Mezinárodní den památek 2015 - brány památek dokořán

Mezinárodní den památek 2015 - brány památek dokořán

Tisk

BRANY PAMATEK PEREX18. dubna si svět připomíná kulturní dědictví. V Česku se tato akce protáhla na celý měsíc s podtitulem „Brány památek dokořán“. Města otevírají běžně nepřístupné objekty, pořádají výstavy, koncerty i přednášky. Dubnovou akci Brány památek dokořán přichystalo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Zúčastněná města se tak připojují k Mezinárodnímu dni památek a historických sídel 2015. Bohatý program přinese zejména víkend 18. až 19. dubna. Muzeum nabídne volný vstup Východočeské muzeum v pardubickém zámku nabídne 18. dubna volný vstup do šesti stálých muzejních expozic – výstavu skla, pohlednic, zbraní, hraček, numismatiky a expozici přírody východního Polabí. Bude zpřístupněná kaple Tří králů a uskuteční se prohlídka protiatomového krytu v zámeckých valech.

 


Centrum Klatov: Muzikálové melodie i katakomby
Se slavnými muzikálovými melodiemi vystoupí na radnici v Klatovech zpěvák Marián Vojtko. V pátek 17. dubna je připravena komentovaná prohlídka děkanského kostela Narození Panny Marie. V kostele sv. Vavřince se chystá vernisáž výstavy Architektura sochy. Za zvýhodněné vstupné lze vyrazit do Černé věže, Vlastivědného muzea Dr. Hostaše, katakomb a výstavního pavilonu PASK.

BRANY PAMATEK

Speciální prohlídky tajemného jihlavského podzemí
Jihlava
otevře brány vybraných památek a sídel 30. dubna. Vstup bude zdarma a navíc zájemce provede průvodce. Vyrazit lze i do domu dirigenta a hudebního skladatele Gustava Mahlera. Expozice dokumentuje prostředí, v němž Mahler prožil své mládí, zdroje jeho tvorby i pozdější vzájemné vztahy s Jihlavou. Jihlavské historické podzemí spojilo akci Brány památek dokořán s pálením čarodějnic. Návštěvníky čekají speciální čarodějnické prohlídky.

Na návštěvě u majitele chotěbořského zámku
18. dubna můžete na zámku v Chotěboři na Havlíčkobrodsku nahlédnout do soukromých prostor, kde vás přivítá sám majitel. Za vykopávkami do Znojma V jihomoravském Znojmě budou mít návštěvníci možnost navštívit 18. dubna unikátní expozici Archeologie na Horním náměstí 4. Výstava mapuje archeologické nálezy objevené při rekonstrukci historického jádra Znojma.

BRANY PAMATEK LOGO

Zábavné odpoledne v hřebčíně Napajedla.
Pestrý program chystají na sobotu 25. dubna v hřebčíně Napajedla na Zlínsku. Návštěvníky čekají projížďky na ponících, parkurové a drezuraní ježdění, přehlídka plemenných hřebců, hry i soutěže. Součástí programu bude také exkurze s průvodcem. Hřebčín Napajedla byl dlouhá léta nejúspěšnějším chovatelem v Československu, po jeho rozdělení v roce 1993 je nepřetržitě každým rokem nejúspěšnějším chovatelem v České republice.

BRANY PAMATEK 1

Svátek památek a sídel na Grabštejně
Den věnovaný čtvrtstoletí obnovy hradu Grabštejn. Formou moderované besedy nás od 14 hodin ve velkém sále východního křídla seznámí hlavní aktéři hradní obnovy s mnohdy nelehkým děním posledních více než dvou dekád.

Mezinárodní den památek na Kuksu
Hospitál Kuks připravil Speciální komentované prohlídky po rekonstruovaném areálu památky.

Na Bouzov za sníženou cenu
V rámci Mezinárodního dne památek nabídne tato památka prohlídky za sníženou cenu.

