Silný a emocionální film Jeden život je příběhem jedinečného člověka, hrdiny

Silný a emocionální film Jeden život je příběhem jedinečného člověka, hrdiny

Tisk

Jeden zivot 200V českých kinech běží od 1. února film Jeden život, jehož název vychází ze známého rčení, že kdo zachrání jeden život, zachrání svět. V případě osobnosti Nicholase Wintona je to přímo výstižné. Winton v době nacistického teroru zachránil 669 převážně židovských dětí. Zorganizovat jejich přesun do Velké Británie, kde jim zajistil náhradní rodiny.

Pro nás, Čechy, je jeho jméno známé už tím, že děti odjížděly vlaky z hlavního nádraží v Praze a již dříve natočil Matěj Mináč film Všichni moji blízcí a Síla lidskosti – Nicholas Winton.

Nicholas Winton nebyl zdaleka jediným, kdo zachraňoval během války židovské životy. Doporučuji se podívat na wikipedii na internetu, kde po zadání hesla "zachránci Židů" vyjede příslušný a velmi zajímavý seznam. Kuriózní je například skutečnost, že zde figuruje i bratr Herrmana Göringa. Ale zpátky k Wintonovi. Tentokrát se zviditelnění příběhu slavného rodáka chopili samotní Britové, v čele s režisérem Jamesem Hawesem. Možná čekali tak dlouho, až jim do správného věku zestárne sir Anthony Hopkins, protože film do značné míry táhne svou famózní osobností. Mimo jiné je ale i Wintonovi podobný. V mladém věku hraje Wintona Johnny Flynn. Z pochopitelných důvodů má více prostoru na plátně, protože děj se převážně vrací do klíčových válečných let.

jeden zivot foto 1

Velmi pozoruhodnou okolností je skutečnost, že pan Winton nikdy neměl potřebu o svých činech mluvit. Cítil to prostě tak, že byl ve správnou dobu na správném místě a měl možnost konat. Až v 90. letech manželka náhodou při úklidu půdy narazila na dotyčné dokumenty a konečně se tento mimořádný čin zmedializoval.

Jak už to tak v životě bývá, zasáhla náhoda, Mladý Winton přijel do Prahy, kam ho pozval kolega. Ocitl se zde právě v období "vysídlení Sudet" a na vlastní oči viděl zoufalství lidí, celých rodin, které najednou neměly kde složit hlavu. Winton rychle pochopil, že nejde jen o existenční problémy, ale že jsou v ohrožení jejich samotné životy. Rozhodl se zachraňovat ty nejbezbrannější, děti.

jeden zivot foto 2

Film ukazuje, jak to bylo složité. Musel jim nejen zorganizovat odjezd, ale hlavně zajistit náhradní rodiny. S tím mu v Británii velmi pomohla matka (v rozkošném podání Heleny Bonham Carter), pro kterou žádná byrokratická překážka nebyla dost velká, aby ji nepřekonala. Přímo v Praze, kde se také film natáčel, samozřejmě působili kolem Wintona další nadšenci, pro které se záchrana dětí stala pro tuto etapu jejich života naprosto prioritou. Šlo to ovšem ztuha. První vlak, který odjel, vezl jen dvacet dětí. Postupně se ale mašinérie rozjela a celkově odjelo v osmi vlacích celkem 669 dětí. Poslední 9. vlak, ve kterém sedělo už 250 dětí, ale z hlavního nádraží neodjel. Bylo 1. září a začala 2. světová válka. Tato scéna samozřejmě patří k nejdramatičtějším a nejbolestnějším.

Naopak emotivním vrcholem opačného spektra je závěr filmu, kdy se padesát let po válce pan Winton setká se "svými dětmi" ve studiu BBC. Tady naplno zazáří herectví pana Hopkinse: snaží se překonat svou skromnost a přijmout poděkování a potlačuje dojetí. Stále ho přitom pronásleduje myšlenka, že tenkrát ještě neudělal dost. Výstižně mu přitom sama matka řekla: "Musíš si to prominout sám sobě Nicky, nemůžeš zachránit všechny". Každopádně díky siru Nicholasi Wintonovi žije kolem šesti tisíc lidí.

jeden zivot foto 3


Jeden život
Drama / Životopisný / Historický

Velká Británie, 2023, 108 min
Režie: James Hawes
Scénář: Lucinda Coxon
Kamera: Zac Nicholson
Hudba: Volker Bertelmann
Hrají: Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Johnny Flynn, Jonathan Pryce, Lena Olin, Romola Garai, Adrian Rawlins, Samantha Spiro, Marthe Keller, Alex Sharp a další.
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miluju symfonickou hudbu, klavírní a houslové koncerty, opery, ale ticho je taky dobré, říká Libuše Márová

libuse  marova200Čtyřicet let byla operní hvězdou Národního divadla Praha, ale i tak Libuše Márová často hostovala v zahraničí. Byly to hlavní role v operách, koncertovala, měla své recitály a točila v nahrávacích studiích. Carmen byla pro ni hodně ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Požární autíčko Finley jako učitel společenské výchovy
ImageKaždý rodič se snaží do svého dítěte co nejdříve “napumpovat” základy slušného chování, nastínit svému potomkovi, jak správně fungovat v rodině i mezi kamarády. Vydavatelství Intersonic vysílá rodičům na pom...

Literatura

„Spalovač mrtvol“ Juraj Herz se nechal rozpitvat a vydává autobiografii

herz 200Ačkoli režisér Juraj Herz (1934) natočil minimálně tři filmy, které se dají považovat za to vůbec nejlepší, co kdy v Československu a následně Česku vzniklo, nebývá u tzv. československé nové vlny zmiňován mezi prvními a dost často se uvádí až někdy ve d...

Divadlo

Wintonovy děti přežily. Jejich příběhy ale často neměly šťastný konec

Kabaret Winton perexBěhem prvních osmi měsíců roku 1939 dostali Nicholas Winton (Matěj Anděl) a jeho spolupracovníci 669 dětí z pomnichovského Československa. V hotelu Šroubek na Václavském náměstí bydlel tenkrát necelý měsíc, pak se vrátil do Vel...

Film

DVD Zvonilka: Tajemství křídel

zvonilka magicbox 200Distribuční společnost Magic Box přináší na DVD další díl volné série Zvonilka s názvem Tajemství křídel. Studio Disney se opět zaměřilo na dívčí publikum a připravilo pro ně ...