„Starý král ve vyhnanství“ obdržel Laureát ceny Alzheimer nadačního fondu pro rok 2014

„Starý král ve vyhnanství“ obdržel Laureát ceny Alzheimer nadačního fondu pro rok 2014

Tisk

alz 200V pražském „Rakouském kulturním fóru“ se 18.9. 2014 konala tisková konference u příležitosti uvedení románu rakouského spisovatele Arno Geigera a jeho publikace „Starý král ve vyhnanství“ ve spolupráci s nakladatelstvím „Mladá Fronta“, kde autor píše o svém otci, který onemocněl na sklonku života Alzheimerovou chorobou. Kniha byla v Rakousku vydána roku 2011 a na českém trhu je k dostání v překladu od roku 2013.

 

Na konferenci nechyběli - ředitelka „Alzheimer nadačního fondu“ Šárka Kovandová, ředitelka „Rakouského kulturního fóra“  Natascha Grilj, překladatel českého vydání  Tomáš Dimter, předseda správní rady „Alzheimer nadačního fondu“ doc. MUDr. Jakub Hort, komentátor Petr Fischer, malíř Tomáš Císařovský, autor knihy Arno Geiger, a herec a dabér Lukáš Hlavica, který návštěvníkům přečetl ukázku z výše zmiňované knihy. 

alz 1

 

Arno Geiger získal ocenění „Laureát ceny Alzheimer nadačního fondu pro rok 2014“ za svůj přínos k porozumění Alzheimerovy choroby široké  veřejnosti. K tomu se rovněž děkovně vyjádřila ředitelka „Alzheimer nadačního fondu“ Šárka Kovandová a neopomněla zdůraznit alarmující fakt, že Alzheimerova choroba bývá označována epidemií 21.století.

„Z psaného textu se stává text živým. Příběh Arnova otce a jeho boj s nemocí.“ „..omlouvá se svému otci, jelikož se mu přibližuje  až ve stavu, kdy se propadá mimo hranice „normality“ .“ „..Porážku se snažíme otevřeně.“ „..pracuje s prolínáním historie v našem životě. Jeho otec se ztrácí ve svém exilu a žije vzpomínkami.“ poznamenal Petr Fischer.

alz 2

 

„Jsem moc rád, že jsem tu knihu napsal. Chtěl jsem ji napsat za života táty, který zemřel před třemi měsíci. Osud mého táty v knize zůstává otevřený. Člověk by měl věřit v budoucnost. To nejhorší, co se stane je, když to vzdáte. Je zde budoucnost pro nemocné i jejich blízké. Pokud bych ji psal po jeho smrti, nebyla by tu víra v jeho budoucnost...“ „..rovněž jsem se účastnil i knižního veletrhu, kde mu lidé fandili a můj otec měl najednou budoucnost. Kniha dosáhla toho, že člověk s „Alzheimerem“ dosáhl respektu.“ „...Díky laskavosti je člověk něčím více a je mnohé. Objetí je gesto držení. Vše začíná a končí úctou.“ vyjádřil svůj pocit z knihy sám autor.

alz 3

 

Geiger rovněž obdržel obraz od malíře Tomáše Císařovského. Akce byla zakončena degustací vín, kde měli zájemci možnost přispět na konto „Alzheimer nadačního fondu“ koupí vín  „Cuvée A“ a „Rosé A“ . Patrony Alzheimer nadačního fondu jsou – spisovatelka knih pro děti Ivona Březinová a režisér Jan Hřebejk.


http://alzheimernf.cz

Zdroje fotografií jsou z facebookové skupiny "Alzheimer nadační fond" - Facebook


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kolikrát si připadám jak na houpačce, říká herec Martin Vrtáček

vrtacek 200Za dvacet let ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti toho získal herec Martin Vrtáček požehnaně. A nejsou to jen ceny publika i kritiky a ovace. Početná plejáda rozmanitých postav a charakterů z něj vybrousily osobnost, které nechybí pokora i sc...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na Šumavě připravují kurz vánočního pečení. Rezervujte si místo ještě dnes!

200spVanilkové rohlíčky, vosí hnízda nebo ořechové kuličky… Že se Vám sbíhají sliny, ale na přípravu takových dobrot si netroufáte? V tom případě se v pátek, 13. prosince, vydejte do Kašperských hor. Ve zdejší kavárně Nebespán café & apartment připravují na př...


Literatura

Paulo Coehlo a jeho knihy

coelho Brida 200Coelhove diela sú filozofického charakteru a nútia nás zamyslieť sa nad sebou samým a svojím okolím. Zamerať sa na svoje prežívanie. Každá jeho kniha nás učí niečo iné a poukazuje na veci, ktoré si bežne neuvedomujeme, núti nás zastaviť ...

Divadlo

Životní příběh Jiřího Plannera, který začínal kdysi v Semaforu, je hlavně o něčem

planner perexKniha Planner Story přibližuje osobnost Jiřího Plannera, který sice už dávno není hvězdou, ale má neskutečný tah. Už jako provozní šéf známého pražského divadla prošel neskutečnou spoustu dobrodružství, zážitků a ...

Film

Rosemary má děťátko – hororová klasika, která nezklame
ImageKam až sahá láska matky k dítěti? Je pro něj schopna obětovat i svůj život? Klasika mezi filmovými horory s příznačným názvem Rosemary má děťátko vychází začátkem února na DVD.

...