Den památek na zámku Krásný Dvůr
Návštěvníky čeká představení rekonstrukce novogotického templu a restaurování sochy polního maršála Karla Filipa Schwarzenberga.

Víkend na zámku Benešov nad Ploučnicí
Návštěvníci budou mít o víkendu 18.–19. dubna jedinečnou příležitost nahlédnout do jinak zapovězených prostor.

Zpřístupnění středověké věže na zámku Lemberk
Zámek Lemberk chystá mimořádné zpřístupnění středověké věže. Ratibořice: příběh zámku a zámek příběhů Zámek chystá prohlídky s rozšířeným odborným výkladem zkušeného průvodce. Během netradiční prohlídky ožijí málo známé osudy nebo zapomenuté děje a příběhy ze života majitelů zámku.

Speciální prohlídky zámku Skleník
Zámek nabídne speciální prohlídky se zaměřením na ikonografii nově restaurovaného prostoru zámecké kaple Navštívení Panny Marie, doprovázený scénickým osvětlením.

Jezeří otevře nepřístupné prostory
18. dubna bude zámek přístupný, prohlídky budou zaměřeny i na jinak nepřístupné části.

S průvodcem po schodech na věž
Komentovaná procházka s průvodci Ostravského informačního servisu zpřístupní schodiště na ochoz věže.

Svátek památek na Kratochvíli
O víkendu 18. a 19. dubna se zámek Kratochvíle připojí k oslavám Mezinárodního dne památek. Během celého víkendu bude návštěvníkům zpřístupněna velká prohlídka včetně kostela za cenu hlavní prohlídkové trasy.

Opočno zpřístupní panskou koupelnu
Panská koupelna zbudovaná kolem roku 1912 sloužila pro osobní potřebu majitele panství, knížete Josefa Colloredo-Mannsfelda.

Ctibor Čejpa, podle podkladů agentury Czechtourism a Národního památkového ústavu

www.npu.cz
www.czechtourism.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Na každém koncertě při rozloučení a poděkování přeji lidem, ať jsou zdrávi. A vše ostatní přijde samo.“

lakoma barka 200Českokrumlovská dívčí folková kapela Lakomá Barka v září oslavila 15. narozeniny. Velký to důvod k oslavě a třeba i zamyšlení, čím si děvčata za ta společně strávená léta prošla a jak to bude dál. To se sice nikdy ned...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Poslední rozloučení s Ájou Vrzáňovou

Aja 200„Když jsem stála na stupních vítězů, nade mnou vlála československá vlajka a hráli naši hymnu, uvědomila jsem si, že ranní vstávání, všechna odříkání těžké doby za války a namáhavý trénink – že to všechno stálo za to.“ Paříž, rok 1949. A myšlenky nové mis...


Literatura

7 dní hříchů naplněno sedmero hříchy

7 dni hrichu josef urbanSudety, první mírový den 9.května 1945…
Probouzející se ráno nedává zatím tušit, že následujících sedm dnů bude naplněno sedmero hříchy, že se stanou věci, které obrátí naruby životy starousedlíků z jesenických horských osad...

Divadlo

Letní Grébovka s Divadlem MA v srpnu láká na 20 divadelních večerů pod širým nebem

letni grebovka 200Dvacet romantických večerů pod širou letní oblohou v půvabném prostředí evokujícím italský Řím… tyto a spoustu dalších výjimečných zážitků slibuje v druhé půli prázdnin Letní Grébovka s Divadlem MA. Oblíbený projekt komorní divadeln...

Film

KOUZELNÁ TAJEMNÁ CESTA THE BEATLES

the beatles magical mystery tourPřehrávám si LP Magical Mystery Tour a při písni The Fool On The Hill se mi vybaví slova Zdeňka Rytíře, která zpíval Ota Petřina v písni Nebýt tebe z LP Super-Robot (1978): ,,Nebýt...