Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odstartuje na Prima family již pátá řada. Co tedy očekávat? Na co se máme těšit? Čtěte ...


Právě natáčíte pokračování úspěšného pořadu Ano, šéfe! Na co se mohou diváci těšit a přijdou nějaké změny oproti předchozím dílům?
Vítězná sestava se nemění, je to tak? Bude to, myslím si, typické „Ano, šéfe!“ s otřesným jídlem a neuvěřitelnými majiteli…

Objeví se v nových dílech opět Roman Vaněk, případně další zajímaví hosté?
Žádní zajímaví hosté se konat nebudou. Pokud by se konali, asi bych Vám to stejně neměl říkat :-)

Jeden z dílů byl natočený v Bavorsku. Můžete porovnat mentalitu místních kuchařů oproti českým? Najdeme v ní nějaké výrazné rozdíly?
Já se obávám, že se jedná o věci, které jsou nesrovnatelné. Ti dobří kuchaři, u kterých my bohužel netočíme, jsou před námi o pěkný kus. Srovnávání mentality Bavorska jako bývalé nejbohatší republiky světa a Čech snad ani není možné. Přesto se zdá, že v restauračním businessu na úrovni, na které natáčíme, mají obě země překvapivě mnoho společného…

Jinak práce v Německu a u nás – to jsou dva zcela rozdílné světy.

Zdeněk Pohlreich

Navštívíte opět celou řadu měst a restaurací. Pomáháte radši v luxusních restauracích nebo v klasických hospodách?
Já bych měl nejradši hospody s nějakými bohatými a arogantními pit…ci, kteří do svého snu o luxusní restauraci napumpovali už spoustu milionů, a pořád jim to nejde, protože o tom vědí kulový. Zdá se ale, že nemají o natáčení zájem. Pochopitelně bych radši řešil lepší restaurace než hnusné putyky, to dá přeci rozum.

Dokážete lidi nejen pobavit, ale určitě i naštvat. Měl jste někdy během natáčení s někým opravdu hodně vyhrocené spory? Co Vás v kuchyni dokáže nejvíc vytočit?
Mně spory nevadí. Myslím, že to k formátu Ano, šéfe! patří. Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.

Nyní trochu z jiného soudku. Spolupracujete se střední školou gastronomickou v Braníku jako vedoucí odborného výcviku. Práce se studenty musí být někdy ještě těžší než s pracujícími kuchaři, ne? Nebo jsou naopak ještě plní elánu a snaží se víc než ti vyučení? Vystupujete při výuce stejně tvrdě jako při televizním vysílání?
Jsem jednoznačně toho názoru, že výchova tzv. po dobrém nemá žádný smysl. Naše branže je hodně tvrdá, takže čím dříve se mladí připraví, tím lépe.

Sepsal jste i několik knih. Kolik jich bylo a pro jaký typ lidí jsou určené?
Bylo jich, pokud vím, 5. Jsou určeny pro ty, kdo si uvědomují, že v jídle je něco víc než jen plnicí funkce a že dobré jídlo je nezbytná součást kvalitního života.

Zdeněk Pohlreich, Šéf na grilu

Máte mezi kuchaři i svého oblíbence, kterého uznáváte jako profesionála? Kdybyste měl možnost s kýmkoliv strávit den v kuchyni, kdo by to byl?
Mám rád všechen svůj personál v našich restauracích.
Den v kuchyni bych nejraději strávil s panem Robuchonem, kterého považuju za nejlepšího kuchaře planety.

Mezi Vaše podniky patří i Divinis Wine Bar. Prozraďte nám něco o této restauraci, komu byste ji doporučil?
Divinis je italská restaurace, kterou sice dělají Češi, ale zatraceně dobře. Doporučil bych ji tedy milovníkům italské kuchyně a italských vín. Nechoďte na oběd, máme otevřeno jen večer!

Nepřemýšleli jste o pokračování pořadu Na nože? Můžeme někdy očekávat i nové pořady, máte nějaké plány do budoucna? Nebo to prozatím necháváte osudu?
Já pořad Na nože už dělat nechci, moc mě to nebavilo a kromě toho se podobný formát bude teď vysílat na Nově i na TV Barrandov. Plány do budoucna jistě mám, ale ještě o nich nechci/nemůžu mluvit.

Zdroj foto: www.divinis.cz a www.academiaknihy.cz


 

Přihlášení



Soutěže

Zvířata nejsou bez citu

Nakladatelství Portál vydalo velmi zajímavou knihu. Zve nás do obrovského světa zvířecích smyslů. A je mi až hanba, jak člověk s těmito smyslově bohatými zvířaty zachází a je dojemné, když je někdo miluje a plně respektuje jejich potřeby.
Portál

Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

Jednoduše ze dřeva s podtitulem Nábytek a předměty z nasbíraného dřeva je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada už v roce 2016 a loni se dočkala dotisku. Nadšení Antje Rittermannové je rozhodně nakažlivé!
Grada

Videorecenze knih

Rozhovor

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má ...

Hledat

Když se v písních stmívá

Album Martina Hejnáka Chmýří, které vlastním nákladem vydal v roce 2021, obsahuje 14 (relativně) nových či zrevitalizovaných skladeb. Jednotlivé songy nejsou příliš dlouhé, takže i přes jejich celkový počet výsledná stopáž jen o fous přesahuje 30 minut.

Čtěte také...

Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Promlceno foto perex  k21Herci Karel Roden a Sabina Rojková vytvářejí hlavní role v připravovaném filmu Promlčeno. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě promlčení vraždy. Režisér Mirek Veselý říká, ...


Literatura

Temnější odstíny Švédska

temnejsi odstiny 200John-Henri Holmberg  představuje sedmnáct krátkých próz švédských spisovatelů detektivně-kriminálních žánrů, které doposud nebyly u nás vydány. On sám (nar. 1949) patří mezi spisovatele (hlavně sci-fi), ale také překládá a je vyd...

Divadlo

Malované na skle: Jánošík po brněnsku

malovane na skle divadlo radostJuraj Jánošík je pro někoho národním hrdinou, který bohatým bral a chudým dával, někdo ho považuje pouze za zbojníka, který loupil, aby se sám obohatil. V brněnském divadle Radost můžete zhlédnout h...

Film

Průvodce nekonečným seriálem

ulice pruvodce serialem 200Na televizních obrazovkách se s ním setkáváme večer co večer po dobu 8 let. A o čem že je řeč? Přeci o seriálu Ulice, který odstartoval své vysílání 5. září 2005 a nadále se těší divácké přízni.