Bafta 2015

Bafta 2015

Tisk

BAFTA 200Ještě před americkými Oscary se každoročně udílejí britské filmové ceny - Bafty. Bafta zůstává stejná v tom, že se nesnaží konkurovat nabubřelosti a jisté velkohubosti Američanů. Je "evropsky" uměřená, britsky břitká a starosvětsky tradiční (a to i v osobě moderátora).

 

 

Stephen Fry opět letos svou pohotovostí, nepodbízivým vtipkováním a vypointovaným proslovem dokázal, že ani pro příští ročníky není nutné uvažovat na jeho postu o změně. Ve své úvodní řeči byl oproti minulosti více osobní, mnohokrát se totiž zábavně dotkl tématu homosexuality. Nahrál mu k tomu v mnoha kategoriích nominovaný "Kód enigmy". V návaznosti na fakt, že před 60 lety byla ve Velké Británii homosexualita trestným činem a nyní je zde běžně přijímaným jevem, zadoufal, že snad za dalších 60 let proběhne coming out i v Hollywoodu. V duchu svého projevu si proto každoroční polibek aktuálního idolu do kamery sobecky vyhradil pro sebe. A protože není žádný troškař, tak ho zlíbali hned dva protagonisté Birdmana Michael Keaton a Edward Norton.

V ostrovní kinematografii triumfovala Teorie všeho, nicméně (a tím jsem skočila hned na závěr přenosu) nejlepším anglicky mluveným filmem bylo vyhlášeno Chlapectví. Když už se pohybuji v této asociaci, tak rovnou tematicky zmíním i nejlepší neanglicky mluvený snímek - polskou Idu, která byla stejně úspěšná i na Evropských filmových cenách.

bafta11


Ale zpět k Teorii všeho. V sále byl přítomen i ochrnutý astrofyzik Stephen Hawking, jehož osud film mapuje a zhostil se i role "předávajícího" cenu za zvláštní filmové efekty. Nechci být zlá, ale vypadá chudák tak neuvěřitelně otřesně, až se skoro nabízí cynická myšlenka, že se počítačoví specialisté pěkně vyřádili i na jeho podobě... Ale k věci: Baftu za triky získal Interstellar.

Pak už přišly na řadu divácky vděčné kategorie herecké výkony ve vedlejší roli. Nepřekvapivým vítězem byl J. K. Simmons za Whiplash. V ženách se prosadila Patricia Arquette (maminka v časosběrném opusu Chlapectví). Ta se dopustila nejtrapnější děkovačky večera ve smyslu ohraných klišé a frází. Její výlevy o tom, jak byla poctěna a okouzlena skutečností, že mohla být součástí té velké filmové rodiny a svědkem zrání obou mladých protagonistů, jsem brala s velkou rezervou. Co může být proboha tak fascinujícího na pubertě dvou teenagerů? Jenže holt i banality k ceremoniálům patří. Naštěstí jsou vyvažovány občasným vtipným komentářem.

BAFTA MOORE


Nejvíc se vyznamenal Steve Carell, který svou řeč s předáváním Bafty za režii spojil s důkladnou sebepropagací, adresovanou právě pětici nominovaných režisérů. Navíc neopomněl dodat, že jejich pracovní nabídky hodlá akceptovat až na podzim, protože léto si hodlá užít volné.

Nejlepší režii vyhrál Richard Linklater za Chlapectví, které se tak spolu s Teorií všeho stalo nejúspěšnějším snímkem britských filmových cen. Baftu totiž získal i představitel Hawkinga Eddie Redmayne.

Další oceněné už zmíním jen telegraficky. Nejlepší herečkou v hlavní roli byla vyhlášena Julianne Moore za Still Alice. V soutěži původních scénářů zvítězila hravost Grandhotelu Budapešť. V látkách adaptovaných opět triumfovala Teorie všeho. Z letmého pohledu se dá konstatovat, že Bafty v podstatě zkopírovaly výsledky Zlatých Glóbů, které udělují zahraniční novináři akreditovaní v Hollywoodu.

BAFTA WIN


Čestným členem britské filmové akademie byl jmenován Mike Leigh. Kromě tohoto uvedení do "síně slávy" nechybělo ani tradiční rozloučení se zesnulými umělci. Z celé plejády hvězd a hvězdiček, které nás loni opustily, musím připomenout hlavně Robina Williamse. Zaujala mě ale i vzpomínka na Anitu Ekberg koupající se fontáně, na "bogartovskou" femme fatale Lauren Bacall a v neposlední řadě na zlodušského Calveru Eliho Wallacha ze Sedmi statečných (letos v prosinci by se dožil 100 let). Čas je bohužel neúprosný, běží rychleji než by se nám líbilo. Člověk si to nejvíc uvědomí právě u těchto odchodů na věčnost. Nicméně stopy neodvratného plynutí času jsou samozřejmě patrné i jinak. V tomto nelichotivém smyslu mě tentokrát nejvíc zaujal Ralph Fiennes. Z někdejšího charismatického přitažlivého krasavce je mírně obstarožní proplešatělý chlápek. Ani filmové hvězdy prostě nesvítí pořád stejně oslnivě, i jejich lesk matní a slábne. Budiž to pro nás, v boji s časem obyčejné smrtelníky, útěchou.

Zdoj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Svaz českých knihkupců a nakladatelů děkuje zdravotníkům a spouští iniciativu #knizkaprosestricku

kniha ti slusi 200

Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) si maximálně váží práce sester, lékařů a dalších zdravotnických pracovníků, kteří v těchto dnech intenzivně pečují o pacienty nemocné Covidem-19, a letos tedy nemají mnoho možn...


Literatura

Když cestování zamotá hlavu i život

cestujici 200Cestující do Frankfurtu je detektivní román z roku 1970, který v češtině vychází poprvé. Jedná se o dílo Agathy Christie, které se vymyká ostatním knihám a vzniklo zřejmě kvůli obavám ze situace tehdejšího světa. Stojí za to?

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Nový film režiséra Robina Kvapila s názvem More Miko podniká cestu za záchranou sirotků

More Miko 200Časosběrné svědectví režiséra Robina Kvapila More Miko mapuje svědomí českého národa prostřednictvím hlavního hrdiny Jaroslava Mika. Společně s ním, řidičem kamionu, Romem, aktivistou, otcem, manželem a člověkem, který se nebojí pomáhat, se vra...