Desiaty ročník prináša so sebou medzinárodnú úroveň

Desiaty ročník prináša so sebou medzinárodnú úroveň

Tisk

identifikacni kod 200Slávnostné odovzdanie ocenení laureátov Identifikačného kódu Slovenska pre slovenských a zahraničných tvorcov sa uskutoční 18. decembra v reprezentačných priestoroch Hudobnej siene Bratislavského hradu.

 

 

Tento rok si prevezme od autora projektu Ľuboslava Mozu ocenenie 14 osobností za významný prínos v kultúre a najmä za dlhodobé vytváranie jej skutočných hodnôt z rúk. Zaujímavosťou desiateho ročníka bude, že po prvýkrát získa ocenenie aj americká maliarka. „No nielen to. Aj keď je každý ročník pre nás nový menami a tvorbou laureátov, novinkou je, že projekt získava medzinárodnú úroveň a stáva sa súčasťou práce Európskej akadémie vied a umení,“ uviedol Moza.

identifikacni kod1

Identifikačný kód Slovenska je názov projektu ako i prestížnej ceny, ktorú spravidla každoročne udeľuje občianske združenie Artem. Súčasťou udeľovania cien je predstavovanie tvorby vybraných osobností slovenskej i svetovej kultúry, jej sprístupňovanie a propagovanie pre čo najširšie vrstvy obyvateľstva. Jeho poslaním je pripomínať verejnosti význam kultúrnych hodnôt minulosti i prítomnosti a podporovať ich dnešný rozvoj. Klásť dôraz na umenie, ktoré je súčasťou kultúrneho bohatstva dnešného Slovenska. Umenie, ktoré je a zostane trvalým nositeľom identifikačného kódu tejto krajiny.

identifikacni kod 2

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Herec Dalibor Gondík hraje na bicí v novém kvartetu Pink Swing!

gondik 200Dalibor Gondík svoji lásku k hudbě neskrývá. Nyní je ale poprvé součástí hudební kapely. A ne jen tak ledajaké. Připojil se ke swingovému kvartetu, které založil legendární multiinstrumentalista Petr Kroutil, a hraje v něm na bicí.

...

Literatura

Děsivý pojem „Sonderbehandlung“

zvlastni zachazeni 200Je to už sedmdesát let od osvobození koncentračního tábora Osvětim. Dlouhá doba na to, abychom o životě za ostnatými dráty věděli mnohé. Opak se ale zdá býti pravdou. Pojďte se seznámit s těmi, kteří přežili běsnění druhé sv...

Divadlo

Palmovka přežila. Svou scénu otevře veřejnosti premiérou o Stalinovi.

palmo200Od dob ničivých povodní v roce 2013, proběhla v Divadle pod Palmovkou rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor budovy  spolu s výměnou vedení a ostatního personálu. Jen díky vstřícnosti a pochopení dalších divadelních scén se podařilo částečný chod divad...

Film

Svou kariéru, která měla na začátku mezinárodní lesk, bral herec Ivan Palúch s nadhledem

ivan paluch perexByl jen jeden slovenský herec, který v roce 1969 kráčel na festivalu v Cannes po červeném koberci a který tam byl tehdy zastoupen hned třemi filmy - českým snímkem Markéta Lazarová, kde měl roli A...