o pěkný kus. Srovnávání mentality Bavorska jako bývalé nejbohatší republiky světa a Čech snad ani není možné. Přesto se zdá, že v restauračním businessu na úrovni, na které natáčíme, mají obě země překvapivě mnoho společného…

Jinak práce v Německu a u nás – to jsou dva zcela rozdílné světy.

Zdeněk Pohlreich

Navštívíte opět celou řadu měst a restaurací. Pomáháte radši v luxusních restauracích nebo v klasických hospodách?
Já bych měl nejradši hospody s nějakými bohatými a arogantními pit…ci, kteří do svého snu o luxusní restauraci napumpovali už spoustu milionů, a pořád jim to nejde, protože o tom vědí kulový. Zdá se ale, že nemají o natáčení zájem. Pochopitelně bych radši řešil lepší restaurace než hnusné putyky, to dá přeci rozum.

Dokážete lidi nejen pobavit, ale určitě i naštvat. Měl jste někdy během natáčení s někým opravdu hodně vyhrocené spory? Co Vás v kuchyni dokáže nejvíc vytočit?
Mně spory nevadí. Myslím, že to k formátu Ano, šéfe! patří. Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.

Nyní trochu z jiného soudku. Spolupracujete se střední školou gastronomickou v Braníku jako vedoucí odborného výcviku. Práce se studenty musí být někdy ještě těžší než s pracujícími kuchaři, ne? Nebo jsou naopak ještě plní elánu a snaží se víc než ti vyučení? Vystupujete při výuce stejně tvrdě jako při televizním vysílání?
Jsem jednoznačně toho názoru, že výchova tzv. po dobrém nemá žádný smysl. Naše branže je hodně tvrdá, takže čím dříve se mladí připraví, tím lépe.

Sepsal jste i několik knih. Kolik jich bylo a pro jaký typ lidí jsou určené?
Bylo jich, pokud vím, 5. Jsou určeny pro ty, kdo si uvědomují, že v jídle je něco víc než jen plnicí funkce a že dobré jídlo je nezbytná součást kvalitního života.

Zdeněk Pohlreich, Šéf na grilu

Máte mezi kuchaři i svého oblíbence, kterého uznáváte jako profesionála? Kdybyste měl možnost s kýmkoliv strávit den v kuchyni, kdo by to byl?
Mám rád všechen svůj personál v našich restauracích.
Den v kuchyni bych nejraději strávil s panem Robuchonem, kterého považuju za nejlepšího kuchaře planety.

Mezi Vaše podniky patří i Divinis Wine Bar. Prozraďte nám něco o této restauraci, komu byste ji doporučil?
Divinis je italská restaurace, kterou sice dělají Češi, ale zatraceně dobře. Doporučil bych ji tedy milovníkům italské kuchyně a italských vín. Nechoďte na oběd, máme otevřeno jen večer!

Nepřemýšleli jste o pokračování pořadu Na nože? Můžeme někdy očekávat i nové pořady, máte nějaké plány do budoucna? Nebo to prozatím necháváte osudu?
Já pořad Na nože už dělat nechci, moc mě to nebavilo a kromě toho se podobný formát bude teď vysílat na Nově i na TV Barrandov. Plány do budoucna jistě mám, ale ještě o nich nechci/nemůžu mluvit.

Zdroj foto: www.divinis.cz a www.academiaknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přečtu kolem pětačtyřiceti knih za rok a nejradši mám šálek dobrého kakaa

Vrata3Vratislav Šálek patří mezi výrazné osobnosti magazínu Kultura 21, pro který pilně pracuje již řadu let. Jeho hlavní pracovní náplní je komunikace s nakladatelstvím a zprostředkovávání knižních výtisků k recenzi. Co na sebe v rozhovoru prozradil?

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Francouzská klavíristka Justine Verdier: „Znám Dvořáka, Smetanu a Janáčka, už jsem hrála některé jejich skladby“

brick 200Nechte se tímto rozhovorem pozvat na vánoční závěrečný koncert "Festival Brikcius" - 3. ročník cyklu koncertů komorní hudby v Domě U Kamenného zvonu v Praze & Rok české hudby 2014 / VIOLONCELLO A KLAVÍR & PĚT JUBILANTŮ, který se koná ve čtvrtek 18....


Literatura

Kdo to tady řídí, když Bůh jede na dovolenou?

buh jedeAtmosféru, kterou Michal Čagánek do svých příběhů vplétá, bych nazvala „lehce éterickou, leč nohama stále na zemi“. Jak takový rozpor jako čtenář ustát? No, a to je právě ten zvláštní pocit, který ve vás roste s každou stránkou jeho knih. Jde to… 

...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Vymazlené DVD Super 8
ImageSuper 8, film režiséra J. J. Abramse, který se proslavil seriálem Ztraceni a natočil například Mission: Impossible III a Star Trek, byl dychtivě očekávaným blockbusterem, který vsadil na strategii přitáhnout do...